Sju bästa tipsen inför ditt gymnasieval

Går du i årskurs nio? Nu närmar sig ditt gymnasieval, oavsett om du är redo för det eller inte. Ta del av SYV-Carolines kloka tips för att navigera lättare i gymnasiedjungeln:

  1. Många ungdomar känner att det handlar om hela deras framtid, vilket såklart kan vara både stressande och överväldigande när du är 15 år. Försök lämna den tanken. Det här handlar i första hand handlar om din gymnasietid och vad du vill få ut av den.
  2. Fundera över vem du är och hur du gör ett val i övrigt. Vad är viktigt för dig och varför? Fundera över dina egna intressen, det du är bra på och vad som får dig att må bra och känna dig nöjd.
  3. Se din omgivning. Utforska vad som finns runt dig, de yrken och utbildningar som finns. Sortera all information, ge dig själv tid att känna efter och försök att fokusera på här och nu.
  4. Det underlättar väldigt mycket om du läser något som du tycker är intressant. Våga välja utifrån dig själv och det du tror på. Kanske kan en utbildning med praktiska inslag göra att du lättare håller dig motiverad under din studietid? Tänk på att det inte finns något som är farligt med att välja ett yrkesprogram. Det finns stora möjligheter att få en grundläggande högskolebehörighet - och utrymme för en bra studieplanering.
  5. När du börjar få en bild av vad du vill läsa är det dags att fundera över om du vill läsa på en stor eller liten skola. En liten skola kan kännas mer personlig och där försvinner du inte i mängden. En stor skola kan ha fler valmöjligheter. Återigen, tänk på vem du är, vad som passar dig och vad du trivs med. Det här är dina tre år och de ska bli så bra som möjligt!
  6. Lär du dig lättast genom att göra? Trivs du bland vuxna? Då kanske en lärlingsutbildning kan vara något för dig.
  7. Försök gå på åtminstone ett par Öppna hus så att du får en bild av din blivande skola.

Lycka till med ditt gymnasieval!

Dela på:

Senast uppdaterad