Träblåsinstrument 8-19 år

Träblåsinstrument är blåsinstrument med många knappar och hål. Du har säkert hört talas om flöjt, klarinett och saxofon men har du upptäckt de spännande instrumenten oboe och fagott?

Tre barn spelar tvärflöjt. I bakgrunden syns notställ, elever och lärare. Foto: Victoria Eriksson, 2018

Du får gärna hyra instrument från kulturskolan under ditt första år (gäller ej blockflöjt). Oboe och fagott får du hyra under flera år.

För att så många som möjligt ska kunna få en plats i instrumentundervisning på kulturskolan får man bara gå en instrumentkurs åt gången. Så läs om kurserna nedan och sök din favorit!

Fagott

Fagotten är stor och kan ta låga bastoner.
Lyssna när Kungliga filharmonikerna visar hur fagotten kan låta.

Fagott kan sökas av dig som är: 8–19 år
Terminsavgift: 1260 kr + instrumenthyra 250 kr
Anmäl dig till fagott

Oboe

Oboen låter ljust.
Lyssna när Kungliga filharmonikerna visar hur oboen kan låta.

Oboe kan sökas av dig som är: 8–19 år
Terminsavgift: 1260 kr + instrumenthyra 250 kr
Anmäl dig till oboe

Saxofon

Saxofonen är böjd och har en stark ton.

Saxofon kan sökas av dig som är: 8–19 år
Terminsavgift: 1260 kr + instrumenthyra 250 kr
Anmäl dig till saxofon

Tvärflöjt

Du som går i tvärflöjt övar på ditt instrument tillsammans med din lärare men du får också möjlighet att spela ihop med andra elever i en flöjtensemble och ihop med andra instrument i en orkester.

Tvärflöjt kan sökas av dig som är: 8–19 år
Terminsavgift: 1260 kr + instrumenthyra 250 kr
Anmäl dig till tvärflöjt

Blockflöjt

Blockflöjten finns i flera storlekar från sopranblockflöjten med ljus ton till basblockflöjten som kan ta riktigt låga toner. Vi börjar med altblockflöjt. Din lärare tipsar dig om vilken sort som är lämplig att köpa.

Blockflöjt kan sökas av dig som är: 9–19 år
Terminsavgift: 1260 kr
Anmäl dig till blockflöjt

Klarinett

När du spelar klarinett på kulturskolan får du lära dig rytmer och att läsa noter. Du får spela enskilt eller i mindre grupp och när du kommit en liten bit på vägen får du även spela i orkester och uppträda för publik. Klarinetten har en mjuk klang.

Klarinett kan sökas av dig som är: 9–19 år
Terminsavgift: 1260 kr + instrumenthyra 250 kr
Anmäl dig till klarinett

Orkester

Du som spelar ett blåsinstrument på kulturskolan får även vara med i en orkester. Det gör att du får mer tid på kulturskolan med ditt instrument utan att det kostar något extra och du får också spela tillsammans med andra och kanske träffa nya vänner Din lärare kommer att berätta för dig vilken orkester du tillhör. Alla orkestrar medverkar i olika konserter under läsåret.

I orkester Kuling går du som precis har börjat spela ett blåsinstrument. Här lär vi oss spela tillsammans och lyssna på varandra.

I orkester Storm spelar du som går andra året i ditt instrument. Vi spelar olika typer av musik med flera stämmor.

I orkester Orkan spelar du som går tredje året i ditt instrument. Vi spelar olika typer av musik med flera stämmor.

I orkester Tornado har vi kommit lite längre i vårt spel. Vi utvecklar våra musikaliska och tekniska färdigheter och gör samarbeten med Mölndal Marching Band.

I orkester ConBrio går du som har spelat några år i orkester eller har andra förkunskaper med dig. På det här orkestersteget ingår både blås- och stråkinstrument.

Ungdomssymfonin är en fullfjädrad symfoniorkester i Kulturskoleformat, med sektioner och stämrep. Här går du som kommit riktigt långt i ditt musicerande och snart ska kliva ut i musikervärlden.

Soulbandet är ett helt kompband med trummor, bas, keyboard och blåssektion. Vi spelar soulig musik från 60-talet fram till idag och jobbar med sväng, rytm, samspel, sound och uttryck. Här jobbar vi som ett riktigt band, dvs. vi väljer låtar och gör arrangemang tillsammans. Alla som är med i bandet är mellan 14–16 år. Vi jobbar mycket gehörsbaserat och med grunderna i improvisation.

Kulturskolans Storband består av kulturskolans äldsta och mest erfarna elever. Här spelar vi klassisk storbandsmusik och samarbetar med olika gästartister, bland annat under det årliga evenemanget Musik på vattnet som vi står värd för.

Mölndal Marching Band (tidigare Mölndals Paradorkester) består av en blåssektion, en slagverkssektion och en drillsektion. Vi spelar både stillastående och marscherande och vi vågar påstå att vi är den ensemble på kulturskolan som har flest konserter per år. Du ser oss alltid i Chalmerskortegen och på nationaldagsfirandet i stadsparken. Vi spelar ofta på invigningar i Mölndal och vi har även haft spelningar på paralympiatravet och Liseberg.

Engagera dig som förälder i Mölndal Marching Band

Paradorkestern Mölndal Marching Band med orkester, drill och drumcorp startades hösten 1987 av några entusiastiska föräldrar. Föreningen har en styrelse som består av föräldrar, ledare och ungdomar. Utöver styrelsen finns arbetsgrupper med olika uppdrag.

Mölndal Marching Band välkomnar alltid nya deltagare och ideella krafter. Att vara aktiv i Mölndal Marching Band är en oförglömlig upplevelse för både ungdomar och föräldrar!

Vill du ställa frågor eller engagera dig i föräldraföreningen kan du kontakta styrelsen via mail.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad