Prata med en vuxen

När du befinner dig i en situation där du kan behöva hjälp eller någon att prata med .

Ung person sitter i soffan och pratar med någon som sitter med ryggen mot kameran.

Om du har det jobbigt, prata helst med en vuxen i din närhet. Det kan vara en förälder, en idrottstränare eller en släkting.

Om du eller någon du känner är i akut fara så ring alltid 112.

Kommunen finns till för dig

I vår kommun finns det många vuxna som jobbar för att du ska ha det så bra som möjligt. Här finns en lista på några av de som kan hjälpa dig med olika typer av problem eller frågor.

Fältarna

Fältgruppen (fältarna)  kan du prata med om stort som smått. Du hittar dem på Instagram, ute på stan, på fritids­gårdar och på skolor.

Fältarna har även en anonym chatt som är öppen:

  • måndagar kl. 14-16
  • torsdagar kl. 20-21.

Fritids­ledare

Visste du att vi har fyra fritidsgårdar i Mölndal? Dit är du alltid välkommen. På våra fritidsgårdar jobbar det alltid trygga vuxna som du kan snacka med om allt, även om det som känns svårt.

Elevhälsan

På din skola kan du få kontakt med elevhälsan. Elevhälsan kan hjälpa dig även när ditt problem inte är relaterat till skolan. Kom ihåg att du alltid kan prata med en lärare eller annan vuxen du har förtroende för om du vill har det jobbigt eller vill ha hjälp med att kontakta elevhälsan.

Studie- och yrkesvägledare

Du kan prata med en studie- och yrkesvägledare om frågor som rör framtida studier och yrken. Inom grundskolan finns de på din skolan.

Social­tjänsten

Till socialtjänsten, eller soc som de också kallas, kan du höra av dig om du mår dåligt och inte får hjälp hemma. Soc lyssnar först på dig, sen försöker de prata med dina föräldrar för att hjälpa hela din familj. Är du osäker om du ska kontakta soc, prata först med en vuxen du har förtroende för.

Genom kontaktcenter kan du få kontakt med soc. Är det utanför kontaktcentrets öppettider kan du istället kontakta socialjouren.

Kontakt­center

Om du inte vet vem du vill prata med kan du alltid ringa kommunens kontaktcenter. Du kan ringa, mejla eller besöka kontakt­center med din fråga. Kontaktcenter hjälper dig få kontakt med rätt person inom Mölndals stad.

Platser utanför kommunen som också kan hjälpa dig:

Ungdoms­mottagningen

Mölndal ungdomsmottagning ligger i Krokslätt. Hit är du som är du upp till 24 år välkommen om du vill prata om hur du mår och har det, eller har frågor kring kroppen, sex och relationer.

UMO.se är ungdomsmottagningen online.

Vård­centralen

Om du har problem med din fysiska eller psykiska hälsa kan du kontakta din vårdcentral. Det finns två vårdcentraler i Mölndal med särskilt uppdrag att ta emot dig som är ung (upp till 18 år) med psykiska besvär.

Är du äldre än 18 år, ta kontakt med den vårdcentral där du är skriven.

Publicerad: 2022-03-07 16.17
Senast uppdaterad: 2022-09-30 17.39
Dela sida: