Korpen

Den stora svarta fågeln som Tyra följer efter genom hela spelet är en korp.

Illustration av en korp.

Korpar har alltid haft en speciell plats i folktron. Det beror antagligen på dess svarta färg och att det är en mycket intelligent fågel. Korpen är en asätare, den äter döda djur, och har därför ofta förknippats med döden. Den anses ibland olycksbådande och än idag kan man säga att en person som ofta har haft otur är en olyckskorp.

Fåglar i Bronsålder

Andfigur i brons, Historiska museet.

På många föremål från bronsåldern är fåglar avbildade. En rovfågel hjälpte solen över himlavalvet på dagen enligt teorin om solens resa.

Även sjöfåglar verkar ha haft stor betydelse för bronsålderns folk. Var det för att de var förbundna både med havet och luften? Man tror att bronsålderns religiösa ritualer handlade mycket om årstidernas växlingar och om de fyra elementen luft, vatten, jord och eld.

Anden på bilden är en kopia av en liten figur från bronsåldern som finns på Historiska museet i Stockholm.

Vad betyder Fylgja?

Spelet kallas för Fylgja, ett gammalt ord som har gett oss ordet "följa". Förr trodde man att varje människa hade sitt eget skyddsdjur. Det kallades för fylgja.

Man kunde möta sin fylgja i drömmarna eller precis innan man dog. En del andliga människor hade förmågan att vara i kontakt med sin fylgja annars också.

Senare ändrade ordet fylgja betydelse. Det kom att betyda ett kvinnligt andeväsen som var en beskyddare av familjer och släkter.

Dela på:

Senast uppdaterad