Mat i förskolor och skolor

Skolmaten är gratis för alla barn och elever som är folkbokförda i Mölndal. Maten är näringsrik och klimatsmart. Specialkost serveras till de som behöver det.

Veckans matsedel

Matsedeln för Mölndals skolor, förskolor och Krokslättsgymnasiet finns både på webben och i appen Skolmaten.

Här kan du se skolmatsedeln flera veckor framåt och i appen kan du även lämna synpunkter på dagens mat.

Specialkost

Om ditt barn har diabetes eller är allergisk mot gluten, fisk, mjölkprotein, ägg, skaldjur, soja eller spannmål ska läkarintyg som visar på det skickas med specialkostblanketten. Du kan anmäla specialkost från och med när ditt barn börjar förskolan.  

Glöm inte att anmäla ändringar

Vid följande förändringar för barnet måste en ny beställning av specialkost göras:

  • Börjar förskoleklass, årskurs 1, 4 och 7.
  • Vid byte av förskola/skola avbokas specialkosten och beställs på nytt på den nya förskolan/skolan.
  • Årskurs 1 på Frejagymnasiet och Krokslättsgymnasiet.
  • Vid förändringar i behovet av specialkost.

Inga nötter

Det förekommer aldrig nötter, mandel, jordnöt och sesam i skolmaten. Vi använder heller inte produkter med spår av nötter.

Så här skapar vi matsedeln

Skolmaten i Mölndal ska vara både god och näringsrik och följer Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i skolan. Vår engagerade skolmatspersonal arbetar ständigt med att utveckla matsedeln och är lyhörda för era synpunkter. På skolorna finns det matråd där eleverna får tycka till om måltiderna som serveras.

Vi testar även nya rätter som utvärderas innan de hamnar på matsedeln och till hjälp har vi en matsedelsgrupp som består av åtta kockar.

Maten på våra förskolor

  • På förskolor och fritidshem serveras frukost, lunch och mellanmål som tillsammans ger 65–70 % av det totala dagsbehovet av energi- och näring.
  • Under frukost och mellanmål serveras bland annat mjölk och andra mjölkprodukter, smörgås med pålägg, flingor och gryn, frukt eller grönsak.
  • Lättmjölk och lättyoghurt serveras till frukost, lunch och mellanmål. Vid lunch finns även mellanmjölk och bredbart matfett som alternativ.
  • Lunchen består av varmrätt, grönsaker, mjölk eller vatten, bröd och bredbart matfett.
  • På salladsbordet serveras minst fyra sorters grönsaker.

Lunch i grundskolan

  • Det finns en eller två olika måltider att välja på varje dag. Det andra alternativet är klimatsmart och vegetariskt.
  • Tillbehör som potatis, pasta eller ris kan vara samma till båda rätterna.
  • Till lunchen serveras vatten eller mjölk, bredbart matfett, bröd, råkost och sallader.
  • På salladsbordet serveras minst fem sorters grönsaker.
  • Skollunchen ger mellan 25–35% av det totala dagsbehovet av energi och näring.

Tyck till om maten

Har du som elev synpunkter på skolmaten? Engagera dig gärna i matrådet och tveka inte att prata med kocken i din skolrestaurang om du undrar över något.

Bra skolmat i Mölndal

  • Vår ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden.
  • På alla förskolor och skolor serveras salladsbord med fyra till fem olika sorters grönsaker.
  • Vissa skolor serverar även soppa som en extrarätt och där det är praktiskt möjligt serveras även två rätter till lunch.
  • Brödet som serveras ska uppfylla kriterierna för nyckelhålsmärkning.
  • Vi arbetar för att främja bra matvanor. Därför serverar vi mer grönsaker, fullkornsprodukter och fleromättade fetter samt färre charkuterier och sötade produkter.

Skolmaten och miljön

Klimatsmart mat på tallriken

  • Vårt mål är att ha minst 43 procent ekologiska råvaror i maten som serveras på våra verksamheter
  • Livsmedel väljs så att negativ påverkan på miljön reduceras och hänsyn tas också till god djurhållning.
  • Vid inköp av kött och kyckling strävar vi efter att köpa svenska produkter.
  • All fisk som köps in är MSC- märkt.
  • Potatis och spannmålsprodukter serveras oftare än ris, då ris har en större påverkan på klimatet.
  • Vi följer säsongen så långt det är möjligt vid inköp av grönsaker, frukt och rotfrukter.
  • Frilandsodlade grövre grönsaker och rotfrukter ger en lägre energianvändning än växthusodlade salladsgrönsaker och därför serverar vi dessa i högre grad.

Så minskar vi matsvinnet

Vi väger all mat som slängs på våra skolor och förskolor. När mätningarna började slängdes runt 5 ton mat varje månad, till ett värde av cirka 1,3 miljoner kronor om året. Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet och har redan nått och överträffat målet att max 45 gram per matgäst ska hamna i soporna.

Men självklart vill vi minska matsvinnet ännu mer och här kan vi alla hjälpas åt – smaka och ta om, så slipper du slänga.

Om måltidsverksamheten i Mölndals stad

I Mölndals stad är det serviceförvaltningens måltidsenhet som ansvarar för måltiderna i förskolan och skolan. Vår verksamhet är indelad i fem områden och 66 kök bestående av 49 tillagningskök, 4 mottagningskök och 13 serveringskök. Vi lagar ungefär 11 700 portioner varje vardag i våra tillagningskök.

Kontakt

Serviceförvaltningen
Torggatan 1A
431 35 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad