Stress

Har du ofta ont i magen eller svårt att sova på grund av oro? Om du ofta känner dig stressad och orolig kan du behöva hjälp.

En ung person håller huvudet i händerna. Blå himmel i bakgrunden.

Stress är en naturlig reaktion och en del av livet. Lite stress kan vara bra om du ska spela en viktig match eller har bråttom till ett prov. Men det är viktigt att få pauser från stressen. Om du är stressad för ofta eller för länge kan stressen få dig att må dåligt.

Alla upplever stress i olika situationer, särskilt sådana som kräver något extra och innebär en utmaning. Stress är en reaktion som händer fysiskt i kroppen och gör oss redo att vara mer alerta och taggade för att lösa en uppgift.

Utmaningen kan vara verklig, till exempel ett prov i skolan, men stress­reaktionen kan också komma av våra egna tankar som ett upplevt hot eller en rädsla. Eftersom vi alla är olika är det väldigt olika saker som stressar oss.

Det som ofta upplevs mest stressande är krävande situationer som man själv har liten kontroll över eller som man känner sig ensam om att hantera. Så länge du får tid för vila, sömn och återhämtning klarar kroppen stressiga perioder utan att ta skada.

Om du börjat uppleva att du ofta är stressad är det viktigt att se över att du även tar dig tid för återhämtning. Att få tillräckligt med sömn är extra viktigt om du är stressad och är något som många unga missar att sköta om.

När du behöver hjälp

Vissa stressande situationer är svårare att vila upp sig från, till exempel mobbning, att en viktig person i ditt liv dör, att bli utsatt för misshandel eller alltför höga krav i skolan. För att ta dig ur en sådan situation behövs oftast stöd och hjälp från någon utomstående. Ibland behövs även professionell hjälp.

Om du ofta känner dig stressad och utmattad ska du alltid be om hjälp hjälp. Om du inte vet hur du ska göra, prata med någon du litar på och tycker om att prata med. Det kan vara en lärare, förälder, skolkurator eller skolsköterska. Var du börjar spelar oftast ingen roll. Det finns hjälp att få.

  • Psykologiguiden Ung är en sajt för dig som är ung om psykologi och psykisk hälsa. Den tar upp ämnen som ångest, depression, stress och relationer. Du hittar en massa tips om hur du kan må bra och ta hand om dig själv bättre. De har även en grym länklista med fler ställen som du kan vända dig till.

Tips för att må bra

Publicerad: 2022-03-07 16.24
Senast uppdaterad: 2022-04-04 09.39
Dela sida: