Stöd till kulturaktörer i coronakrisen

Under våren har flera satsningar gjorts för att stötta kulturaktörer som drabbas av den pågående pandemin. Här kan du läsa mer om vilket stöd du som kulturaktör i Mölndal kan få från Mölndals stad, såväl som från Västra Götalandsregionen och regeringen.

Stöd från Mölndals stad

Kulturföreningar som har fått arrangemangs- och projektstöd från Mölndals stad

Om du har fått ekonomiskt stöd från Mölndals stad för kulturarrangemang eller kulturprojekt gäller följande:

Vi kommer inte att kräva återbetalning för arrangemang som har ställts in.

För att hantera situationen framöver behöver ni i första hand planera om, skjuta upp eller ställa in aktiviteter. Kontakta stadens kultursamordnare Astrid Ekermo om ni behöver diskutera eventuell revidering av projektbudget eller få råd kring arrangemang.

Vi kan anpassa tidpunkt för redovisning och uppföljning efter er kapacitet och möjligheter. Ta kontakt med oss om ni behöver skjuta på datumet för redovisningen.

Du som arrangerar publika program behöver följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Läs mer och ta del av myndighetens riskbedömningsverktyg.

Kulturutövare sökes!

Mölndals stad sökte och anlitade kulturutövare för uppträdanden utanför äldreboenden i kommunen. Ansökan stängdes 31 maj.

Bidrag för att arrangera sommarlovsprogram

Mölndals stad avsätter i år 500 000 kronor extra för att garantera ett roligt, tryggt och meningsfullt sommarlov för kommunens barn och unga. Föreningar i kommunen kunde söka pengar för att genomföra sommarlovsaktiviteter - vilket har resulterat i ett fullmatat lovprogram för barn och unga. Se alla aktiviteter på molndal.se/lov.

Tillfälligt kulturstipendium i coronakrisen

För att stötta Mölndals kulturliv gick Mölndals stad ut med en utlysning av tio extra stipendier på 10 000 kronor vardera som kunde sökas av professionellt verksamma kulturarbetare och konstnärer i kommunen. Sista ansökningsdag var 2 juni 2020. Läs om mottagarna av det tillfälliga kulturstipendiet.

Stödpaket från Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionens kulturnämnd avsätter bland annat medel till fler kulturstipendier som en del av sitt stödpaket.

Regeringens stödpaket till kulturen

Från och med slutet av april och ungefär två veckor framåt kunde du som är kulturutövare söka pengar för inställda evenemang och utebliven inkomst från regeringens stödpaket till kulturen. Stöden fördelas av olika myndigheter och sista ansökningsdatum för stöden varierar.

Läs mer hos respektive myndighet:

  • Kulturrådet fördelar pengar för inställda och uppskjutna kulturevenemang
  • Konstnärsnämnden fördelar pengar till enskilda kulturskapare inom konst, musik, dans, film, teater och cirkus
  • Sveriges Författarförbund fördelar pengar till enskilda kulturskapare inom litteratur
  • Svenska Filminstitutet fördelar pengar till verksamheter som visar eller distribuerar film

Har du enskild firma eller företag finns information på verksamt.se om till exempel möjligheter till hyreslättnader och uppskov.

Läs om Mölndals stads ordinarie kulturstöd.

Kontakt

Astrid Ekermo
Kultursamordnare vuxna
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 59
astrid.ekermo@molndal.se

Kultur- och fritidsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-10-07 11.10