Mat i förskolor och skolor

Skolmaten är gratis för alla barn och elever som är folkbokförda i Mölndal. Maten är näringsrik och klimatsmart.

Veckans meny

Menyn för Mölndals skolor, förskolor och Krokslättsgymnasiet finns både på webben och i appen Skolmaten.

Här kan du se skolmenyn flera veckor framåt och i appen kan du även lämna synpunkter på dagens mat.

Inga nötter

Det förekommer aldrig nötter, mandel, jordnöt och sesam i skolmaten. Vi använder heller inte produkter med spår av nötter.

Så här skapar vi menyn

Skolmaten i Mölndal ska vara både god och näringsrik och följer Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i skolan. Vår engagerade måltidspersonal arbetar ständigt med att utveckla matsedeln och är lyhörda för era synpunkter. På skolorna finns det matråd där eleverna får tycka till om måltiderna som serveras.

Bra skolmåltider i Mölndal

  • Vår ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden.
  • På alla förskolor och skolor serveras även salladsbord med olika sorters grönsaker.
  • Brödet som serveras ska uppfylla kriterierna för nyckelhålsmärkning.
  • Vi arbetar för att främja bra matvanor. Därför serverar vi mer grönsaker, fullkornsprodukter och fleromättade fetter samt färre charkuterier och sötade produkter.

Tyck till om maten

Har du som elev synpunkter på skolmaten? Engagera dig gärna i matrådet och tveka inte att prata med kocken i din skolrestaurang om du undrar över något.

Skolmjölksstöd från EU

Mölndals stads skolor och förskolor deltar i EU:s skolprogram med ekonomiskt bidrag till skolmjölk. Syftet med stödet är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.

Skolmjölksstöd EU

Skolmåltiderna och miljön

Klimatsmarta måltider på tallriken

  • Regeringens mål är att 60 procent av råvarorna ska vara ekologiska inom offentlig sektor 2030 (Agenda 2030). Vi arbetar aktivt för att nå det målet i Mölndal.
  • Livsmedel väljs så att negativ påverkan på miljön reduceras och hänsyn tas också till god djurhållning.
  • Vid inköp av kött och kyckling strävar vi efter att köpa svenska produkter.
  • All fisk som köps in är MSC- märkt.
  • Potatis och spannmålsprodukter serveras oftare än ris, då ris har en större påverkan på klimatet.
  • Vi följer säsongen så långt det är möjligt vid inköp av grönsaker, frukt och rotfrukter.
  • Frilandsodlade grövre grönsaker och rotfrukter ger en lägre energianvändning än växthusodlade salladsgrönsaker och därför serverar vi dessa i högre grad.

Så minskar vi matsvinnet

Vi väger all mat som slängs på våra skolor och förskolor. När mätningarna började slängdes runt 5 ton mat varje månad, till ett värde av cirka 1,3 miljoner kronor om året. Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet och har redan nått och överträffat målet att max 45 gram per matgäst ska hamna i soporna.

Men självklart vill vi minska matsvinnet ännu mer och här kan vi alla hjälpas åt – smaka och ta om, så slipper du slänga.

Om måltidsverksamheten i Mölndals stad

I Mölndals stad är det serviceförvaltningens måltidsverksamhet som ansvarar för måltiderna i förskolan och skolan. Vår verksamhet är indelad i fem områden och 66 kök bestående av 49 tillagningskök, 4 mottagningskök och 13 serveringskök. Vi lagar ungefär 11 700 portioner varje vardag i våra tillagningskök.

Kontakt

Serviceförvaltningen
Torggatan 1A
431 35 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad