Företaget som vill anställa juniorer
Plejd är ett börsnoterat, innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysningsstyrning med 130 anställda. De är också ett företag som är med i Campus Mölndals ledningsgrupp för .NET-utveckling eftersom de vet att det finns jobb att fylla för nyexaminerade.
Digitalisering över allt
Tänk dig ett hem som förstår dig och som tänder upp i hallen redan när du är på väg mot bostaden via din mobil. Detta finns redan. Plejd AB har skapat det – Ett hem som är automagiskt.
Samhället är mitt uppe i flera digitala transformationer. Det är fortfarande många arbetsplatser som ska digitaliseras, industri 4.0 pågår och parallellt behöver även det som skapades under 90-talet nu uppgraderas. Hög bandbredd har skapat helt nya möjligheter, berättar Iman Habib, Chief of staff/Project manager, Plejd.
Behovet av utvecklare är därför enormt. De efterfrågar främst mjukvaruutvecklare men även it-projektledare, Frontendutvecklare och UX:are (User Experience, de som designar användarupplevelsen av en digital produkt eller tjänst). Behoven finns både inom automation och i produktionsanläggningen. Därför planerar Plejd att anställa 40 personer per år de kommande åren.
Oväntat odigitaliserat samhälle
Iman har följt utvecklingen länge och började producera digital grafik redan i 10-årsåldern. Därefter följde aktivitet på demoscenen och inom Open Source communities online. Numera är han delägare i Plejd och ansvarar för nyrekryteringar av personal.
De flesta unga vet inte hur analoga vi fortfarande är. Stora delar av samhället är inte datorbaserat, därför är det fortfarande stor tillväxt inom digitalisering, menar Iman.
Företaget Plejd befinner sig i ett expansivt läge och har gått från 5 till 130 personer de senaste 5 åren. De vill gärna ta in juniora utvecklare och har anställt flera direkt efter en YH-utbildning. Kunskaperna man har förvärvat, till exempel inom C# och Java, är transfererbara, vilket innebär att valet av programmeringsspråk och inriktning är av mindre betydelse. Det är en del av en programmerares vardag att lära sig nya språk.
Visa upp vad du kan
Störst förutsättningar komma in på Plejd har du via en LIA, dvs din praktikperiod under en YH-utbildning. Oftast väljer Plejd personer som har hittat en inre gnista på resan, det vill säga de som drivit en egen idé eller är aktiva online i forum.
Hitta något att brinna för utanför skolan. Driv eget projekt; skapa en app, ett spel eller hjälp till att buggfixa och testa mjukvara på något forum. Då tycker andra du är cool. Det finns många där ute som letar efter och vill fånga upp talanger som bidrar mycket. Låt det synas vad du gör. Det är som kattmynta för programmerare, de dras till det, menar Iman.
Tips till dig som vill skapa en karriär inom it
- Innan en utbildning – Titta på onlinekurser, ”Introduction to"- program, ”How to”-program, se vad som finns.
- Driv något eget – Kom på vad du vill lösa för problem. Hitta gnistan att skapa ett idéprojekt. Tänk inte främst på programmeringen utan se dig som en kreatör – Vad vill du skapa? Det är en stor merit i CV:t.
- Var delaktig – Aktivera dig utanför skolan. När du är helt ny så testa att söka på #first-timers-only. De uppgifter som ligger ute där är till för personer som vill göra något inom programmering för första gången. Du kan också gå med i ett projekt, eller skapa något som gör världen bättre. Bidra till öppen källkod, om du inte hittat något att bli besatt av själv.
- Bra egenskaper – Var envis men ändå ödmjuk inför andras tankar. Ansträng dig för att vara socialt aktiv. Inse att det inte finns någon objektiv sanning - det finns många vägar att nå målet.
- Ha drömmar – Hela välden är tillgänglig för dig. Du kan jobba med folk över hela världen. Tänk vilka talanger! Du kan nå ut. Det kostar inget att sända din ansökan världen över.
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.