Kulturgarantiprogram

Innehållet i kulturgarantin för läsåret 2019-2020 för de olika årskurserna i Mölndals kommunala förskolor och skolor.

Kulturgarantiprogrammet 2019-2020 filmtrailer

Beskrivning av alla årskursers aktiviteter 2019-2020

Särskolan: Museiresan och ShareMusic

Museiresan

Eleverna besöker Mölndals stadsmuseum, anpassat efter deras förutsättningar. Det går att titta på föremål, lyssna på ljud, prova kläder från förr, prata om museums roll och uppleva museet tillsammans på olika sätt. Museibesöket ger alla elever en inblick i vad ett museum är och att det är en självklar plats att besöka och att vara på.

ShareMusic

Upptäck spännande instrument och spela på helt nya sätt. Visste du, att man kan spela genom att bara röra lite på huvudet eller använda ett enda finger? Under ShareMusics prova på-workshop får du utforska på ett kreativt sätt de tekniska möjligheterna som öppnar upp för alla att delta och skapa tillsammans.

4-åringar: Teater och gåvoboken

Barnen får se teaterföreställningen Sipa Lipa Lakritspipa som är baserad på Lennart Hellsings böcker. Efter teaterföreställningen får alla 4-åringar var sitt exemplar av boken Här dansar herr Gurka av Lennart Hellsing. Det ges också möjlighet att låna fler av Lennart Hellsings fantastiska böcker om t.ex. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin m fl.

5-åringar: Förskolebio

Barnen får gå på biograf och se ett kortfilmspaket från BUFF - Internationella barnfilmsfestivalen. På biografen upplever barnen filmen – snarare än att barnen bara ser den. Här förstärks intrycken och känslorna och upplevelsen delas med andra i biosalongen.

Förskoleklass: 6-årsbok och workshop

Mölndals förskoleklasser har två kulturgarantiaktiviteter under läsåret, aktiviteterna hänger ihop. Klassen ska först besöka sitt folkbibliotek och få årets 6-årsboken, Gropen av Emma Adbåge. Efter det får varje klass en musik- och dramaworkshop baserad på boken på sin skola.

Årkurs 1: Besök Mölndals stadsmuseum och dansworkshop

Ettornas museibesök

Varför samlar vi människor på saker och vad samlar du på? Vilka olika yrken finns på ett museum? Kanske vill någon av eleverna jobba på museum i framtiden? Tillsammans med en museipedagog tittar, lyssnar och upplever eleverna Mölndals stadsmuseum. Läs mer om hur ett besök går till i förberedelsehäftet Välkommen till ettornas museibesökPDF.

Skapa med dans

Med hjälp av dansens verktyg skapar eleverna en dansberättelse som utgår från elevernas egna idéer, erfarenheter och känslor. Eleverna får följa en koreografi, improvisera och skapa egna rörelser som leder berättelsen vidare. Sista gången visar grupperna sina dansberättelser för varandra.

Årskurs 2: Kulturskolan prova på

Klassen kommer till Kulturskolan och får vara med om en föreställning med Kulturskolans lärare, där eleverna också får pröva olika instrument, dansa och sjunga i olika workshops.

Årskurs 3: Animerad film och besök på Gunnebo

Animerad film

Eleverna får skapa animerad film under en hel skoldag. De skapar berättelser och manus utifrån ett tema som klassen väljer innan och gör sedan lerfigurer och använder Ipads för att animera figurerna och göra film på olika teman.

Besök på Gunnebo slott och trädgårdar

Eleverna får med karta och iPad som hjälp, leta sig fram i omgivningarna runt Gunnebo slott. Slottet och trädgårdarna kommer till liv genom filmer de hittar vid olika stopp. Eleverna röra sig runt i de olika trädgårdarna i mindre grupper.

Årskurs 4: ShareMusic

Upptäck spännande instrument och spela på helt nya sätt. Under ShareMusics prova på-workshop får eleverna på ett kreativt sätt utforska de tekniska möjligheterna som öppnar upp för alla att delta och skapa tillsammans. De kommer att få testa olika former av teknisk utrustning som till exempel iPads och musikappar. Fokus ligger helt på det kreativa skapande tillsammans, som ska ge inspiration och kreativa intryck.

Årskurs 5: Författarsamtal

Varje klass får var sitt klassexemplar av en av Anna Ehrings bok ”Isaks universum”. Klasserna läser boken högt och diskuterar den tillsammans, och förbereder frågor att ta med till Anna. Författarsamtalet sker på det folkbibliotek som skolan tillhör.

Årskurs 6: Street Art

Eleverna kommer att få göra ett unikt konstverk med hjälp av sprayfärg och stenciler. Stencilart har blivit mycket populärt tack vare streetart-artisten Banksy. I denna konstform är det själva mallen som tar mest tid. Se hur det gick till när åk 6 på Almåsskolan fick testa hur man gör!

Årskurs 7: Skapa film

I en skapande workshop möter eleverna två filmpedagoger och lär sig om filmspråkets grunder och mediakritik. Eleverna skriver manus och skapar en egen film där de filmatiserar sina idéer och berättelser.

Årskurs 8: Författarsamtal

Eleverna får delta i inspirerande samtal med en av två gästande författare, Madeleine Bäck som skrivit "Vattnet drar" eller Anna Jakobsson Lund som skrivit "Tredje principen". Båda författarna skriver om komplexiteten i att vara ung och makt och motstånd.

Årskurs 9: Dans med Twisted Feet Dance Company

Alla åk 9-klasser kommer att få en dansworkshop med Mölndalsbaserade Twisted Feet Dance Academy i deras danslokaler på Norra Ågatan 26c i Mölndal.


Kontakt

Sara Sivre
Kultursamordnare barn och unga
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 27
sara.sivre@molndal.se

Maria Wilhelmsson
Bitr. kulturskolechef
Kulturskolan
031-315 20 34
maria.wilhelmsson@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-04-14 19.26