Mat i förskolor och skolor

Skolmaten är gratis för alla barn och elever som är folkbokförda i Mölndal. Maten är näringsrik och klimatsmart. Specialkost serveras till dem som behöver det.

Se veckans matsedel

Matsedeln för Mölndals skolor, förskolor och Krokslättsgymnasiet
hittar du via Skolmaten och appen Skolmaten. Här kan du enkelt och smidigt se skolmatsedeln när du vill ha koll på vad som serveras i skolrestaurangen. I appen kan du lämna synpunkter på dagens mat.

Specialkost

Om ditt barn har diabetes eller är allergisk mot gluten, fisk, mjölkprotein, ägg, skaldjur, soja eller spannmål ska läkarintyg som visar på det skickas med specialkostblanketten. Du kan anmäla specialkost från och med när ditt barn börjar förskolan.  

När ditt barn eller elev börjar förskoleklass, årskurs 1, 4 och 7 samt årskurs 1 på gymnasiet ska en ny anmälan göras. Vid byte av förskola/skola avbokas specialkosten och du behöver göra en ny anmälan. Vid förändringar i behovet av specialkost ska också en ny anmälan göras.

Inga nötter

Det förekommer aldrig nötter, mandel, jordnöt och sesam i skolmaten. Vi använder heller inte produkter med spår av nötter.

Så här skapar vi matsedeln

När vi lagar skolmaten följer vi Livsmedelsverkets riktlinjer "Nationella riktlinjer för måltider i skolan".

Maten på våra förskolor

Inom förskola och fritidshem serveras frukost, lunch och mellanmål som tillsammans ger 65–70 % av det totala dagsbehovet av energi- och näring. Under frukost och mellanmål serveras framförallt mjölk/mjölkprodukter, smörgås med pålägg, flingor/gryn, frukt eller grönsak. Lättmjölk/lättyoghurt serveras till frukost, lunch och mellanmål. Vid lunch finns även mellanmjölk och smör som alternativ. Lunchen består av varmrätt, grönsaker, mjölk eller vatten, bröd och smör. På salladsbordet serveras minst fyra sorters grönsaker.

Lunch i grundskolan

På lunchen finns det ett till två alternativ att välja mellan. Det andra alternativet ska vara klimatsmart och är vegetariskt. Tillbehör som potatis, pasta eller ris kan vara samma till båda rätterna. Till lunchen serveras vatten eller mjölk, smör, bröd, råkost/salladsbord. På salladsbordet serveras minst fem sorters grönsaker. Skollunchen ger mellan 25- 35% av det totala dagsbehovet av energi- och näring.

Bra och klimatsmart mat

  • Från och med 2022 mäter och registrerar vi matsvinnet med hjälp av en app i alla skolor och förskolor i Mölndal. Det är ett viktigt steg i riktning mot hållbar utveckling och Mölndals del i Sveriges kommuners klimatlöfte att minska matsvinnet. Livsmedelsverket har mer information för dig som vill lära dig mer om matsvinn.
  • Måltiden är viktig för att påverka utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Livsmedel väljs så att negativ påverkan på miljön reduceras samt hänsyn tas till god djurhållning. Mölndals stads mål för ekologiska livsmedel är 43 % för år 2023.
  • Vid inköp av kött och kyckling strävar vi efter att köpa svenska produkter. All fisk som köps in är MSC- märkt. Potatis och spannmålsprodukter serveras oftare än ris, då ris har en större påverkan på klimatet. Brödet som serveras ska uppfylla kriterierna för nyckelhålsmärkning.
  • Ambitionen är att laga så mycket som möjligt från grunden. De produkter som köps in som är förfabricerade är köttbullar, pannbiffar, fiskpinnar, blodpudding, och potatisbullar.
  • På alla förskolor och skolor serveras salladsbord med fyra till fem olika sorters grönsaker. Vid inköp av grönsaker, rotfrukter och frukt följer vi säsongen så långt det är möjligt. Frilandsodlade grövre grönsaker och rotfrukter ger en lägre energianvändning än växthusodlade salladsgrönsaker och används därför i högre grad.
  • I enlighet med livsmedelsverkets riktlinjer arbetar vi för att främja bra matvanor genom att bland annat balansera intaget av mättade och fleromättade fetter samt att servera mindre sötade produkter.

Om måltidsverksamheten i Mölndals stad

I Mölndals stad är det serviceförvaltningens måltidsenhet som ansvarar för måltiderna i förskolan och skolan. Vår verksamhet är indelad i fem områden och 66 kök bestående av 49 tillagningskök, 4 mottagningskök och 13 serveringskök. Vi lagar ungefär 11 700 portioner varje vardag i våra tillagningskök.

Kontakt

Serviceförvaltningen
Bergfotsgatan 2, vån 3
431 35 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad