Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Projekt

Det händer mycket på kulturskolan och vi har alltid olika projekt på gång. Här kan du se vad vi sysselsätter oss med just nu.

Rytmikworkshop med Kulturskolan, Kulturnatt i Kvarnbyn 2017

Kulturgarantin

Mölndals stad inför nu för första gången en kulturgaranti i förskola och skola. Alla barn mellan 4-16 år får professionella kulturupplevelser och aktiviteter med eget skapande under skoltid. Detta är ett sätt för Mölndals stad att garantera att alla barn får tillgång till kultur.

Kulturskolan bidrar med aktiviteter i några av årskurserna:

  • Åk 1: Dansa barnkonventionen
  • Åk 2: Rytmik och föreställning på Kulturskolan
  • Åk 3: Animerad film
  • Åk 7: Skapa film

Vad som mer ingår i Kulturgarantin kan du läsa härPDF.

Musikprofil på Katrinebergsskolan

Katrinebergsskolan inför en musikprofil i samarbete med Kulturskolan och Språkcentrum. Kulturskolan bidrar med:

  • Årskurs F-1: Språkrytmik
  • Årskurs 1: Dans
  • Årskurs 2: Instrument (fiol, trumpet, tvärflöjt)
  • Årskurs 3: Dans och slagverk (body percussion)
  • Årskurs 4-5: Mosaikprojektet* med Tetra-ensemblen
  • Årskurs 4-6: Körsång

Aktiviteterna finansieras delvis med pengar från Kulturrådet.

*Mosaikprojektet går ut på att barnen får dela med sig av sina egna sångskatter. Samma projekt genomfördes på Västerbergsskolan förra läsåret.

Musikprofil på Stallbackens förskola

Under hösten 2017 startade nya Stallbacken förskola som har musik, mänskliga rättigheter och media som profil. Kulturskolans lärare finns på plats varje vecka för att leda sång, rytmik och språkrytmik i de olika barngrupperna.

Språkrytmik på Bosgårdens förskolor

Kulturskolans lärare arbetar med språkrytmik på Bosgårdens förskolor. I språkrytmiken får barnen använda och utveckla sina olika språk genom sång, musik och rörelse.

Sånglyftet i centrum och Kållered

Kulturskolans lärare besöker flera förskolor i kommunen med projektet Sånglyftet som finansieras av Kulturrådet.

Lärarna hälsar på i olika 4-5-årsgrupper några veckor i taget för att inspirera kring hur man kan jobba med sång, musik och rörelse med små barn. Förskolorna får ta del av material för att själva jobba vidare i verksamheten.

De förskolor som får påhälsning i år är Bosgårdens förskolor, Stallbackens förskola och förskolorna i östra Kållered.

Utbyte med Chipata

Kulturskolan är även fortsättningsvis med i SIDA-projektet i Chipata, Zambia. Arbetet ingår i Mölndals stads projekt för att stärka barn och ungas delaktighet och inflytande.

Under Kulturnatt i Kvarnbyn 2017 hade vi besök av bland andra pojkgruppen Voice of the Voiceless från Chipata, som vill stå upp för de svaga i samhället. Med sin unika konstform poetry drama framförde de sitt viktiga budskap.

Kulturskolan genomföde en insamling under höstens konserter för att hjälpa Lunkwakwa Youth Center med wifi. Ett fungerande internet är viktigt för att utbytet mellan länderna ska fungera. Vi behöver kunna dela lektionsupplägg, tankar, idéer och arbetssätt med varandra på ett snabbt och enkelt sätt.

Kulturskolans chef, Andrine Bendixen Mangs, och danslärare Annica Smith åkte till Chipata i februari 2018, tillsammans med en delegation från Mölndals stad för att följa upp arbetet på plats. Från Kulturskolans sida vill vi fortsätta dela med oss av vårt arbetssätt med rytmik, musik, dans och film ute på skolorna.

Kontakt

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-06-13 12.35