Projekt som genomförts med lokala utvecklingsmedel

Är du nyfiken på vad de lokala utvecklingsmedlen använts till tidigare? Här kan du läsa om tidigare projekt och kanske få inspiration till att starta ett eget!

Klicka på plustecknet vid rubrikerna nedan för att läsa mer om respektive projekt.

Projektet har erbjudit äldre med låg aktivitetsnivå och få sociala kontakter tillgång till gemenskap och att på ett lekfullt sätt få träna sina hjärnor genom träningsformen LifeKinetik.

Deltagarna har fått ny kunskap om hjärnan och hur denna träning kan förbättra såväl rörelse, uppfattning som tänkande. Metoden sprids nu till fler delar inom förvaltningen. Genom projektet har också samarbetet mellan hemtjänsten och förebyggandeenheten stärkts och fler brukare har hittat till träffpunktens aktivitetsutbud.

Alla förvaltningens personliga assistenter samt nio stödpedagoger har gått utbildning i lågaffektivt bemötande.

Genom utbildningen har medarbetarna blivit mer uppmärksamma på arbetssätt/metod hos brukarna vilket gör att medarbetare, stödpedagog och enhetschef tillsammans kan arbeta för att ge högre kvalitet i arbetet med brukarna. Utbildningen har också lett till en ökad förståelse för verksamheten och de utmaningar som medarbetare och brukare står inför i arbetet med varandra, berättar Rika Takala, projektledare och metodutvecklare inom korttidsverksamheter, personligt stöd och daglig verksamhet.

Brukare boende på Brattåsgårdens äldreboende har deltagit i styrketräning två gånger i veckan under hösten 2022. Träningen har varit ett samarbete mellan personal på äldreboende och fysioterapeut inom kommunens rehabenhet.

Brukarnas självförtroende för sin fysiska förmåga har stärkts och mätningar efter träningsperioden har visat att majoriteten av deltagarna förbättrat sin gångförmåga. Projektet har också medfört att andra de än deltagande seniorer fått inspiration att träna och även närstående har varit med och tittat på.

Såväl brukare som personal uttrycker att träningen har varit rolig och upplevts som en meningsfull aktivitet som seniorerna längtat till. Efter att projekttiden nu är slut kommer brukarna på Brattåsgården att fortsätta erbjudas styrketräning. Projektidén kommer också att implementeras på Bifrost äldreboende under våren 2023.

Projektet har bestått av en utbildning i psykosocial friskvård för två personalgrupper vid gruppbostäder. Syftet med projektet har varit att genom utbildningen förbättra medarbetarens psykosociala arbetsmiljö och på så sätt indirekt påverka brukarna positivt. Att personalen trivs och mår bra ger förutsättningar för att brukarna ska få sina behov tillgodosedda på bästa sätt.

Utbildningen har bland annat innehållit moment om värdegrund och konflikthanteringskompetens - kunskaper som gynnar bemötandet av brukare, arbetskamrater samt anhöriga och andra i brukarnas nätverk. Många av övningarna har handlat om självreflektion, själviakttagelse och självinsikt.

Personalen som deltagit i utbildningen har visat stort engagemang i övningar och diskussioner. Och förhoppningen är att det här arbetet som påbörjats med personalgrupperna kommer att leda till en större mognad och professionalitet hos personalen, vilket gynnar brukarna.

Stödpedagoger inom daglig verksamhet och personligt stöd har gått utbildning i Tydliggörande pedagogik - ett pedagogiskt arbetssätt anpassat till personer med autism. Syftet med utbildningssatsningen har varit att öka kompetensen hos personalen inom tydliggörande pedagogik. Genom att synliggöra brukarnas behov av tydliggörande kan brukarnas tillvaro bli mer begriplig, hanterbar och meningsfull. På så sätt ökar brukarnas upplevelse av trygghet, meningsfullhet och delaktighet.

Genom att stödpedagogerna gemensamt gick utbildningen kan de arbeta utifrån ett gemensamt arbetssätt/förhållningssätt och de upplever att de nu har mycket bra förutsättningar att arbeta som ett team för att föra kompetensen vidare, samt att implementera detta förhållningssätt i verksamheterna.

Stödpedagoger och metodutvecklare har därefter tagit fram ett gemensamt utbildningsmaterial utifrån utbildningen. Materialet ska användas av stödpedagogerna för att utbilda personalen på deras respektive enheter.

Projekt för att skapa möjligheter för brukare på ett äldreboende att testa nya aktiviteter och produkter genom att utbilda medarbetare till aktivitetsombud.

Projekt för att öka medarbetares kunskaper om funktionsnedsättning och brukares olika förutsättningar. Medarbetare på ett av stadens korttidshem fick utbildning i metoden tydliggörande pedagogik.

Projekt för att öka brukarnas delaktighet och begriplighet genom att medarbetarna utbildas i olika metoder av alternativ och kompletterande kommunikation, AKK.

Projektet handlade om att erbjuda och utveckla användandet av välfärdsteknik inom daglig verksamhet. Då rådande pandemi gjort att daglig verksamhet hållit stängt har fokus varit på att göra brukarna delaktiga i aktiviteter från hemmet, till exempel genom digitala mötesplatser. Brukarna har på så sätt kunnat hålla kontakten med daglig verksamhet och sina arbetskamrater digitalt.

Bostäder LSS har i sitt projekt utbildat medarbetare i alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Flera bostäder har nu infört nya arbetssätt och metoder som på olika sätt gör brukarna mer delaktiga i vardagen. Bilder används som stöd vid information och när genomförandeplaner görs. Samtalsmatta ska börja användas vilket är ett verktyg för att öka delaktigheten hos brukarna.

Publicerad: 2024-02-07
Senast uppdaterad: 2024-02-12