Hållbara resor

Det finns goda skäl att se över sina resval. Hur vi reser påverkar hälsan, miljön, plånboken och trängseln i trafiken. Vi arbetar för att göra det lättare för dig att välja goda resvanor.

Par som cyklar i naturen. Foto: MostPhotos


Nyinflyttade får information om hållbara alternativ

Vi genomför ett projekt tillsammans med företaget Nudgd och deras tjänst Resvana för att uppmuntra kommuninvånare till mer klimatvänliga resvanor i vardagen.

En mobiltelefon som visar Resvanas gränssnitt

Vi skickar sms till nyinflyttade med en länk till Resvanas plattform som har samlad information om de möjligheter och tjänster som finns för olika färdmedel i kommunen. På så sätt når vi nyinflyttade snabbt efter flytten, då behovet är som störst.

Den psykologiska så kallade nystartseffekten uppstår vid omställningar såsom flytt eller nytt jobb och gör det enklare att ändra resvanor, vilket vi i Mölndals stad vill främja.

Tjänsten Resvana använder vetenskapliga insikter och nudging för att göra informationen mer relevant för mottagaren och hjälpa intresserade invånare.

Är din arbetsplats cykelvänligast?

Är din arbetsplats cykelvänlig? Bli medlemmar i Cykelvänligast så hjälper vi er att skapa bättre förutsättningar för era medarbetare att cykla till och från jobbet. Du som medarbetare kan få bra tips på cykling.

Är din klass bäst på egna ben?

Klasserna i kommunens skolor uppmanas att delta i olika utmaningar med fokus på att gå och cykla till skolan. Bland annat finns tävlingen "På egna ben" för årskurs 4 till 6.

Så här kan du förändra dina resor

Res kollektivt

Det finns gott om kollektivtrafik i Mölndal med både tåg, buss och spårvagn. Pendeltåget har stationer i Mölndal, Kållered och Lindome. Flera busslinjer binder ihop Mölndal med centrala Göteborg, Västra Frölunda och Mölnlycke.

Kollektivtrafiken sköts och planeras av Västtrafik. Kommunen lämnar synpunkter och önskemål om kollektivtrafiken, till exempel inför nya bostads- eller industriområden. Sen är det Västtrafik och Västra Götalandsregionen som beslutar om trafikens omfattning, tidtabell med mera.

För att planera din resa, använd Västtrafiks app ToGo eller reseplaneraren på deras hemsida.

Cykla eller gå

En 20-minuters cykeltur tar dig nästan överallt i Mölndal. På samma tid cyklar du även mellan centrala Mölndal och Göteborg. I Mölndals kommun finns det 14 mil cykelbana och vi utvecklar cykelvägsnätet varje år.

Tryckta cykelkartor finns att hämta i något av stadens bibliotek eller i Kontaktcenter Mölndal.

Det finns lånecyklar från Styr & Ställ för dig som vill cykla i Mölndal eller till och från Göteborg.

En promenad kan ta dig till många platser. Du får motion och frisk luft samtidigt som du tar dig till nästa möte. De flesta håller nog med om att solens värmande strålar i ansiktet och att höra fåglarnas kvitter när de är ute och går är underbart.

Du ska följa trafikreglerna och visa hänsyn till andra trafikanter, till exempel gående. Kom ihåg att ha lyse och reflex när det är mörkt. Mer information om regler kring cyklar finns hos Transportstyrelsen.

Vad gäller vid korsningar och passager över gator?

Det finns cykelpassager och cykelöverfarter som har olika regler för vem som har väjningsplikt. Oavsett vilken du använder, tänk på att ha uppsikt över trafiken. Ska du svänga, visa med handtecken.

Det här gäller för belysning och reflex på cykeln

Krav på din belysning på cykeln är fast vitt eller gult ljus fram, det ska alltså inte blinka! Bak på cykeln ska ljuset vara rött och kan vara blinkande om det blinkar med minst 200 blinkningar per minut. Du ska på cykeln dessutom ha:

  • röd reflex bak
  • vit reflex fram
  • vit eller orangegul åt sidan.

Tänk på att det är fordonet, alltså din cykel, som ska ha lyse och reflex.

Komplettera gärna med en reflexväst eller reflexer på rörliga delar såsom runt fotleder för att synas bättre och vara mer förutsägbar i trafiken, men det är inget krav.

Kombinera mera

Ta bilen eller cykeln till en pendelparkering och fortsätt därifrån med tåg eller buss. På Västtrafiks webbplats hittar du pendelparkeringar.

Gå med i en bilpool

Ibland är det bra att ha bil, men alla måste kanske inte ha varsin? Gå med i en bilpool istället. I Mölndal finns flera företag som erbjuder bil via en bilpool. Sök på nätet för att hitta en som finns nära dig.

Kör sparsamt och grönt

För vissa resor är bilen det bästa alternativet. Då kan du ändå minska din miljöpåverkan och spara pengar genom att köra på ett sparsamt sätt eller välja en miljöbil.

Virtuella möten

Du kanske inte behöver resa överhuvudtaget? Om det är ett möte i jobbet kan ett digitalt möte vara ett alternativ.

Samåk

Om det inte fungerar att cykla, gå eller åka kollektivt så kan du prova att samåka med en granne eller kollega. Dela och kör en dag var, dela på bränslenotan eller hur ni kommer överens. Ni tjänar på att resa tillsammans.

Hur ser du väg till jobbet ut?

Relaterad information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad