Miljöarbete på Stretereds förskola

Stretereds förskola är miljöcertifierad och har tilldelats Grön flagg av stiftelsen Håll Sverige rent.

Stretereds förskola har en lång tradition av miljöarbete och har Grön flagg-certifiering sedan 2009. Det övergripande målet är att barnen ska få fina upplevelser i skog och mark och genom det utveckla en vilja att vara rädd om naturen.

Sopsortering är rutin på alla avdelningar och barnen lär sig på ett naturligt sätt att skilja olika material åt. Papper, metall, plast och komposterbart sorteras på respektive avdelning och glas, porslin, elektronik, batterier och glödlampor på förskolans fina miljöstation. Alla hjälps åt!

Mellan åren 2102 och 2017 har förskolan haft internationella samarbeten med Polen, Island, Estland och Spanien på tema vatten och hållbar utveckling. Vi har forskat kring hur livet i vattnet påverkas av att vi människor inte sopsorterar och att en massa plast hamnar hos fiskarna i sjö och hav.

Projektet har också handlat om varför vi behöver vatten, var det finns och inte finns och kring säkerhet vid vatten. Det här kommer vi att arbeta vidare med även efter avslutade projekt då vi tycker det är väldigt viktigt men också något som engagerar barnen.

På våren planterar vi frön tillsammans på förskolans båda ljusgårdar och det är spännande att sedan uppleva hur växterna gror och blir allt större. Det är en också härlig känsla att koka och äta potatis man odlat själv eller att kunna mumsa på bär under utevistelsen.

Tillsammans med barnen upptäcker vi gråsuggor och maskar som hjälper oss att bryta ned gamla växter och blad. De små djuren är alltid spännande och vi lär oss att vara rädda om dem. Vid måltiderna skrapar vi ner våra matrester i kompostpåsar och vi berättar att matresterna också blir till ny jord.

Att få förundras, utforska, experimentera tillsammans ger en fantastik grund för miljömedvetenhet och hållbar utveckling! Och dessutom är det roligt! 

Barn slänger skräp i papperskorg. Foto: Anna Sundblad

Årets tema är kemikalier

Målet är att:

  • Rensa bland plaster
  • Sortera avfall
  • Öka andelen miljömedvetna val
Sortering av skräp. Foto: Anna Sundblad


Tomatodling. Foto: Stretereds förskola

Relaterad information

Kontakt

Stretereds förskola
Parkgårdsvägen 6
428 34 Kållered

Postadress till förskolan
Mölndals stad
Stretereds förskola
431 82 Mölndal

Fler kontaktuppgifter

Karta, Stretereds förskola

Massumeh Salehnamadi
Rektor
Stretereds förskola
031-315 20 63

Dela på:

Senast uppdaterad