Parkeringstillstånd

Det finns flera olika tillstånd för parkering som går att söka beroende på situation. Till exempel parkeringstillstånd för rörelsehindrade, nyttoparkeringstillstånd, boendeparkering och parkeringsdispens.

Parkeringskylt med texten Tillstånd erfordras

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad, PRH

Du som har ett varaktigt rörelsehinder och är folkbokförd i Mölndal kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad.

Det för att du ska kunna parkera närmare platsen du ska besöka, din arbetsplats eller bostad. Om du inte kör bil själv kan du bara få parkeringstillstånd för rörelsehindrad om det finns särskilda skäl.

  • Ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade gäller i högst fem år. Sedan måste du göra en ny ansökan, eftersom det inte blir förnyat automatiskt.
  • Den nya prövningen sker utan hänsyn till tidigare prövning.
  • Du får ingen påminnelse om att tillståndet är på väg att gå ut.

Ansök om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Du ansöker om parkeringstillstånd för rörelsehindrad genom vår e-tjänst:

I e-tjänsten kan du bifoga ett foto på dig samt en avfotad underskrift. Fotot ska vara som ett passfoto. Om du har läkarintyget kan du bifoga en inscannad eller avfotad bild av det också.

Om du inte kan använda e-tjänsten har du möjlighet att ladda ner blanketten och skicka in med post.

Handläggningstid

Handläggningstid för parkeringstillstånd för rörelsehindrad är cirka 4 veckor.

Ansökan per papper skickar du till:

Mölndals stad
Parkeringstillstånd rörelsehindrad
431 82 Mölndal.

Du som får tillstånd ska ta del av och följa reglerna för tillstånd som finns beskrivna här på hemsidan.

Vem kan få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad?

En person som är gravt rörelsehindrad med svårigheter att förflytta sig till/från fordonet inom rimligt avstånd från parkeringsplatsen kan beviljas parkeringstillstånd.

För rörelsehindrad person som inte kör bil själv, utfärdas tillstånd om det finns medicinska skäl som gör att personen inte kan lämnas ensam. I normalfall anses föraren kunna lämna av den rörelsehindrade passageraren. Möjligheter att stanna och parkera vid transport av sjuka och rörelsehindrade personer som inte själva har parkeringstillstånd regleras i Trafikförordningen 11 kap 9 §.

Vid fall av psykiska sjukdomar utfärdas endast tillstånd om specialistläkare i psykiatri utfärdar intyg som utförligt beskriver problemen och hur de påverkar förflyttningsförmågan. Även i vissa andra fall kan specialistutlåtande komma att krävas.

Exempel på tillämpad praxis

  • En blind person som inte har något rörelsehinder kan normalt inte få ett parkeringstillstånd.
  • Enbart svårigheter att bära utgör inte grund parkeringstillstånd.
  • Mag- och tarmproblem t.ex. tarminfektion och inkontinens där personen kan få ett akut behov av toalett anses inte vara grund för ett parkeringstillstånd.
  • Svårighet att ta sig i och ur bilen är inte grund för parkeringstillstånd.
  • Vid bedömning av förflyttningsförmågan förutsätts att den sökande använder normala förflyttningshjälpmedel så som exempelvis rullstol, rollator, kryckor eller käpp. Läkaren ska göra en objektiv bedömning. Vid behov kan ett gångtest behöva göras.
  • Tillståndet är inte avsett för ett kortvarigt rörelsehinder.

Parkeringstillståndet för rörelsehindrade är ett undantag från lokala trafikföreskrifter om parkering på allmän plats i hela Sverige. Tillståndet gäller också i de flesta länder i Europa.

Här gäller tillståndet i Mölndal

I Mölndals stad får du som har parkeringstillstånd för rörelsehindrade parkera avgiftsfritt på parkeringsplatser på gatumark, det vill säga parkeringsplatser som kommunen förvaltar och sköter. Ofta ligger de i anslutning till gator och torg.

  • Parkeringstillståndet och avgiftsbefrielsen gäller även på Mölndals Parkerings AB:s parkeringsplatser på Tempelgatan och på Broplatsen
  • På parkeringsplats avsedd för rörelsehindrad får du parkera under högst 24 timmar, om det inte står något annat på tilläggstavla
  • På parkeringsplats där parkering är förbjuden eller är tillåten kortare tid än 3 timmar, får du parkera under högst 3 timmar
  • På parkeringsplats där parkering är tillåten minst 3 timmar men inte längre än 24 timmar, får du parkera under högst 24 timmar
  • På gata som är utmärkt som gågata får du parkera högst 3 timmar, men enbart om det inte stör annan trafik. Tillståndet gäller i hela Sverige, men det är kommunfullmäktige som beslutar om du måste betala avgift för att stå på avgiftsbelagda parkeringsplatser.
  • När du använder tillståndet utanför Mölndal, kontrollera vad som gäller i den aktuella kommunen. All parkering ska i allt övrigt ske enligt reglerna i trafikförordningen och vägmärkesförordningen.

Här gäller inte tillståndet

Tillståndet gäller inte på bland annat följande platser:

  • i parkeringshus
  • på tomtmark, om inte ägaren medgivit det
  • på platser för visst ändamål, till exempel lastplats eller taxiplats
  • på vändplats
  • på plats anvisad för viss trafikantgrupp, till exempel boende
  • på plats anvisad för visst slag av fordon, till exempel buss och motorcykel
  • på gångfartsområde (där parkering endast är tillåten på särskilt anordnad p-plats)
  • på huvudled, om det inte finns andra lokala trafikföreskrifter om parkering på gatan.

Tillståndet är personligt och får bara användas när du som innehavare själv kör fordonet eller åker med fordonet och har beviljats tillstånd som passagerare samt är beroende av förarens kontinuerliga hjälp utanför fordonet:

  • Parkeringstillståndet ska placeras i fordonets främre del så att dess framsida är väl synlig och läsbar i sin helhet utifrån
  • Tillståndet måste vara giltigt under hela den tid du parkerar
  • När tillståndet upphört att gälla lämnar du tillbaka det till utfärdande myndighet
  • Missbruk av parkeringstillståndet kan medföra att tillståndet dras in.

Stöld eller förlust av tillståndet

Om ditt parkeringstillstånd kommer bort eller blir stulet, ska du anmäla det till polisen. Skicka en kopia på polisanmälan till Mölndals stad, så spärrar vi tillståndet och utfärdar ett nytt.

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade är stöldbegärliga. Förvara därför inte tillståndet i fordonet utom när du använder det för parkering.

Om du hittar ett parkeringstillstånd ska du lämna in det till polisen eller till den myndighet som utfärdat det.

Parkeringsdispens

Du som tillfälligt behöver parkera där du enligt gällande regler inte får parkera måste ansöka om dispens. Det kan till exempel  gälla i samband med en flytt, en installation eller för att ställa upp ett arbetsfordon. 

En dispens kan vi utfärda om det inte är möjligt att parkera på redan anordnad parkeringsplats. Vi ska också bedöma det möjligt att ge dispens. Om det finns en anordnad parkeringsplats i närheten ska du använda den i första hand. Du kan inte få dispens för att stå parkerad på avgiftsbelagd parkeringsplats utan att betala avgift.

Ansökan om parkeringsdispens

En ansökan om parkeringsdispens måste komma in i god tid. Handläggningstiden för parkeringsdispens är minst två veckor.

Till dispensansökan behöver du uppge följande uppgifter:

  • Syfte med dispensen och vad den ska användas till
  • Kontaktuppgifter till den som söker dispensen
    • Namn, adress, telefonnummer, e-postadress
  • Registreringsnummer på fordonet som du söker dispens för
  • Datum och hur lång tid dispens du ansöker om

För att ansöka om parkeringsdispens skickar du ett mejl till planexploatering@molndal.se eller ringer trafikingenjörerna på 031-315 10 00.

Boendeparkeringstillstånd

På några platser i Mölndals kommun finns det möjlighet att hyra boendeparkering. Tillstånd för boendeparkering söker du och läser mer om hos Mölndals Parkerings AB.

Nyttoparkeringstillstånd

Du som använder bilen i yrket och behöver komma nära ditt mål, kan ansöka om nyttoparkeringstillstånd. Tillståndet ger dig bland annat rätt att parkera längre än vad skyltarna anger och i vissa fall slippa parkeringsavgift. Nyttoparkeringstillstånd gäller inte på parkeringsplatser för rörelsehindrade.

Det finns två typer av tillstånd för nyttoparkering, ett allmänt och ett för vårdsektorn.

Parkeringstillstånd från Mölndals Parkering AB:s parkerings­platser

På vissa av Mölndals Parkerings AB:s parkeringsplatser går det att köpa parkerings­tillstånd för en månad.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad