Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

FRANKLINS GYMNASIUM

Translate

Vi besvarar dina frågor

Vi förstår att du som funderar på att läsa på en nystartad skola kan ha många frågor. Hittar du inte svaret på din fråga nedan? Ställ din fråga här istället, så återkommer vi snarast möjligt med ett svar.

Frågor & Svar

När startar skolan?

Skolan startar hösten 2019.

Varför heter skolan Franklins gymnasium?

Rosalind Franklin var en av de forskare som starkt bidrog till upptäckten av DNA-molekylens uppbyggnad. I början av 1950-talet lyckades hon ta tydliga röntgendiffraktionsbilder av DNA. Vid den här tiden arbetade forskare världen över med att lösa gåtan om hur DNA var uppbyggt. Men trots den bild Rosalind lyckades ta, fick hon ingen ära och berömmelse för sitt arbete. Hennes forskarkollega Maurice Wilkins tog nämligen delar av hennes arbete och visade för forskarna James D Watson och Francis Crick. Tillsammans lyckades de bygga en modell av den dubbla spiralformade DNA-molekylen, till stora delar tack vare Rosalinds arbete. De publicerade sina resultat i en artikel tidskriften Nature år 1953 utan Rosalinds vetskap – och utan att nämna henne.

Fem år senare dog hon i cancer, bara 38 år gammal, medan Watson och Crick tillsammans med Maurice Wilkins belönades med Nobelpriset i medicin år 1962. Rosalind fick aldrig Nobelpriset, men hon får Franklins gymnasium uppkallat efter sig.

Var kommer skolan att ligga?

Skolan kommer att ligga i superfräscha , nyrenoverade lokaler mitt i Mölndals centrum, ett stenkast från bussar och spårvagnar. Adressen till oss är Göteborgsvägen 19 och i våra blivande lokaler låg tidigare Mölndals stadsbibliotek. Supercentralt med andra ord. Du kommer ha riktigt nära till caféer, restauranger och den nybyggda gallerian. Givetvis ska du få möjlighet att få spana in skolans lokaler vid någon av våra informationsträffar/Öppet hus. Vi behöver bara hinna renovera färdigt först, så du verkligen får se hur fina de blir.

Vilken poäng behövs för att söka in till Franklins gymnasium?

Eftersom det inte är skolan själv som bestämmer det så kan vi inte veta det med exakthet. Antagningspoängen beror på hur höga poäng elever som söker till skolan har. Skolor som berättar ungefär vilken poäng som behövs för att komma in på en utbildning, pratar om vilka antagningspoäng som behövdes vid förra årets antagning.

Vid slutantagningen juni 2019 för Franklins var antagningspoängen för Naturvetenskapsprogrammet 292,5. För Teknikprogrammet var antagningspoängen 253.

Hur kommer schemat att se ut?

Under året som gått har vi gjort undersökningar med elever, som visar att de allra flesta vill ha så korta och fokuserade skoldagar som möjligt. Mer tid över för egna aktiviteter, vänner och självstudier helt enkelt. Vår ambition är att därför att ge dig just detta. Sammanhållna skoldagar innebär att du inte kommer ha håltimmar mellan lektionerna och att tiden i skolan används effektivt.

Jag vill arbeta på Franklins. Hur och när ansöker jag?

Vad kul att du också är intresserad av att arbeta hos oss! Vi har nu rekryterat en rektor och flera lärare som får starta upp skolan med oss. Om ett år, 2020, kommer vi sannolikt att behöva anställa ännu fler lärare när verksamheten växer med fler årskurser. Följ vår Facebooksida och besök vår hemsida regelbundet, så ser du när vi drar igång nya rekryteringsprocesser. Känner du att detta är en möjlighet som du absolut inte vill missa och att du vill anmäla ditt intresse nu direkt? Då ska du kontakta lena.hellsten@molndal.se.

Hur kommer lunchen att serveras?

För att kunna prestera väl i skolan behövs bra och näringsrik lunch. Du som är elev på Franklins gymnasium kommer att få lunchkort som gäller på flera restauranger i Mölndals innerstad.

Kommer skolans elever att få låna en dator under de tre skolåren?

Ja, du som elev på Franklins gymnasium kommer att få låna en egen dator (PC) under din skoltid.

Finns några risker med att gå på en nystartad skola?

Franklins gymnasium öppnar hösten 2019. Även om skolan är ny så är inte personalen det. Såväl förvaltningschef, gymnasiechef och huvudlärare har många års erfarenhet av att driva och utveckla skolor.

Dessutom finns ett gediget arbete bakom skolan. Ett dedikerat team med olika kompetenser har tillsammans arbetat för att skapa alla förutsättningar för en bra skola med undervisning av hög kvalitet, där elever och lärare kommer att trivas och utvecklas.

Mölndals Stad är en stabil huvudman med siktet inställd på långsiktighet. Som kommunal skola har vi inte några vinstkrav, utan allt eventuellt överskott går direkt tillbaka till verksamheten.

Skolan och undervisningen kommer att ha ett genomgående starkt intresse och nyfikenhet för utveckling av pedagogik och undervisning, samt forskning. Detta är och kommer att vara ett krav vid rekrytering av all personal på skolan. Vi är helt övertygade om att du kommer ha tillgång till riktigt bra lärare på Franklins. Redan nu har vi fått in många ansökningar från erfarna och drivna lärare som vill vara med och skapa undervisning utöver det vanliga – och då har rekryteringsprocessen för lärare inte ens startat!

Att börja på en ny skola innebär att det inte finns en mängd traditioner som är givna från start. Men det betyder också att skolans elever och personal kan vara med och påverka – och skapa traditioner som ni själva vill ha. Det är ju du och dina klasskamrater tillsammans med personalen som faktiskt är skolan!

Du kan vara med och starta upp elevkår eller andra föreningar – och kommer kunna påverka hur olika högtider och avslutningar kommer firas under en lång tid framöver. Är du t.ex. lite extra intresserad av vetenskap och forskning ger vi dig stöd att starta exempelvis en Science Club tillsammans med likasinnade.

För att säkerställa att utbildningarna håller den höga kvalitet som vi eftersträvar även ur ett elevperspektiv, så kommer elever från skolan ingå i skolans programråd, tillsammans med skolans ledning, representanter från universitetet och AstraZeneca. Och självklart kommer alla elever att få vara med och påverka undervisningen regelbundet genom olika utvärderingar.

Vi vill skapa en av Sveriges bästa gymnasieskolor, i Mölndal. Vi har försökt att tänka på allt i förväg, men det kommer garanterat att visa sig att vissa saker behöver lösas på plats, där och då. Precis som det gör i alla nya verksamheter. Som kommunal aktör har vi mycket stor vana av att bedriva skol- och gymnasieverksamhet sedan innan. På skolan kommer det att finnas en erfaren skolledare och förstelärare som är vana vid att driva skolverksamhet och lärarnas arbete framåt. Och vi kan också garantera dig att vi kommer att arbeta hårt för att hitta välfungerande lösningar på de problem som eventuellt kan uppstå.

Var kommer ni att ha idrott?

Vi kommer ha stora delar av idrottsundervisningen i Nordic Wellness lokaler i den helt nyöppnade gallerian i Mölndals innerstad.

Vilka kurser för individuellt val kommer ni att erbjuda på Franklins gymnasium?

För att fånga upp det som ni elever är mest intresserade av och vill läsa, så kommer vi att föra en dialog om individuellt val under ditt första år på Franklins. Därefter kommer vi att ta fram ett utbud av kurser som motsvarar det som ni gemensamt visar störst intresse för.

Erfarenheten säger att det på naturvetenskaps- och teknikprogrammet ofta är fler programmeringskurser eller kurser av allmän karaktär som t ex psykologi eller retorik som är av intresse. Några brukar också vilja läsa kursen entreprenörskap för att kunna driva ett företag i Ung Företagsamhet.

Det vi kan garantera att vi kommer att erbjuda är alla kurser som ger extra meritpoäng, som t.ex. Engelska 7 och Matematik 4-5. Dessutom har alla gymnasieskolor skyldighet att erbjuda en idrottskurs (Idrott och hälsa 2) samt någon estetisk kurs (ex bild eller musik), vilket vi självklart kommer att göra.

 

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-08-16 08.54

Kunskapsutbyte med forskare från AstraZeneca

"Genom att stötta Franklins gymnasium är vi på AstraZeneca med och inspirerar nästa generations forskare och specialister inom medicin och teknik. Ni behövs i framtiden för att vi tillsammans ska kunna fortsätta rädda liv och förbättra människors hälsa i hela världen."

Matti Ahlqvist, platschef AstraZeneca Göteborg