Tips för att må bra

Alla mår dåligt ibland. Det finns saker som du själv kan göra för att må bättre och det finns alltid någon att prata med.

En ung person tittar in i kameran och ler lite.

Så här gör du för att må bättre

UMO:s tips på några saker som du kan göra för att känna dig starkare, gladare och lugnare:

  • Rör på dig, till exempel genom att träna eller promenera.
  • Ät bra mat. Det är bra att äta olika sorters mat och att äta mycket frukt och grönsaker. Försök att äta frukost, lunch, middag och något mellanmål varje dag.
  • Försök att sova tillräckligt mycket och på regelbundna tider. Det bästa är att sova på natten.
  • Gör saker som du gillar och umgås med personer som du gillar.

Prata om svåra saker

Ibland har man ingen vuxen eller vän i sin närhet man vill prata med om svåra saker. Då är det tur att det finns många andra ställen dit du kan vända dig.

Psykologiguiden

Psykologiguiden UNG är en sajt för dig som är ung om psykologi och psykisk hälsa. Den tar upp ämnen som ångest, depression, stress och relationer. Du hittar en massa tips om hur du kan må bra och ta hand om dig själv bättre. De har även en grym länklista mer fler ställen du kan vända dig.

Bris, chatt, telefon och information

Till Bris kan du som är under 18 år ringa anonymt, du behöver alltså inte berätta vem du är. Här kan du prata med en vuxen om vad som helst. Telefonnummer 116 111. Det går även att mejla anonymt om du föredrar det och ibland anordnas livechatt om något specifikt ämne.

Trygga barnen, chatt

Trygga Barnen stöttar barn och unga som lever i eller har växt upp i en familj där någon har problem med missbruk. Du kan chatta med dem och de finns bland annat på Snapchat och Instagram

Stöd­­mottagning för hbtq-personer

RFSL har en stödmottagning för hbtq-personer dit du som är hbtq-person kan ringa om du blivit utsatt för trakasserier, hot och våld. Du kan också lämna ett meddelande på deras telefonsvarare så ringer dom upp.

020-34 13 16, torsdagar kl. 9.00-12.00.
stod@rfsl.se 

Jour­­havande kompis, chatt­jour

Jourhavande kompis är en chattjour för dig som är upp till 25 år. När du chattar här är du anonym, så det syns inte vem du är. De som svarar i chatten är också anonyma. Det är inte experter som svarar i chatten, utan andra unga människor. Chatten drivs av Röda korsets ungdomsförbund.

Sajt för killar - chat och kurator­kontakt

Killar.se tar upp olika ämnen som normer, relationer och sex. De har även en chatt och du har möjlighet att boka videosamtal eller mejla med en kurator.

UMO - din ungdomsmottagning på nätet

UMO tar upp ämnen som har med hälsa, sex och relationer att göra. Du som är mellan 13-25 år kan du själv ställa frågor via Fråga UMO. Du får svar av barnmorska, sjuksköterska, kurator, psykolog, dietist eller läkare. Du behöver inte berätta vem du är.

Unga relationer, info och chatt

På webbsajten ungarelationer.se finns stöd och information till dig som är under 20 år och som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Chatten är öppen vissa tider varje kväll. Här kan du också läsa om olika typer av våld och varningstecken samt om hur en bra relation kan vara.

Mind, telefon, chat och mejlkontakt

Föreningen Mind arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris. Om du inte mår bra och har tankar på att ta ditt liv eller kanske har någon närstående som gör det kan du ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl.

Telefon: 90 101.

Kyrkans nätvandrare - stödchatt för alla 12-25 år

kyrkans nattvandrarchatt kan du chatta med trygga vuxna alla måndagar, onsdagar och söndagar kl 19-22.

Chatten är öppen för alla 12-25 år, oavsett vilken tro man har eller om man inte tror alls, oavsett vilket kön man identifierar sig som eller om man söker sin identitet. Du kan chatta med dem om vad som helst, och du kan vara helt anonym.

Vårdcentralen och ungas psykiska hälsa

I Mölndal finns två vårdcentraler som särskilt tar emot unga (6-18 år) med milda psykiska besvär.

Är du äldre än 18 år, ta kontakt med din vårdcentral.

Jagvillveta.se - sajt om brott och att bli utsatt

Jagvillveta.se riktar sig till barn och unga upp till 17 år. Här finns bland annat information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång. Sidan är framtagen av Brottsoffermyndigheten.

Publicerad: 2022-03-07 16.22
Senast uppdaterad: 2023-06-07 10.17
Dela sida: