Anders från SEMCON berättar om behovet av CAD-konstruktörer

Behovet på CAD-konstruktörer framöver är stort, framförallt för personer med någon form av praktisk bakgrund.

Hej Anders Norrman, Consultant Manager på SEMCON! Beskriv ditt företag snabbt, antal anställda, historia, inriktning?

Semcon har idag 2000 anställda och finns på 17 platser i Sverige, men även i flera länder runt om i världen. Vi jobbar med produktutveckling inom mekanik, mjukvara, elektronik, life science, UX-design och projektledning.

Hur ser din bakgrund ut, vad har du arbetat med tidigare och på vilka företag?

Jag har jobbat på flera olika bolag i nuvarande roll som konsultchef i konsultföretag. Tidigare arbetade jag som konstruktör och innan dess som mekaniker. Jag gick en liknande utbildning som den till CAD-konstruktör som då hette YTH.

Hur ser du på behovet av CAD-konstruktörer produktutveckling framöver?

Jag skulle säga att behovet framöver är stort, framförallt för personer med någon form av praktisk bakgrund. Jobben finns inom fordon, men även energi och olika industriföretag.

Vi befinner oss mitt i Industri 4.0, som också kallas den fjärde industriella revolutionen. Denna innefattar en kombination av olika tekniska lösningar inom automatisering och processindustriell informations- och tillverkningsteknik. Detta skapar jobbmöjligheter för CAD-konstruktörer.

Varför engagerar du dig i ledningsgruppen för utbildningen till CAD-konstruktör produktutveckling?

Jag gillar utbildningsformen inom ramen för Yrkeshögskolan, då den ger spetskompetens samtidigt som den har praktikperioder, så kallad LIA. Att engagera sig i ledningsgruppen ger insyn i allt från kursplaner till hur utbildningen genomförs av skolan. Vi kan också vara med och påverka inriktning, komma med tips på företag att göra studiebesök hos eller bidra med gästföreläsningar. Vi vill också ha nära kontakt med de studerande, kanske vill och kan vi rekrytera en eller flera studerande efter avslutad utbildning.

Vilken roll spelar LIA (praktik) för en yrkeshögskoleutbildning?

LIA:n spelar stor roll. Förutom att man lär nytt i en praktisk miljö, kan man också fördjupa de kunskaper man fått i skolan. Dessutom kan man bygga nätverk och skaffa sig referenser. Sammantaget är det en ovärderlig kombination och underlättar när man skall ut på arbetsmarknaden.

Vem kommer lyckas i yrket som CAD-konstruktör, produktutveckling? Vilka egenskaper, intressen eller inställning behöver man ha? Vem är rätt person?

För att lyckas bör rätt person ha ett prestigelöst sätt och vara genuint intresserad av teknik i alla olika former. Har man någon form av praktisk erfarenhet är det mycket värdefullt, men inte avgörande. Vidare letar företag ofta efter en person med ödmjuk attityd som har en vilja att lära sig.

Dina 3 bästa tips till dig som vill skapa en karriär inom området?

1. Skapa nätverk
2. Skaffa bra referenser från dina praktikperioder (LIA)
3. Ta reda på förväntningar företaget har på dig i framtida anställningar

Läs mer om utbildningen och om hur du ansöker:

Publicerad: 2023-09-27 14.17
Senast uppdaterad: 2024-05-03 14.25
Dela sida: