Rösta för första gången

Att få rösta för första gången är stort och viktigt, äntligen kan du som fyllt 18 år vara med och påverka! Här finns information för dig.

En hand som stoppar ett valkuvert i en valurna som är uppdelad i tre delar: en blå, en vit och en gul. Valkuvertet stoppas in i den vita delen. I kuvertet ser man att det ligger en vit röst.

Hur och när röstar jag?

Den 11 september är det val i Sverige. Du som har rätt att rösta ska få ditt röstkort senast den 24 augusti. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt i, och vilken vallokal du tillhör. När du går och röstar tar du med ditt röstkort och din legitimation. Titta på filmen för att se precis hur det går till att rösta.

Den 11 september är själva valdagen men du kan också förtidsrösta. Från den 24 augusti till och med valdagen kan du gå till en lokal för förtidsröstning var som helst i hela Sverige. Se lista över förtidslokaler i Mölndal.

Om du vill rösta på valdagen så ska du gå till din vallokal. Vilken vallokal du har ser du på ditt röstkort. Du kan välja att rösta på ett parti eller att rösta blankt det vill säga att ta en tom valsedel utan ett specifikt parti. Om du vill kan du också personrösta på en av partiets kandidater.

Frågor om valet? Kom på Pizza och politik!

Är du förstagångsväljare och har funderingar om valet? Välkommen på någon av våra Pizza och politik-träffar.

På träffarna får du information om valet och har möjlighet att ställa frågor - och äta pizza tillsammans. Vi som finns på plats är personer som arbetar i Mölndal stad och är politiskt obundna. Det betyder att vi är neutrala och inte kommer försöka påverka vilket parti du ska rösta på. Men vi kan massor om hur det går till att rösta och vad som är viktigt att tänka på.

Det kostar inget att delta och du behöver inte anmäla dig. Det är bara att komma dit! Datumen kommer upp under augusti, håll utkik!

Tre olika val

I valet till kommunfullmäktige väljer du vilka som ska styra på lokal nivå där du bor. Mycket som rör din vardag bestäms på kommunal nivå, till exempel för skolan, barn- och äldreomsorg, fritidsfrågor, renhållning, och bostäder.

I valet till regionfullmäktige väljer du vilka som ska styra på regional nivå. Regionen ansvarar bland annat för lokal kollektivtrafik och vården.

I riksdagsvalet väljer du vilka som ska fatta beslut som gäller i hela landet. Riksdagen beslutar bland annat om lagar och regler som styr regioner och kommuner och om statens budget. Efter valet bestämmer riksdagen också vem som ska bli statsminister, och den personen utser sedan de ministrar som ska sitta i regeringen. Regeringen måste ha riksdagens stöd.

Om du är osäker på vad du ska rösta på

Det finns flera sätt att ta reda på vilket parti som tycker mest som du i åsikter och värderingar.

  • Partiprogram. Du kan läsa om de olika partiernas politik och idéer på varje partis hemsida eller gå förbi och prata med deras representanter på en valstuga.
  • Valkompasser. Många tidningar och SVT och TV4 tar fram valkompasser där man får svara på vad man tycker i olika frågor och sen matcha sina svar med partiernas. Vissa intresseorganisationer har också tagit fram egna valkompasser, till exempel Naturskyddsföreningen.

Mer om valet 2022

Valmyndighetens hemsida hittar du all information du behöver.

Publicerad: 2022-07-29 14.54
Senast uppdaterad: 2022-08-18 10.50
Dela sida: