Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

FRANKLINS GYMNASIUM

Translate

Vi besvarar dina frågor

Vi förstår att blivande pionjärer kan ha många frågor. Hittar du inte svaret på din fråga nedan? Ställ din fråga här istället, så återkommer vi inom 24 h med ett svar.

Frågor & Svar

När startar skolan?

Skolan startar hösten 2019.

Varför heter skolan Franklins Gymnasium?

Rosalind Franklin var en av de forskare som starkt bidrog till upptäckten av DNA-molekylens uppbyggnad. I början av 1950-talet lyckades hon ta tydliga röntgendiffraktionsbilder av DNA. Vid den här tiden arbetade forskare världen över med att lösa gåtan om hur DNA var uppbyggt. Men trots den bild Rosalind lyckades ta, fick hon ingen ära och berömmelse för sitt arbete. Hennes forskarkollega Maurice Wilkins tog nämligen delar av hennes arbete och visade för forskarna James D Watson och Francis Crick. Tillsammans lyckades de bygga en modell av den dubbla spiralformade DNA-molekylen, till stora delar tack vare Rosalinds arbete. De publicerade sina resultat i en artikel tidskriften Nature år 1953 utan Rosalinds vetskap – och utan att nämna henne.

Fem år senare dog hon i cancer, bara 38 år gammal, medan Watson och Crick tillsammans med Maurice Wilkins belönades med Nobelpriset i medicin år 1962. Rosalind fick aldrig Nobelpriset, men hon får Franklins Gymnasium uppkallat efter sig.

Var kommer skolan att ligga?

Skolan kommer att ligga i superfräscha , nyrenoverade lokaler mitt i Mölndals centrum, ett stenkast från bussar och spårvagnar. Adressen till oss är Göteborgsvägen 19 och i våra blivande lokaler låg tidigare Mölndals stadsbibliotek. Supercentralt med andra ord. Du kommer ha riktigt nära till caféer, restauranger och den nybyggda gallerian. Givetvis ska du få möjlighet att få spana in skolans lokaler vid någon av våra informationsträffar. Vi behöver bara hinna renovera färdigt först, så du verkligen får se hur fina de blir.

Vilken meritpoäng behövs för att söka in till Franklins Gymnasium?

Eftersom det inte är skolan själv som bestämmer det så vet vi inte det. Meritvärdet beror på hur höga poäng elever som söker till skolan har. Skolor som berättar ungefär vilken meritpoäng som behövs för att komma in på en utbildning, pratar om vilka meritpoäng som behövdes vid förra årets antagning. Eftersom Franklins Gymnasium är en helt ny gymnasieskola har vi ingenting att jämföra med. Så, om du tycker att Franklins känns som en skola för dig så är det bästa du kan göra helt enkelt att söka!

Hur kommer schemat att se ut?

Under året som gått har vi gjort undersökningar med elever, som visar att de allra flesta vill ha så korta och fokuserade skoldagar som möjligt. Mer tid över för egna aktiviteter, vänner och självstudier helt enkelt. Vår ambition är att därför att ge dig just detta. Sammanhållna skoldagar innebär att du inte kommer ha håltimmar mellan lektionerna och att tiden i skolan används effektivt.

Jag vill arbeta på Franklins. Hur och när ansöker jag?

Vad kul att du också är intresserad av att arbeta hos oss! Vi kommer att börja rekrytera lärare under vintern 2018. Innan dess ska vi rekrytera en rektor för skolan. Följ vår Facebooksida och besök vår hemsida regelbundet, så ser du när vi drar igång rekryteringsprocesserna. Känner du att detta är en möjlighet som du absolut inte vill missa och att du vill anmäla ditt intresse nu direkt? Då ska du kontakta lena.hellsten@molndal.se.

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-08-14 07.56

Kunskapsutbyte med forskare från AstraZeneca

"Genom att stötta Franklins gymnasium är vi på AstraZeneca med och inspirerar nästa generations forskare och specialister inom medicin och teknik. Ni behövs i framtiden för att vi tillsammans ska kunna fortsätta rädda liv och förbättra människors hälsa i hela världen."

Matti Ahlqvist, platschef AstraZeneca Göteborg