Hövdingen

Uppe vid eldarna står hövdingen. Han ansvarar för eldarna och ceremonin som skall hållas. Religionen verkar ha varit väldigt viktig för bronsålderns folk och många föremål som man har hittat verkar ha med ceremonier och högtider att göra.

Hövdingen från dataspelet Fylgja.

Mannen från Borum Eshøj

Hövdingen är inspirerad av en man som hittades i en grav i Danmark som begravdes för ungefär 3500 år sedan. Han låg i en kista av ek. Han var otroligt väl bevarad, så till den grad att man kunde se att han hade haft välmanikyrerade naglar och var nyrakad. Han var klädd i en rundad hatt, en omlottklänning, en mantel och ett bälte. Alla kläder var gjorda i ull.

En bit in på bronsåldern var det varmare här i Norden än vad det är nu och många av de kläder man hittat är korta, går till knät. Runt 500 år före Kristus förändrades klimatet och det blev kallare.

Svärd

Svärdsskidan, det som svärdet sitter i, baseras egentligen på en stor kniv och inte ett svärd. Det är ett av de få föremål av trä som man har hittat från bronsåldern och den är vackert snidad i olika mönster.

Gudabild

En gudabild - figur i brons.

Hövdingen berättar för Tyra att han samlar på gudabilder. Vi vet inte vad gudarna eller gudinnorna hette under bronsåldern eftersom det inte finns några skrivna berättelser. Man har funnit många små figurer i brons och kanske föreställer de gudar. Gudabilden som hövdingen har är en kvinnofigur. Många liknande har hittats och de har nästan alltid händerna på magen.

Tvillinggudar

Huvudet av en bronsfigur med hatt.

I Skåne har man hittat två nästan likadana män med hattar eller hjälmar. De ser mycket allvarliga ut. En teori är att de föreställer tvillinggudar, av samma slag som det finns i den grekiska mytologin, där guden Zeus har tvillingsöner. Hövdingen pratar om att hans fru skall föda tvillingar och att det är en gudomlig välsignelse. Många saker som man har hittat från bronsåldern finns i par, till exempel två likadana hjälmar, figurer eller lurar.

Rakkniven

Rakkniv i brons och en illustrerad 3D-modell av samma kniv.

Vad hade de för frisyr?

Man har hittat många rakknivar från bronsåldern. Gravfynd visar också att männen var renrakade. Deras frisyrer kunde vara avancerade. I tyska gravar har man sett att männen varit rakade på en del av huvudet, så att de haft en så kallad mohikanfrisyr. Även komplicerade flätade frisyrer förekommer.

På rakknivarna finns det ofta ingraverat och skulpterat en mängd symboler. Det är samma symboler som återkommer; en fisk, ett skepp, en häst, en fågel och en orm. Genom att jämföra hundratals rakknivar har arkeologer kommit fram till en teori om att symbolerna handlar om solens resa över himlen. Kanske hade knivarna även en symbolisk eller rituell innebörd och inte bara praktisk.

Dela på:

Senast uppdaterad