Mat i förskolor och skolor

Mat och måltider är viktiga i våra liv. Matvanorna har också stor betydelse för både hälsan och miljön. En näringsriktig skollunch är extra viktig för elever som inte äter så bra hemma. På så sätt bidrar skolmåltiderna till ett mer jämlikt samhälle och en hållbar utveckling.

Alla skolor och förskolor i Mölndals stad har en gemensam matsedel. På matsedeln finns både nya och traditionella rätter. När vi lagar ditt barns måltider följer vi Livsmedelsverkets riktlinjer för Bra måltider i skolan.

Matsedeln för din skola eller skola hittar du på webbplatsen Skolmaten.

Mat i förskolor och skolor

  • På alla förskolor och skolor serveras salladsbord med fyra till fem olika sorters grönsaker. Vid inköp av grönsaker, rotfrukter och frukt följer vi säsongen så långt det är möjligt. Frilandsodlade grövre grönsaker och rotfrukter ger en lägre energianvändning än växthusodlade salladsgrönsaker och används därför i högre grad.
  • I enlighet med livsmedelsverkets riktlinjer arbetar vi för att främja bra matvanor genom att bland annat balansera intaget av mättade och fleromättade fetter samt att servera mindre sötade produkter.
  • Ambitionen är att laga så mycket som möjligt från grunden. De produkter som köps in som är förfabricerade är köttbullar, pannbiffar, fiskpinnar, blodpudding, och potatisbullar.
  • Vid inköp av kött och kyckling strävar vi efter att köpa svenska produkter. All fisk som köps in är MSC- märkt. Potatis och spannmålsprodukter serveras oftare än ris, då ris har en större påverkan på klimatet. Brödet som serveras ska uppfylla kriterierna för nyckelhålsmärkning.
  • Måltiden är viktig för att påverka utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Livsmedel väljs så att negativ påverkan på miljön reduceras samt hänsyn tas till god djurhållning. Mölndals stads mål för ekologiska livsmedel är 35 %.

Förbud mot nötter, mandel, jordnöt och sesam

Nötter, mandel, jordnöt och sesam förekommer inte i maten. Produkter med spår av nötter tas heller inte in i verksamheten. Däremot är muskotnöt och kokosnöt inga egentliga nötter och omfattas därför inte av förbudet.

Specialkost

Om ditt barn behöver specialkost så kan du ansöka om det. Läs mer om specialkost och ansök här.

Sockersmart förskola och skola

Ambitionen är att minska sockerintaget i skola och förskola, genom att på olika sätt ersätta raffinerat socker med naturliga alternativ. Det kan till exempel handla om att i förskolan koka egen sylt och söta den med, banan, palsternacka eller morot. Eller att söta varm choklad med banan istället för socker.

Frukost, lunch och mellanmål

Förskola och fritidshem

Inom förskola och fritidshem serveras frukost, lunch och mellanmål som tillsammans ger 65–70 % av det totala dagsbehovet av energi- och näring.

Tonvikten på frukost och mellanmål ligger på mjölk/mjölkprodukter, smörgås med pålägg, flingor/gryn, frukt eller grönsak. Lättmjölk/lättyoghurt serveras till frukost, lunch och mellanmål. Vid lunch finns även mellanmjölk och Bregott som alternativ.

Lunchen består av varmrätt, grönsaker, mjölk eller vatten, bröd och smör. På salladsbordet serveras minst fyra sorters grönsaker.

Lunch i grundskolan

På lunchen finns det ett till två alternativ att välja mellan. Det andra alternativet ska vara klimatsmart och är vegetariskt. Tillbehör som potatis, pasta eller ris kan vara samma till båda rätterna. Till lunchen serveras vatten eller mjölk, smör, bröd, råkost/salladsbord. På salladsbordet serveras minst fem sorters grönsaker.

Skollunchen ger mellan 25- 35% av det totala dagsbehovet av energi- och näring.

Leverantörer

I kommunen används ett e-handelssystem vid inköp av livsmedel. Endast upphandlade och anslutna leverantörer får anlitas. Servera är vår grossist där vi köper kött-, chark- och kolonialvaror. Frukt och grönt köps från Grönsakshuset i Skövde och Arla levererar mjölk- och mejeriprodukter.

Bästa möjliga måltidsverksamhet

I Mölndals stad är det serviceförvaltningens måltidsenhet som ansvarar för måltiderna i förskolan och skolan. Vi arbetar för att kunna erbjuda bästa möjliga måltidsverksamhet inom ramen för den budget som vi förfogar över.

Vår verksamhet är indelad i fem områden och 66 kök bestående av 49 tillagningskök, 4 mottagningskök och 13 serveringskök. Vi lagar ungefär 11 700 portioner varje vardag i våra tillagningskök.

Kontakt

Serviceförvaltningen
Bergfotsgatan 2, vån 3
431 35 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad