Artscape Saga

Konstprojektet Artscape Saga genomfördes 2019. Då skapade inter­na­tion­ella och svenska konst­närer mural­målningar i 12 kommuner i Göte­borgs­regionen. Målnin­garna inspirerades av folk­sagor från hela världen. I Mölndal finns två målade husfasader.

Muralmålningar i Mölndal av James Bullough och Thiago Mazza. Foto: Fredrik Åkerberg

Muralmålningar i Mölndal

I Mölndal skapade två olika konstnärer enorma vägg­målningar:

  • Niamh med det gyllene håret av James Bullough från USA. Målningen finns på Nämnde­mansgatan 1 vid Mölndals bro.
  • När finken fick sina färger av Thiago Mazza från Brasilien. Målningen finns på Aktiviteten, Frejagatan 1.

Medskapande konst

I Åby finns en tredje vägg­målning. Den skapades av intresserade Mölndalsbor under ledning av den svenska street art-konstnären Code26. Du hittar den på Amaryllis­gången, bredvid Mötesplats Åby.

Om Artscape Saga

Projektet leddes av den ideella kultur­organisationen Artscape, en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst.

Från slutet av maj till mitten av juni 2019 växte stora mural­målningar fram på fasader i 12 kommuner i Göteborgs­regionen. De offentliga konst­verken är baserade både på populära och mindre kända folksagor från världens alla hörn.

Samtliga sagor finns i en bok, som gavs ut för att dokument­era projektet. Boken finns att läsa och låna på biblioteken i Mölndal. Du kan också köpa den i Mölndals stadsmuseums butik.

Du kan även hitta målningar från Artscape Saga i Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad