Hållbara resor

Det finns goda skäl till att tänka över vilka resval vi gör. Hur vi reser påverkar vår hälsa, miljön, plånboken och trängseln i trafiken. Just nu genomförs stora infrastruktursatsningar i regionen som ska göra det lättare för dig att välja nya vägvanor. Vägen dit är mer och bättre möjligheter att resa utan bil.

Åk kollektivt

Det finns gott om kollektivtrafik i Mölndal. Här finns både tåg, spårvagn och buss. Pendeltåget har stationer i Mölndal, Kållered och Lindome. Flera busslinjer binder ihop Mölndal med centrala Göteborg, Västra Frölunda och Mölnlycke. Kollektivtrafiken i Mölndal sköts och planeras av Västtrafik.

Mölndal lämnar synpunkter och önskemål om kollektivtrafiken men det är Västtrafik och Västra Götalandsregionen som beslutar om trafikens omfattning, tidtabell med mera.

För att söka din resa, använd Västtrafiks reseplanerare i din telefon eller på vasttrafik.se

Cykla eller gå

En 20-minuters cykeltur tar dig nästan överallt i Mölndal och det finns 12 mil cykelbana i kommunen. Planera din cykelresa med hjälp av cykelreseplanerare. Tryckta cykelkartorPDF finns att hämta i något av stadens bibliotek eller på informationscentralen i stadshuset.

I Mölndal har du möjlighet att använda lånecyklar från Styr och Ställ.

Kombinera mera

Ta bilen eller cykeln till en pendelparkering och fortsätt därifrån med tåg. På Västtrafiks webbplats hittar du pendelparkeringar. På Knutpunkt Mölndalsbro kan du hyra en egen plats i ett cykelgarage.

Gå med i en bilpool

Ibland är det bra att ha bil, men alla måste väl inte ha varsin? Gå med i en bilpool istället. I Mölndal finns en elbilspool som är öppen för privatpersoner på kvällar och helger: Move About.

Sunfleet har också bilpool med miljöfordon på flera ställen i staden.

Kör sparsamt och grönt

För vissa resor är bilen det bästa alternativet. Då kan du ändå minska din miljöpåverkan och spara pengar genom att köra på ett sparsamt sätt eller välja en miljöbil. Läs mer om att köra sparsamt på Trafikverkets webbplats om att köra sparsamt. Du kan också hitta mycket information om grön körning på Gröna bilister.

Virtuella möten

Du kanske inte behöver resa överhuvudtaget? Om det är ett möte i jobbet kan ett telefonmöte eller videokonferens vara ett alternativ. Lär dig mer om resfria möten på Trafikverkets webbplats.

Samåk

Om det inte fungerar att cykla, gå eller åka kollektivt så kan du prova att samåka med en granne eller kollega.

Elbilsladdning

I Mölndal har Mölndals Parkerings AB två laddstolpar för elbilar. De finns i parkeringsgaraget på Tempelgatan. Du betalar endast för parkeringen.

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 växel
031-315 15 80 kundservice
tekniska@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-06-24 08.41