Så fick Marziya sitt första fasta jobb

Efter 12 år i Sverige har Marziya äntligen fått sin första fasta anställning. Vändningen blev Campus Mölndals utbildning till lokalvårdare med språkstöd där eleverna har praktik tre dagar i veckan.

Vi träffar Marziya Mohammadi på hennes arbetsplats Bosgårdsskolan där hon sedan februari i år arbetar som lokalvårdare. Marziya har precis fått veta att hon ska få fast anställning och dessutom har en annan dröm gått i uppfyllelse– hon och maken har köpt sin första bostad, en lägenhet vid Frölunda torg.

Men resan hit har varit lång. När Marziya Mohammadi kom till Sverige med sin familj kunde hon inte läsa eller skriva. Marziya växte upp i Afghanistan och fick inte gå i skolan. Som kvinna förväntades hon vara hemmafru och inte ha ett jobb där hon tjänade egna pengar.

I Sverige läste hon SFI och jobbade på äldreboenden. Hon utbildade sig också till måltidsbiträde, men då slog pandemin till och behovet av kökspersonal minskade kraftigt. Efter nästan elva år i Sverige hade Marziya fortfarande inte ett fast jobb.

Campus Mölndals utbildning var vändningen

Vändpunkten blev när hennes son hittade Campus Mölndals utbildning Lokalvårdare med språkstöd och tipsade Marziya. Utbildningen är sex månader lång och kombinerar arbetsplatsförlagd praktik, yrkessvenska och lokalvårdsutbildning.

Utbildningen var väldigt bra. Jag blev bättre på det svenska språket och på praktiken fick jag lära mig jobbet som lokalvårdare.

Marziya berättar att hon var väldigt motiverad och ville göra ett gott intryck under praktiken.

Jag försökte lära mig så mycket som möjligt så att det skulle vara nöjda med mig. Det är också viktigt att komma i tid och vara noggrann.

För Marziya gick det så bra att hon direkt blev erbjuden jobb som timvikarie i Mölndals stad och nu, knappt ett år senare, har hon fått en tillsvidareanställning.

Jag är jätteglad för detta. Det är skönt att veta att jag får lön varje månad nu och har ett jobb att gå till.

Publicerad: 2023-06-26 10.48
Senast uppdaterad: 2023-06-26 10.48
Dela sida: