Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mölndals stads startsida

Lånecyklar Styr & ställ

Våren 2020 ska Mölndals stad och Göteborgs stad ha gemensamt lånecykelsystem, nya Styr & ställ.

Grön cykel med styr & ställ tryckt på sidan.

Med Styr & ställ kommer du att kunna ta en lånecykel inom Mölndal eller från Mölndal in till Göteborg. Eller omvänt såklart.

Det kommer finnas stationer i Mölndal och i stora delar av Göteborg, däremot inte i Kållered och Lindome. Lånecyklarna Styr & ställ är ett komplement till kollektivtrafiken och ska inte ersätta den privata cykeln. Naturligtvis kan du cykla med cyklarna var som helst, men du behöver hämta och lämna den vid en station.

Så fungerar de nya cyklarna

  • Ett årskort kommer att kosta 300 kronor. Det ger 30 minuters fri cykling för varje lånetillfälle, därefter tillkommer avgift.
  • Det kommer finnas 1750 cyklar i Mölndal och Göteborg.
  • Cyklarna har 7 växlar
  • Cyklarna låses upp med app
  • Återlämning vid station, behöver inte ett ledigt ställ
  • Möjlighet att boka cykel

Mer information finns på www.nyastyrochstall.se, där du också kan anmäla dig till nyhetsbrev om cyklarna.

Frågor och svar om kommande nya Styr & ställ

Var kommer stationerna finnas?

Det kommer att finnas stationer i ett stort område i både Mölndal och Göteborg. Det begränsar dock inte att möjligheten att cykla överallt, men för att kunna avsluta din cykeltur behöver du lämna tillbaka cykeln vid en station.

Området där stationer kommer finnas ser du på bilden:

Område där stationer för Styr & ställ kommer att finnas

Kan man ställa cykeln var som helst i staden?

Nej, du kommer att kunna cykla överallt men för att kunna avsluta din cykeltur behöver du lämna tillbaka cykeln vid en station. Om du vill ha cykeln en längre stund är det möjligt att parkera och låsa den varsomhelst utan att lämna tillbaka cykeln vid en station, men då fortsätter lånet under tiden och du betalar för den tid du använder cykeln.

Området där stationer kommer finnas ser du på bilden:

Område där stationer för Styr & ställ kommer att finnas

Tänk om det är fullt i stationen?

Vid de nya stationerna kommer du alltid kunna lämna din cykel då det kommer att finnas en virtuell zon runt stationen som känner av att du returnerat cykeln.

Varför är det inte elcyklar?

Elcyklar har många fördelar, men i ett lånecykelsystem kräver de också en särskild infrastruktur som kan ladda batterierna och har högre inköps- och driftskostnader. Därför valde Mölndal och Göteborg att inte ställa krav på elcyklar vid upphandlingen.

Varför kan jag inte cykla ända hem?

De nya stationerna kommer att finnas på många fler platser i Göteborg och Mölndal än idag där stationer endast finns i centrala Göteborg. Lånecykelsystemet är tänkt som ett komplement till kollektivtrafiken, tanken är inte att ersätta den privata cykeln.

Du kan cykla hem till dig, men du kommer få betala för tiden du har cykeln stående hos dig.

Varför finns det inte lånecyklar i Kållered och Lindome?

Stationernas placering är valda utifrån en analys av det resandeunderlag som finns, vilket innebär att de placeras på platser där det finns en kombination av många verksamheter, målpunkter och boende som tillsammans utgör en bred bas för resande med lånecykel.

För att ett lånecykelsystem ska bli framgångsrikt och värdefullt för staden behöver cyklarna kunna användas så många gånger som möjligt varje dag. Finns ett för litet underlag riskerar de att bli stående stor del av dygnet och det kommer krävs stor insats för att flytta tillbaka dem med bil till respektive station.

Vem finansierar lånecykelsystemet?

Mölndals stad och Göteborgs stad finansierar systemet, och intäkterna kommer bland annat från användaravgifterna i systemet.

Vad händer med Mölndals tidigare Donkey Bikes?

Cyklarna från Donkey Republic kommer Mölndals stad att plocka in under vintern. De kommer inte att finnas kvar när Styr & ställ är igång.

Mer information om hur du skaffar årskort till Styr & ställ, kostnader med mera kommer senare.

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 växel
031-315 15 80 kundservice
tekniska@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-12-13 10.14