Shamankvinnan i järnåldern

Shamankvinnan återkommer i spelet under järnåldern. Hon är den första personen som Tyra träffar när hon kommer till järnåldersborgen.

Shamankvinnan, en av karaktärerna från dataspelet Fylgja. Kvinnan är klädd i en blå klänning.

Kvinnor på järnåldern

Man vet inte så mycket om kvinnornas liv på järnåldern, eftersom de forskare som skrivit om historia ofta intresserat sig mer för krigen och makthavarna. Men man vet att kvinnorna hade en betydelsefull roll i samhället.

I kvinnors gravar från järnålder har man ofta hittat nycklar. Det tyder på att kvinnorna haft makt över hushållet och styrt över byggnaderna och trälarna på gården. Andra gravar berättar att kvinnor också kunde äga gårdar och mark.

Dräkt

Dräkten som shamankvinnan har på sig baseras på en dräkt som arkeologer hittade i en grav i Danmark på 1960-talet. Den var från omkring år 300 efter Kristus och var fint vävd i ull. Färgerna var väl bevarade, man kunde se att hon hade en färggrann dräkt i blått och rött. Den var mycket rymlig och troligtvis ihopsatt med nålar vid axlarna.

Frisyren

Hårnät från järnåldern.

Shamankvinnan har samma frisyr både i bronsålder och järnålder. Man har hittat hårnät både från järnåldern och bronsåldern och det har använts nästan genom hela historien fram till våra dagar.

Armringarna

Spiral i guld från folkvandringstiden.

Foto: Ulf Bruxe, Historiska museet

Kvinnans armringar är en så kallad spiralten, ringar i form av en spiral. Under folkvandringstiden kom det mängder av guld från Europa till Skandinavien. Det kan ha varit män som hade jobbat som militärer söderöver som hade fått betalt med guldmynt. De lät göra om guldet till den här typen av ringar. Troligen använde man dem också för att betala med, som en slags valuta, istället för pengar.

Man har hittat mängder av dessa från folkvandringstiden, som den senare delen av järnåldern kallas.

Dela på:

Senast uppdaterad