Jobb och egen försörjning

Här är kortfattad information om jobb och försörjning för dig som är nyanländ.

Arbetsförmedlingen ansvarar för att du snabbt ska få ett jobb eller börja studera. Du och Arbetsförmedlingen arbetar tillsammans fram en plan för hur det ska gå till.

I planen ingår att delta i studier i svenska (SFI), samhällsorientering eller praktik. Den som aktivt deltar i sin etableringsplan får något som kallas för etableringsersättning under högst två år. Ersättningen betalas ut av Försäkringskassan.

Du som inte har någon inkomst kan ansöka om ekonomiskt bistånd.

Om du har utbildning eller yrkeserfarenhet, men saknar intyg, kan du validera din kompetens så att du snabbare kan bli klar med dina studier eller få ett jobb. Läs mer om validering på Arbetsförmedlingens webbplats.

Om du har en avslutad utländsk utbildning på gymnasie-, eftergymnasial- eller akademisk nivå kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet. Bedömningen är gratis. Läs mer på Universitets- och högskolerådets webbplats.

jobskills.se kan du få din yrkeskompetens översatt till svenska, visa upp dig och din kompetens för möjliga arbetsgivare och få tips på nästa steg utifrån din bakgrund och dina behov.

Kontakt

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-08-28 17.04