Hållbara resor

Det finns goda skäl till att tänka över vilka resval vi gör. Hur vi reser påverkar vår hälsa, miljön, plånboken och trängseln i trafiken. Stora satsningar på infrastrukturen i regionen ska göra det lättare för dig att välja nya resvanor.

En mobiltelefon som visar Resvanas gränssnitt

Nyinflyttade får information om lokala resealternativ

Vi genomför ett projekt tillsammans med företaget Nudgd och deras tjänst Resvana för att uppmuntra kommuninvånare till mer klimatvänliga resvanor i vardagen. Med hjälp av Resvana skickar vi sms till nyinflyttade med en länk till en plattform med samlad information om de möjligheter, tjänster och lösningar för infrastrukturen som finns för olika färdmedel i kommunen. På så sätt når vi nyinflyttade snabbt efter flytten, då behovet är som störst. Nyinflyttade kan då ta hjälp av den psykologiska så kallad nystartseffekten, vilken uppstår vid omställningar och gör det lättare att ändra sina vanor.

Tjänsten Resvana använder vetenskapliga insikter och nudging för att göra informationen mer relevant för mottagaren och bättre hjälpa intresserade invånare.

Åk kollektivt

Det finns gott om kollektivtrafik i Mölndal. Här finns både tåg, spårvagn och buss. Pendeltåget har stationer i Mölndal, Kållered och Lindome. Flera busslinjer binder ihop Mölndal med centrala Göteborg, Västra Frölunda och Mölnlycke.

Kollektivtrafiken sköts och planeras av Västtrafik. Kommunen lämnar synpunkter och önskemål om kollektivtrafiken men det är Västtrafik och Västra Götalandsregionen som beslutar om trafikens omfattning, tidtabell med mera.

För att söka din resa, använd Västtrafiks reseplanerare på webben eller som app.

Cykla eller gå

En 20-minuters cykeltur tar dig nästan överallt i Mölndal och det finns 12 mil cykelbana i kommunen. Planera din cykelresa med hjälp av cykelreseplanerare. Tryckta cykelkartor Pdf, 11 MB. finns att hämta i något av stadens bibliotek eller i stadshuset.

I Mölndal har du möjlighet att använda lånecyklar från Styr och Ställ för kortare cykelresor, till exempel till Göteborg.

Kombinera mera

Ta bilen eller cykeln till en pendelparkering och fortsätt därifrån med tåg. På Västtrafiks webbplats hittar du pendelparkeringar. På Mölndals resecentrum kan du hyra en egen plats i ett cykelgarage.

Gå med i en bilpool

Ibland är det bra att ha bil, men alla måste väl inte ha varsin? Gå med i en bilpool istället. I Mölndal finns flera bilpooler som du kan bli medlem i.

Kör sparsamt och grönt

För vissa resor är bilen det bästa alternativet. Då kan du ändå minska din miljöpåverkan och spara pengar genom att köra på ett sparsamt sätt eller välja en miljöbil.

Virtuella möten

Du kanske inte behöver resa överhuvudtaget? Om det är ett möte i jobbet kan ett telefonmöte eller videokonferens vara ett alternativ.

Samåk

Om det inte fungerar att cykla, gå eller åka kollektivt så kan du prova att samåka med en granne eller kollega.

Elbilsladdning

Kontrollera hos Mölndals Parkerings AB var de har parkeringsplatser med laddning för elbilar.

Relaterad information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad