Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Trygghetslarm

Att känna sig trygg i sitt eget hem är viktigt. Att veta att man kan kalla på hjälp vid oväntad händelse ökar tryggheten. Du som har försämrad hälsa kan få ett trygghetslarm som hjälpmedel. Larmet är personligt.

Ett trygghetslarm sitter på din handled eller så kan du bära det som ett halsband. När du trycker på larmknappen blir du kopplad till en trygghetscentral. Där finns personal som svarar dygnet runt. De kontaktar sedan personal på trygghetslarmet som kan komma och hjälpa dig. De är undersköterskor, men har inga läkemedel.

Är ditt tillstånd akut, ring 112.

Du lämnar en nyckel

I samband med installationen av trygghetslarmet lämnar du nycklar till alla lås till din dörr och port till larmpersonalen. Du intygar skriftligt att personalen får låsa upp och gå in i ditt hem när du larmat och påkallat hjälp. Dina nycklar förvarar vi i ett säkerhetsklassat nyckelskåp.

Om du byter lås ska du kontakta larmpersonalen. Du står för kostnaden om vi blir tvungna att tillkalla en låssmed för att kunna komma in när du larmat.

Ansöka om trygghetslarm

Alla kan ansöka om trygghetslarm. När din ansökan kommit in görs en bedömning av ditt behov. Om du är 70 år eller äldre kommer din ansökan att beviljas utan behovsprövning från och med 1 juli 2019.

Du kontaktar en biståndshandläggare för att göra en ansökan. Ansökan kan göras muntligt via telefon, skriftligt på blankett eller via vår e-tjänst:

Vad kostar det?

Kostnaden för trygghetslarm får du själv bekosta. Beloppet kan variera beroende på din betalningsförmåga och om du har andra hemtjänstinsatser. I avgiftsbroschyrenPDF kan du se den aktuella kostnaden för trygghetslarm.

Du betalar inte för samtalskostnaden när du larmar. Den utgiften står kommunen för.

När larmet inte behövs mer

Om du inte behöver larmet längre ska du eller en anhörig ringa till
0708-79 36 73. Larmet kan inte överlåtas till någon annan. Om larmet och/eller larmklockan inte lämnas tillbaka måste vi debitera kostnaden.

Om du inte längre kan hantera larmet informeras din biståndshandläggare, som följer upp hur dina behov av tillsyn och trygghet kan tillgodoses.

Kontakt

Biståndsenheten
Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 7
431 82 Mölndal
031–315 10 00

Trygghetslarmet
0708-79 36 73 dag och kväll 
0703-54 76 86 natt 

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-05-28 14.14