Lekplatser

I Mölndal finns många tillfällen till lek, 61 lekplatser ger dig mycket att välja på. Den lilla lekplatsen som passar för de yngsta, stora klätterställningar som utmanar de större barnen och vackert belägna lekplatser där vuxna kan njuta av utsikten.

Lekplats med gult konstgräs på marken. Gungor och lekhus.

Lekplatstyper

I kommunen finns tre typer av lekplatser:

  • Närlekplatserna är de minsta och passar bäst för mindre barn.
  • Kvarterslekplatserna är lite större, där finns fler lekredskap och ofta finns det också en gräsplan att sparka boll på.
  • Stadsdelslekplatserna är de största lekplatserna och har många olika lekredskap. Hit är det värt att göra en utflykt för picknick eller en familjedag.

Hitta lekplats

lekplatskartan kan du se var alla stadens offentliga lekplatser ligger.

Hundfria lekplatser

Tänk på att du inte får ta med dig hund till lekplatsen.

Rökfria lekplatser

Enligt lag är det förbjudet att röka på lekplatserna.

Landshövdingegatans lekplats

Kvarterslekplats. Lekplatsen ligger i Krokslätt, nära Safjällets naturreservat

Här hittar du sandlåda, gungdjur, gungor, klätterställning och en balansbom. I skogskanten kan du bygga kojor eller segla med barkbåtar i den lilla bäcken.

Karta Landshövdingegatans lekplats

Berghällsgatans lekplats, Berghällsgatan

Närlekplats. Lekplatsen ligger i Kikås. Här finns två fjädergungdjur, en sandlåda och ett klätterhus för lite mindre barn. Om du går en upp bit på berget har du en fantastisk utsikt över Mölndal och Fässbergsdalen.

Karta Berghällsgatans lekplats

Brovaktareleken, Västra Brovaktaregatan

Kvarterslekplats. Lekplatsen ligger i Kristinedal, nära skogskanten där Bohusleden går upp till Norra Långvattnet.

Lekplatsen är tillgänglighetsanpassad och har gungdjur, gungor, lekhus, volträcke och rutschbana.

Karta Brovaktareleken

Dressaregatans lekplats, Dressaregatan

Kvarterslekplats. Lekplatsen ligger i Stensjöbacke. Här kan du gunga i gungställningen eller på gungdjuren, leka i klätterställningen med rutschkana eller sitta lugnt och gräva i sandlådan. En solig dag passar den stora gräsmattan fint till bollspel!

Karta Dressaregatans lekplats

Eklanda Bäcks lekplats, Bäckstensgatan

Närlekplats. En liten lekplats som ligger vid gångvägen väster om Eklanda Bäck.

Här finns en klätterställning med rutschbana, en sandlåda och ett gungdjur som liknar en fisk. Från sittplatsen kan du se den vackra träbron som går över bäcken.

Karta Eklanda bäcks lekplats

Eklanda Höjds lekplats

Närlekplats. 

Du är välkommen att baka sandkakor i sandlådan, klänga i klätterställningen och ta en ridtur på gungdjuret - både du och en kompis får plats! För vuxna finns bänkar att sitta och vila på medan barnen leker.

Karta Eklanda Höjds lekplats

Eklanda Skogs lekplats, Eklanda Skog

Stadsdelslekplats. Lekplatsen är tillgänglighetsanpassad och en samlingsplats för hela området. Här finns gungor, en stor klätterställning med klättervägg och rutschbana, klätterställning med nät, volträcke, piruett, hoppsan, sjögång, bollplank. Intill lekplatsen finns det gräskullar, en häcklabyrint och en gammal stenmur med stora buskar.

Karta Eklanda Skogs lekplats

Ekriskans lekplats,Gundas gata

Kvarterslekplats. Lekplatsen ligger i ett litet grönområde skyddat från biltrafik inne i bostadsområdet. Cykelvägen som går runt lekparken passar bra för trehjulingsrally. Här finns bland annat en gungställning och ett lekhus med rutschbana. Eller så leker du bergsbestigare på klätterväggen!

Karta Ekriskans lekplats

Flinteleken, Flintegatan

Kvarterslekplats. Lekplatsen ligger mellan Kronogårdsgatan och Flintegatan i Brännås och är tillgänglighetsanpassad. Här kan du bland annat hitta klätterställningar och lekställningar, ett lekhus som liknar en sagoaffär, en gungkarusell och gungor. Vill du sporta finns både asfaltsplan och fotbollsmål. På kullen ligger en häst.

Karta Flintegatans lekplats

Flygelleken, Flygelgatan

Stadsdelslekplats. Lekplatsen finns i Solängen. Här finns mycket att leka med, bland annat balansbräda, klättervägg, basketkorg, gungor och klätterställning. Du kan spela boll på gräsplanen eller åka pulka nerför kullen på vintern. 2008 byggdes det en inlinesplan vid lekplatsen.

Karta Flygelleken

Grangatans lekplats, Grangatan

Kvarterslekplats. Lekplatsen ligger i Kikås och har bland annat kompisgunga, klätterställning, rutscha, fotbollsmål och sandlåda. Det finns också sittplatser för den med trötta ben.

Karta Grangatans lekplats

Eduard Boyes lekplats

Närlekplats. Lekplatsen ligger mellan Enerbacksgatan och Eduard Boyes gata. Den är liten men här finns både gunga och sandlåda att baka kakor i. Sittplatsen vid sandlådan är speciellt fin om våren när körsbärsträden blommar.

Karta Eduard Boyes lekplats

Hagåkersleken, Hagåkersgatan

Kvarterslekplats. Lekparken ligger i Bosgården. Här finns det en gungställning med sex gungor, där hela kompisgänget får plats samtidigt! På lekplatsen hittar du också lekhus med rutschbana, lekhus, sjögång, balanslek och "Televinken"-karusell.

Karta Hagåkersgatans lekplats

Huleleken, Vitvingegatan

Stadsdelslekplats. I Hulelyckan ligger denna lekplats som har något för alla. För de minsta barnen finns sandlåda och gungdjur. De lite äldre barnen har gungor, lekhus med rutschbana och klätternät. Klätterställning, balansbräda och basketplan med mål för de större barnen finns också här. Glöm inte boll för här finns fotbollsmål också.

Karta Hulelekens lekplats

Hökegårdsgatans lekplats, Hökegårdsgatan

Kvarterslekplats. Lekplatsen ligger i Sörgården. Här hittar du sandlåda, gungdjur, gungor och lekhus med rutschbana. Bredvid lekplatsen ligger en kulle som passar fint för pulkaåkning på vintern.

Karta Hökegårdsgatans lekplats

Krokslätts Torgs lekplats, Krokslätts Torg

Kvarterslekplats. På den här lekplatsen, som ligger alldeles bredvid torget, passar det bra att leka vilda sjörövarlekar. Här kan du gunga på en haj, klättra i en piratbåt eller balansera på en öde ö. Alla kan vara med och leka eftersom lekplatsen är tillgänglighetsanpassad.

Karta Krokslätts torgs lekplats

Kvarnbyparkens lekplats, Royens gata

Kvarterslekplats. Lekplatsen ligger i den lilla parken bakom Kvarnbygården. Här finns kvarnhjulsstenar som du kan använda som bakbord, en klätterställning och härliga lekskulpturer! Alla skulpturer och gungdjur föreställer djur som finns på bondgården.

Karta Kvarnbyparkens lekplats

Matildebergs lekplats, Torsgatan

Kvarterslekplats. Den här lekplatsen nära gränsen till Göteborg har både rutsch, gungor, fjäderdjur och en sandlåda. Det finns också möjlighet att sparka boll på gräsmattan eller upptäcka naturområdet i närheten med stora träd och spännande buskar. Vuxna som vill ta det lugnt kan slå sig ner på sittplatsen i söderläge. 

Karta Matildebergs lekplats

Pepparredsleken, Gundefjällsgatan

Kvarterslekplats, ska byggas om under 2021.
I en glänta i skogen ligger lekplatsen där du kan gunga i kompisgungan, klättra och gå balansgång över stockar och stenar. Men se upp när du balanserar över den stora ödlan, så att den inte hugger dig!

Karta Pepparredsleken

Prytzleken, Prytzgatan

Stadsdelslekplats. Lekplatsen ligger i en fin liten park mellan Prytzgatan och Åbybergsgatan i Broslätt. I det stora lekhuset får man bra utsikt över hela parken, här finns en lång rutschkana och en tillgänglighetsanpassad trappa. Utöver lekhuset finns det gungor, snurrkoppar och piruetter. Här finns också en sandlåda där man kan baka kakor och en bambuskog där man kan leka spännande lekar. På gräsmattan bredvid finns det fotbollsmål. I anslutning till lekplatsen finns det en parkeringsplats för rörelsehindrade.

Karta Prytzgatans lekplats

Rävekärrsgatans lekplats, Rävekärrsgatan

Stadsdelslekplats.
Tillgänglighetsanpassad lekplats som ligger vid Alebäcken i Rävekärr. Bland annat finns här en tio meter lång orm att balansera på, en klätterställning med rutschbana, och fyra vanliga gungor och en kompisgunga. Spana in räven på sittstocken! Här finns också en basketplan och en stor fotbollsplan.

Karta Rävekärrsgatans lekplats

Sadelgatans lekplats, Sadelgatan

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger i Åby. Vuxna kan ta igen sig på en bänk vid sandlådan. För barnen finns gungor och lekhus med rutschbana. Det finns också en basketkorg. Klätterställningen och vippgungan ser inte ut som på andra lekplatser. Kom hit så får du se!

Karta Sadelgatans lekplats

Sjöstigens lekplats, Sjöstigen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger i Helenevik, nära Rådasjön. Här finns sandlåda, fjädergungdjur, gungor och lekhus med rutschbana. På gräsmattan intill finns det ett fotbollsmål, så glöm inte att ta med dig boll.

Karta Sjöstigens lekplats

Solängsparkens lekplats, Tingsbogatan

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger som en grön oas mitt i villaområdet och har lek för stora och små. Här finns gungor, en klätterställning och gräsmattor att springa på. För dig som tycker om att sporta finns både basketkorg och bordtennisbord.

Karta Solängsparkens lekplats

Stadsparkens lekplats, Knarrhögsgatan

Stadsdelslekplats.
Byggs om i två etapper, varav etapp 1 är gjord under 2020 med småbarnslek i backen nedanför kyrkan samt balansutrustning. Gungdjur och sandlåda finns närmare Stadshuset. Gått om gräsytor, bänkar och sittytor.

Karta Stadsparkens lekplats

Stenlidens lekplats, Stenliden

Stadsdelslekplats.

Lekplatsen ligger i Toltorpsdalen och är tillgänglighetsanpassad. Lekhuset med rutschkana har en trappa som är lätt att ta sig upp i. Det finns flera olika lekhus och en klätterställning, gungor och gungbräda, en gräsmatta med fotbollsmål och en grusyta där du kan spela boule.  

Karta Stenlidens lekplats

Stensjöleken, Stensjön strandpromenaden

Stadsdelslekplats.

Lekplatsen ligger vid Stensjö strandpromenaden och är delvis tillgänglighetsanpassad. Det finns lekredskap för både mindre och större barn. Några exempel är kompisgunga, klätterlek, sandlåda, balansgång, linbana och 5-gunga. Hela lekplatsen är byggd med naturmaterial som harmoniserar med omgivningen. Utformningen erbjuder sittplatser med utsikt över sjön samt överblick över lekområdet. Bland fruktträden finns hängmattor för den som vill ha en stund av lugn och ro.

Karta Stensjöleken   

Störtfjällsleken, Störtfjällsgatan

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger i Trädgården, bredvid Kvarnbyskolan. Lekredskapen är främst anpassade för lite äldre barn. Här finns många lekredskap som du kan öva upp din balans på.

Karta Störtfjällsgatans lekplats

Södermalms lekplats, Södermalmsbrinken

Närlekplats.

Lekplatsen ligger på Södermalmsbrinken på Södermalm. En liten mysig lekplats som har en fin sittplats när du ska fika. Det finns en kort rutschkana här, även gungor och gungdjur.

Karta Södermalms lekplats

Torallaparkens lekplats, Torallagatan

Kvarterslekplats.

På lekplatsen finns en sandlåda med bakbord, en gungställning och ett lekhus med rutschbana. På lekplatsen finns också sittplatser och mjuka gräskullar att springa på. Torallaparken, där lekplatsen ligger, är en vacker park med mycket växtlighet.

Karta Torallaparkens lekplats

Åbykullens lekplats

Kvarterslekplats.

På Åbykullen, i höjd med Fyråkersgatan finns en lekplats mitt bland träd och växtlighet. Det finns en klätterställning och små lekhus där barnen kan låta fantasin flöda. En 18 meter lång rutschkana går utmed kullen.

Karta Åbykullens lekplats

Östersnäs lekplats, Östersnäsvägen

Kvarterslekplats.

En liten lekplats i Sjövalla, nära Rådasjön och Gunnebos strövområden. Här kan du gunga på gungdjuren och gungorna eller glida nerför rutschkanan på klätterställningen.

Karta Östersnäs lekplats

Frälseängens lekplats, Frälseängsvägen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger skyddad mellan husen. Barnen kan springa och leka på den stora gräsytan. Vuxna kan sitta och vila på bänkarna. Lekplatsen har bland annat rutschkana, ett litet lekhus, gungställning och gunghästar.  

Karta Frälseängens lekplats

Märgelvägens lekplats, Märgelvägen

Kvarterslekplats.

Märgelvägens lekplats är en liten lekplats i ett radhusområde, Här kan du leka och ha roligt i sandlådan, med gungdjuren och i lekhuset med rutschkana. Vuxna kan slå sig ner på sofforna och ta det lugnt en stund.

Karta Märgelvägens lekplats

Nordgårdsvägens lekplats, Nordgårdsvägen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger i skogskanten vid stigen som leder till Stretered. Gunga, rutscha ner för rutschkanan eller öva balans på balanslekredskapen. Har du med dig en boll kan du träna på straffsparkar mot fotbollsmålen.

Karta Nordgårdsvägens lekplats

Pilvägens lekplats, Pilvägen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger mellan Pilvägen och Bokvägen i Apelgården, bland småhus och villor. Förutom spännande lekställningar finns det även sandlåda, gungdjur och boulebana här. Prova multipondo-gungan! Du kanske också vill ta med dig en boll för att spela vid fotbollsmålen. 

Karta Pilvägens lekplats

Skafteleken, Skaftevägen

Stadsdelslekplats.

Lekplatsen ligger vid Skaftevägen i Hallen. Här finns många olika saker att ha kul med: gungor, lekhus, rutschbana, klätterställning, fotbollsmål och en basketplan. Om vintern kan du åka pulka nerför kullarna

Karta Skafteleken

Stenmursvägens lekplats

Närlekplats.

Stenmursvägens lekplats är en liten lekplats i ett radhusområde. Här kan du leka och ha roligt i sandlådan, med gungdjuren, gungorna och i lekhuset med rutschkana. Vuxna kan slå sig ner på sofforna och ta det lugnt en stund.

Karta Stenmursvägens lekplats

Våmmedalsleken, Våmmedalsvägen

Stadsdelslekplats.

På den här lekplatsen kan barn i alla åldrar ha roligt. Vill du baka sandkakor, klättra högst upp i tornet eller spela boule? Den stora stenen på lekplatsen har använts som bro en gång. Lekplatsen ingår i Kållereds näridrottsplats.

Karta Våmmedalsleken

Bräcka lekplats, Bräckavägen

Närlekplats.

Lekplatsen ligger fint i en backe, nära gångvägen i naturområdet mellan Bräckavägen och Gamla Riksvägen. Här finns bland annat ett lekhus. Eller kan det vara ett slott? Eller ett skepp? För de vuxna finns en skön sittplats i solen.

Karta, Bräcka lekplats

Drabergsleken, Bergavägen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger skyddad för biltrafik i kanten av skogen. Härifrån har du en vidsträckt utsikt över Lindome. Här finns sandlåda, gungdjur, gungställning, lekhus med sandlek och en rutschbana. Om du tar med en boll kan du öva mot fotbollsmålen här.

Karta, Drabergsleken

Espås lekplats, Högkullevägen

Kvarterslekplats. En liten lekplats i skogskanten, i Espås nära Tulebosjön. Här kan du baka kakor i sandlådan, klättra i klätterställningen eller gunga på olika sätt. För den äventyrliga kan det också vara roligt att bygga kojor i skogen eller undersöka den gamla stenmuren som ligger vid sidan av lekplatsen.

Karta Espås lekplats

Fredsmötesleken, Elof Lindälvs väg

Kvarterslekplats.

Lekplatsen byggdes i samarbete med Fagereds byalag. För de minsta finns sandlåda och gungdjur och de större barnen kan gunga på gungbrädan eller leka i klätterställningen. Även vuxna kan vara med och spela basket eller bordtennis. Lekplatsen är omgärdad med staket för högre säkerhet.

Karta Fredsmötesleken

Flintstens lekplats, Flintstensvägen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger i ett litet naturområde mellan Flintstenvägen och Diamantvägen i Valåsdalen. Här kan du gunga på gungorna, leka i sandlådan eller klättra i klätterställningen med rutschkana och klättervägg. Bredvid lekplatsen ligger också en fotbollsplan.

Karta Flintstens lekplats

Floraleken, Sagbäcksvägen

Stadsdelslekplats.

Lekplatsen ligger bredvid gångbron som går över järnvägen och Gamla Riksvägen i Lindome. Den är tillgänglighetsanpassad för att alla ska kunna leka där. Här finns bland annat gungor, klätterställning, lekhus och en sandlåda. Du kan sätta dig i paviljongen för att få skydd mot regn och sol.

Karta Floraleken

Gastorpsleken, Fågelstensvägen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger i Gastorpsområdet nära Skånhällaskolan. Du kan baka sandkakor i sandlådan, gunga på gungorna eller leka i lekhuset med rutschkana. I närheten av lekplatsen ligger det en bollplan, boulebanor och en hundrastgård.

Karta Gastorpsleken

Humlevägens lekplats, Humlevägen

Närlekplats.

Den lilla lekplatsen ligger inne i villaområdet i Bräcka. Här finns det bland annat en rutschkana, gungor och sandlåda med bakbord och ett lekhus.

Karta Humlevägens lekplats

Höganäs lekplats, Gamla Bergavägen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger vid södra delen av Gamla Bergavägen, i en talldunge som ger skön skugga under soliga sommardagar. Du kan gunga på vanliga gungor eller fjädergungor och leka i lekhuset.

Karta Höganäs lekplats

Kyrkängens lekplats, Viktors väg

Kvarterslekplats.

En lekplats som ligger mellan Kyrkängsvägen, Viktors väg och Barnsjövägen. Detta är en plats för den leksugne! Här finns en skeppsmast att klättra i, sandlåda, gungdjur och gungor, lekhus med sandlek, klätterställning och piruetter.

Karta Kyrkängens lekplats

Lindåsvägens lekplats, Lindåsvägen

Närlekplats.

Lekplatsen ligger vid en vändplats och riktar sig främst till de minsta barnen. Du kan gräva i sandlådan, gunga på gungdjuren eller krypa i lekhusen. Prova den roliga grävskopan! Vid lekplatsen finns även fotbollsmål.

Karta Lindåsvägens lekplats

Odonvägen

Närlekplats.

En liten lekplats som ligger i skogskanten nära Isaks mosse, mellan Odonvägen och Näckrosvägen. Här finns en gungställning, ett lekhus och en rutschkana. För vuxna att finns det en bänk att sitta och vila på medan barnen leker.

Karta lekplats Odonvägen

Parkvägens lekplats

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger mellan Ättehögsvägen och Parkvägen i Tåbro. Här finns en klätterställning med nät där du kan ligga och spana. Lekplatserna i Tåbroområdet sköts delvis av Torrekulla byalag. Byalaget har målat lekredskapen i glada färger.

Karta Parkvägens lekplats

Södra Barnsjön, Barnsjövägen

Kvarterslekplats.

Lekplatsen ligger vid badplatsen vid Södra Barnsjön. Du kan leka pirat i den stora klätterbåten och spana ut över sjön, baka sandkakor i sandlådan eller gunga på gungorna. Behöver man svalka sig ligger badplatsen ett stenkast bort med sina bryggor, sandstrand och stora gräsytor.

Karta södra barnsjöns lekplats

Torahögsvägens lekplats, Ättehögsvägen

Kvarterslekplats.

Mellan Torahögsvägen och Ättehögsvägen i Tåbro ligger denna lekplats där det bland annat finns en lekbåt. Lekplatserna i Tåbroområdet sköts delvis av Torrekulla byalag. Byalaget har målat lekredskapen i glada färger.

Karta Torahögsvägens lekplats

Valåsleken, Kalkstensvägen

Stadsdelslekplats.

Den här lekplatsen ligger väldigt fint mitt i ett stort grönområde, norr om Valåsskolan i Valåsdalen. På lekplatsen finns det bland annat en hinderbana, två studsmattor och en karusell. Men också gungor, gungdjur och ett klättertorn. Det som tidigare var en tennisbana har förvandlats till en multifunktionell yta för olika aktiviteter.

Karta Valåsleken

Tillgänglighetsanpassade lekplatser

Idag finns det 13 lekplatser som är delvis tillgänglighetsanpassade:

Även näridrottsplatserna i Mölndal, Lindome och Kållered är tillgänglighetsanpassade.

Upprustning av lekplatser

Under 2021 kommer Mölndals stad att rusta upp följande lekplatser:

Alla ska kunna leka

Därför bygger staden om minst en lekplats varje år, för att den ska bli mer tillgänglig för vuxna och barn med funktionsvariationer.  Det kan handla om att byta ut sanden mot konstgräs eller att ordna anpassade trappor till lekställningarna.

Ansvar för lekplatser

Det är tekniska förvaltningen som har ansvar för stadens allmänna lekplatser. Fastighetsavdelningen ansvarar för lekplatser på skolgårdar och förskolor.

Olika fastighetsägare, till exempel hyresvärdar och samfälligheter, har ofta lekplatser på sina gårdar som de ansvarar för.

De allmänna lekplatserna inspekteras varje vecka och varje år gör vi en större besiktning för att lekplatserna ska uppfylla europeisk säkerhetsstandard. Du och ditt barn ska känna er trygga och säkra på lekplatsen.

Felanmälan lekplats

Om du ser något som är trasigt på en av våra lekplatser ska du felanmäla det via telefon 031-315 10 00 eller e-tjänst.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad