Gunnebo slott och trädgårdar

På Gunnebo slott och trädgårdar kan du promenera, avnjuta ekologisk lunch, fika och ta del av det rika evenemangsutbudet. Gunnebo kulturreservat är idag ett av Västra Götalands­regionens mest populära besöksmål. Här bevaras den väl sammanhållna 1700-talsmiljön, samtidigt som pågående forskningsprojekt ger genklang i samtiden.

Bild på Gunnebo slott

Gunnebo slott och trädgårdar är en levande anläggning som har öppet året runt.

I slutet på 1700-talet önskade den förmögne grosshandlaren John Hall med familj en exklusiv lantvilla som komplement till bostaden i Göteborg. Stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, nyss hemkommen från en lång studieresa i Europa, anlitades för att skapa sommaridyllen. Carlberg ritade såväl anläggningens olika byggnader som inredning och den omgivande parken.

Återskapad idyll

Idag betraktas Gunnebo slott och trädgårdar som ett av Sveriges mest stilrena exempel på nyklassicistisk byggnadskonst. Det ägs sedan 1949 av Mölndals stad och samtliga verksamheter utgår i att bevara den väl sammanhållna miljön. Som grund ligger drygt tvåhundra bevarade originalritningar.

Dessa utgör en unik möjlighet att återskapa de delar som förstörts eller försvunnit under årens lopp. Just nu rekonstrueras orangeriet söder om slottet. När byggnationen är klar kommer orangeriet ha samma funktion som på familjen Halls tid, alltså som vinterförvaring av exotiska växter.

Ekologisk anläggning

I Gunnebo kaffehus och krog använder kockar och bagare grönsaker och kryddor från de KRAV-certifierade köksträdgårdarna. Serveringen har öppet för lunch-, kafé- och konferensgäster under hela året. Kvällstid finns möjlighet att anordna fester, bröllop och middagar.

Regionens första kulturreservat

2003 utsågs Gunnebo slott och trädgårdar till Västra Götalandsregionens första kulturreservat. Detta innebär att de natursköna områdena kring slottsanläggningen vårdas och bevaras för framtida generationer.

Vid ditt besök kan du träffa på trädgårdsmästarna som i ett pågående forskningsprojekt slår gräsytor med lie eller snickare och timmermän som förmedlar äldre hantverksmetoder till sina lärlingar.

Evenemang hela året

På Gunnebo slott arrangeras familjedagar, konserter, marknader, föreläsningar och visningar under hela året.


Relaterad information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad