Maten i skolan

Varje dag serveras det lunch i skolan. I stort sett alla skolor har en egen skolrestaurang där måltiden serveras. På några av skolorna äter barnen i sina hemvisten.

Varje dag serveras

  • En varmrätt med kött, fisk, soppa eller en vegetarisk rätt
  • Potatis, ris eller pasta till varmrätten
  • En salladsbuffé med minst fem sorters grönsaker
  • Hårt bröd till varje måltid
  • Till soppa serveras mjukt bröd och smörgåspålägg
  • Vatten eller mjölk som dryck

Matsedel

Riktlinjer för maten i skolan

Livsmedelsverkets råd Bra mat i skolan är vägledande vid planering och tillagning av elevernas måltider. Syftet med dessa råd är att främja bra matvanor genom skolmåltiderna genom att bland annat att få ner intaget av mättat fett och servera mindre sötade produkter.

Lagat från grunden

Ambitionen är att laga så mycket som möjligt från grunden. De produkter som köps in som är förfabricerade är köttbullar, pannbiffar, fiskpinnar, blodpudding, potatisbullar och pannkakor.

Leverantörer

I kommunen används ett e-handelssystem vid inköp av livsmedel. Endast upphandlade och anslutna leverantörer får anlitas. Servera är vår grossist där vi köper kött-, chark- och kolonialvaror. Frukt och grönt köps från Grönsakshuset i Skövde och Skånemejeri levererar mjölk- och mejeriprodukter.

Matråd

På många av skolorna finns det matråd som till exempel kan bestå av elever, skolsköterska, rektor, pedagoger och representanter från köket. Här kan elever lämna synpunkter och önskemål på den mat som serveras och diskutera matsalsmiljön, ljudnivå eller serveringstiderna.

Matrådet är ett bra forum för dialog och inflytande och träffarna bör ske återkommande under året. I kökets planering av symbolmatsedeln har matrådet en bra möjlighet att utöva sitt inflytande.

Kontakt

Serviceförvaltningen
Bergfotsgatan 2, vån 3
431 35 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-06-22 18.39