Hjälp människor på flykt

Nu samlar vi alla goda krafter och idéer som finns i vår kommun. Här hittar du information om hur du kan engagera dig och stötta människor på flykt som har kommit till Mölndal.

Bli familjehem eller god man

Vill du hjälpa ett barn och samtidigt utvecklas som människa? Har du ett rum över i ditt hem? Då kan du anmäla intresse för att bli familjehem. Som familjehem gör du en viktig insats. Du får utbildning, handledning och stöd av Mölndals stad.

Som kommun har vi ansvar för ensamkommande barn och vi kan framöver behöva fler gode män. Om du har gått en utbildning för att bli god man för ensamkommande barn så fyll gärna i en intresseanmälan i vår e-tjänst.

Hjälp till som volontär

  • Röda korset söker frivilliga som vill ge medmänskligt stöd, en hjälpande hand, bidra med hänvisningar och relevant information vid Sagåsen i Kållered. Andra former av uppdrag kan komma vid senare tillfälle.

  • Mölndals stad söker dig som vill bli volontär i Mölndal och vara med och berika ditt och andras liv för ett trivsammare samhälle. Vi har flera aktuella volontäruppdrag. Du kan bland annat hjälpa till i våra språkcaféer, med seniorgrupp 55+ och med vårens cykelkurser.

Hjälp till på Migrationsverkets boende

På Sagåsens ankomstboende i Kållered kan du vara med och göra vardagen lite bättre för de människor som bor där genom att bidra i olika aktiviteter. Om du vill engagera dig på Sagåsen kan du kontakta Frälsningsarmén som samordnar arbetet och som kan hjälpa dig att komma i kontakt med fler organisationer.

Du kan också höra av dig till någon av de 12 organisationerna direkt, till exempel Rädda barnen.

Skänk prylar

Har du kläder, skor, fritidsutrustning och annat du inte behöver kan du just nu skänka den till olika organisationer.

  • Fritidsbanken tar emot fritidsutrustning som exempelvis fotbollar, pingisrack och skridskor som du inte längre behöver eller som blivit för små. All utrustning fräschas upp och lånas sedan ut gratis.

Öva på svenska

Vi behöver dig som vill bidra till att personer från Ukraina får möjlighet att öva svenska eller bara umgås på våra språkcaféer. Det finns flera platser runt om i kommunen där den som vill kan träna svenska, träffa nya vänner eller få läxhjälp.

Hjälp till som förening

I Mölndal finns många föreningar som gör viktiga ideella insatser för människor på flykt, och som kommer till Mölndal. Vi har skapat ett nätverk för dessa föreningar där vi utbyter erfarenheter, samverkar och samordnar oss.

Vill din förening vara med i nätverket, träffa andra engagerade föreningar och undersöka hur vi bäst kan erbjuda hjälp utifrån behov och samordna oss?

Välkommen i föreningsnätverket ”Tillsammans för människor på flykt”. För mer information, kontakta fritidslotsen:

Har du en annan fråga, ide eller förslag?

Vi tar gärna emot dina frågor och förslag! Hör av dig till kontaktcenter (se nedan).

Kontakt

Stadshusets öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.00

Dela på:

Senast uppdaterad