ESF-projekt - POA2: Ökat deltagande i utbildning och arbetsliv i Västsverige

Mölndal och Härryda startar i februari 2025 projektet Ökat deltagande i utbildning och arbetsliv i Västsverige för att öka examensgraden och minska utanförskap. Med ett tidigt varningssystem (EWS) och stärkt samarbete mellan skolor och hemkommuner ska fler elever få rätt stöd i tid. Projektet bygger vidare på erfarenheterna från UP2 Fullföljda studier och involverar även Kungsbacka.

Fortsättning av utarbetandet av en systematisk uppföljning av gymnasieelever

Mölndal och Härryda blev beviljade att delta i projektet ”Ökat deltagande i utbildning och arbetsliv i Västsverige” och startar i februari 2025 och avslutas januari 2028. Projektet syftar till att vidareutveckla den systematiska uppföljning av gymnasieelever som studerar i intern och extern regi, som arbetats fram i projektet ”UP2 Fullföljda studier”, med målet att öka examensgraden och minska risken för utanförskap.

Ett centralt fokus är att identifiera elever i riskzonen tidigt genom att införa ett tidigt varningssystem (EWS). Projektet omfattar även förbättrad samverkan mellan skolor och hemkommuner samt implementering av individuellt anpassade stödinsatser och stöd för de identifierade ”risk-eleverna”.

Projektet initierades av Mölndals kommun och involverar även nu Härryda kommun som samverkanspart. Kungsbacka kommun, deltog i UP2, fortsätter att samarbeta i detta projekt. Genom att samla in och analysera data om elevers närvaro och studieresultat ska projektet skapa en struktur för att sätta in tidiga åtgärder som kan hjälpa elever att slutföra sina gymnasiestudier. Genom att bygga vidare på resultaten från UP2 och nu inkludera Härryda kommun skapar POA2 en mer robust och hållbar lösning för att öka examensgraden och minska risken för utanförskap bland gymnasieelever i Västsverige.

Brist på uppföljning ökar risken för utanförskap

En stor andel av kommunernas gymnasieelever i Göteborgsregionen studerar i annan regi (Mölndal 90%, Härryda 50% och Kungsbacka 35%) än i hemkommunen, vilket har inneburit att hemkommunen saknar löpande insyn i elevernas studieresultat och närvaro. Informationen når ofta hemkommunen först när elever hamnar i kommunala aktivitetsansvaret (KAA), när det redan är för sent att sätta in effektiva insatser.

Bristen på systematisk uppföljning leder till att elevernas behov inte identifieras i tid och skolorna står ofta ensamma med att ge stöd utan hemkommunenesresurser. Detta ökar risken för utanförskap och långsiktig arbetslöshet. Det saknas samordnade hållbara rutiner mellan skolor och hemkommuner för att hantera rapporteringen och samverkan kring elever i annan regi.

Projektet Fullföljda studier UP2 har gett viktiga insikter i hur systematisk uppföljning av gymnasieelever kan utvecklas för att identifiera och stötta elever i riskzonen.
Genom samarbetet mellan Mölndal och Kungsbacka har UP2 resulterat i:

  • Identifiering av indikatorer för riskelever baserat på frånvaro, icke godkända betyg och en godtagbararbetsbelastning och framtagning samt överföring av informationen.
  • En påbörjade utveckling av samverkansrutiner mellan skola och hemkommun för att förbättra informationsdelningen och insatser.
  • Större förståelse för behovet av samarbete och tidiga insatser, hur skolan och hemkommunen kan arbeta tillsammans för att minska antalet elever i KAA.

Nästa steg: ”POA2 Ökat deltagande i utbildning…” en vidareutveckling tillsammans med Härryda kommun

Det nya projektet kommer att bygga vidare på samarbetsmodellen från UP2 ytterligare genom att skapa gemensamma strukturer och rutiner för informationsdelning mellan skolor och hemkommuner. Kommuner är organiserade på olika sätt och vi behöver anpassa och implementera rutinerna i Härryda kommun.

Delningen av betyg och frånvaro kommer att ske på samma sätt som i UP2 nu är i stället tyngdpunkten i det fortsatta arbetet på att hitta en hållbar organisation och rutiner för själva samarbetet mellan huvudmannen och hemkommunen.

  • Genom uppföljningen kunna sätta i tidiga insatser för de identifierade eleverna som riskerar att avbyta eller inte ta examen i Härryda, Kungsbacka eller i Mölndal.
  • Under de kommande tre ESF-finansierade åren få ett tätare och bättre samarbete med hjälp av utvecklings- och projektgrupper i alla tre kommunerna.
  • Fokus kommer att ligga på ett ökat samarbete mellan skolans elevhälsoteam och hemkommunens olika samverkansorgan med socialtjänst och vården.
  • Informera och föreslå insatser som redan inom Mölndal, vilka ofta inte är kända hos andra huvudmän. Utnyttja SIP-verktyget som underlätta och eventuellt öka antalet möten för att bättre samordna insatser kring elever i behov av psykosocialt stöd
  • Utveckla nya insatser vid behov.

Förväntade resultat och långsiktiga effekter

  • Fler elever fullföljer sina studier och tar examen, särskilt de som tidigare riskerat att hoppa av eller gå tre år och ändå inte tar examen.
  • Antalet elever som hamnar i KAA minskar, eftersom tidiga insatser sätts in innan skolmisslyckandet är ett faktum.
  • Bättre samordning mellan skola och hemkommun, vilket skapar ett mer effektivt stöd för elever i behov.
  • Bättre och effektivare användning av kommunala resurser.
  • Minskat antal unga vuxna i utanförskap och i behov av försörjningsstöd.
  • Modellen för systematisk uppföljning kan spridas och skalas upp till fler kommuner i Göteborgsregionen.

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Avvikande öppettider

Dela på:

Senast uppdaterad