Vi besvarar dina frågor

Vi förstår att du kan ha många frågor om hur det är att läsa på Franklins. Hittar du inte svaret på din fråga nedan? Ställ din fråga här istället, så svarar vi snarast möjligt.

Frågor & Svar

Varför heter skolan Franklins gymnasium?

Rosalind Franklin var en av de forskare som starkt bidrog till upptäckten av DNA-molekylens uppbyggnad. I början av 1950-talet lyckades hon ta tydliga röntgendiffraktionsbilder av DNA. Vid den här tiden arbetade forskare världen över med att lösa gåtan om hur DNA var uppbyggt. Men trots den bild Rosalind lyckades ta, fick hon ingen ära och berömmelse för sitt arbete. Hennes forskarkollega Maurice Wilkins tog nämligen delar av hennes arbete och visade för forskarna James D Watson och Francis Crick. Tillsammans lyckades de bygga en modell av den dubbla spiralformade DNA-molekylen, till stora delar tack vare Rosalinds arbete. De publicerade sina resultat i en artikel tidskriften Nature år 1953 utan Rosalinds vetskap – och utan att nämna henne.

Fem år senare dog hon i cancer, bara 38 år gammal, medan Watson och Crick tillsammans med Maurice Wilkins belönades med Nobelpriset i medicin år 1962. Rosalind fick aldrig Nobelpriset, men hon får Franklins gymnasium uppkallat efter sig.

Var ligger skolan?

Franklins gymnasium ligger i superfräscha, nyrenoverade lokaler mitt i Mölndals centrum, ett stenkast från bussar och spårvagnar. Adressen till oss är Göteborgsvägen 19 och i våra lokaler låg tidigare Mölndals stadsbibliotek. Supercentralt med andra ord. Du har riktigt nära till caféer, restauranger och gallerian. Kom gärna på Öppet hus så får du spana in oss med egna ögon!

Är ni en kommunal eller privat skola?

Franklins gymnasium är en kommunal skola som drivs av Mölndals stad.

Hur ser schemat ut?

Börja kl. 09.00 - sluta ca kl. 15.00
Eftersom forskning visar att ungdomar i gymnasieåldern når bättre studieresultat när de sover lite längre på morgonen, så börjar alltid dina ordinarie lektioner ca. kl. 09.00. Du slutar vid cirka kl. 15.

Blockschema = Fördjupande lektioner
En vanlig dag har du en längre lektion på förmiddagen och en längre lektion på eftermiddagen. Att ha längre lektioner är väldigt uppskattat av både elever och lärare. Vi hinner med både ämnesfördjupningar och att variera lektionerna (självklart finns det utrymme för bensträckare och mikropauser under de längre passen).

Till schemavisaren (skola 24)

Får jag en dator hos er?

Ja, du som elev på Franklins gymnasium kommer att få låna en egen dator (PC) under din skoltid. Alla elever på skolan får likadana datorer. Datorn du får låna är anpassad för att klara av CAD-program.

Vilka kurser för individuellt val har ni?

Just nu erbjuder vi:

Matematik 5

Matematik specialisering

Engelska 7

Idrott och hälsa 2

Programmering

Moderna språk - Spanska, Franska, Tyska

Entreprenörskap

Psykologi

Retorik

Digitalt skapande 1

Produktutveckling 1

Biologi 1

Fler kurser kan bli aktuella om det finns ett intresse från elever. Vissa kurser kanske inte blir av om det är för få sökande.

Vilken poäng behövs för att söka in till Franklins gymnasium?

Eftersom det inte är skolan själv som bestämmer det så kan vi inte veta det med exakthet. Antagningspoängen beror på hur höga poäng elever som söker till skolan vid just det tillfället.

Nedanstående siffror visar lägsta antagningspoäng respektive år.

Slutantagning 2022:

Natur - 285.5 (median 312,5)
Teknik - 300.5 (median 310)

Slutantagning 2021:

Natur - 270.5
Teknik - 275.5

Slutantagning 2020:

Natur - 260
Teknik - 265

Går det att skugga en elev hos er?

Ja, det är möjligt att skugga en elev hos oss. Lämna en intresseanmälan så hör vi av oss. Till bokningssidan.

E-post: maria.solerius@molndal.se
Telefon: 0707-690155

E-post: louise.nordhall@molndal.se
Telefon: 0707-690884

När har ni Öppet hus?

Datum för öppet hus 23/24

Lördag 11 november, klockan 11–14
Onsdag 6 december, klockan 17–19
Lördag 20 januari, klockan 11–14

Läs mer om Öppet hus och lämna en intresseanmälan .

Om du vill komma till skolan på ett enskilt möte så går det jättebra!
Till bokningssidan.

Hur serveras lunchen ?

För att kunna prestera väl i skolan behövs bra och näringsrik lunch. Du som är elev på Franklins gymnasium får lunchkort som gäller på flera restauranger i Mölndals innerstad. Lunchkortet är väldigt uppskattat bland skolans elever.

På vilka restauranger gäller lunchkortet och hur fungerar det?

Ditt lunchkort är laddat med en dagens lunch, oavsett vad lunchen egentligen kostar på restaurangen. Lunchkortet gäller på följande restauranger i Mölndal:

 1. Cafe Skåne
 2. Mölndal Sushi
 3. Roys Restaurant
 4. Restaurang Freja
 5. Gamla Beirut
 6. Subway
 7. MAX
 8. Pia´s place
 9. Mersmak
 10. Benne Pasta
 11. Sushi Yama
 12. Lemon Pepper

Var har ni idrott?

Vi har stora delar av idrottsundervisningen i Nordic Wellness lokaler i Mölndals Galleria, men även på andra platser runt om i Mölndal.

En bonus med detta är att alla våra elever i anslutning till idrottsundervisningen får ett gratis gymkort som gäller i hela Sverige mellan kl. 06-16 alla dagar!

Kan eleverna uppgradera sitt gymkort på Nordic Wellness?

Ja, absolut! Dessutom till ett väldigt förmånligt pris.

Alla elever kan använda sitt gymkort mellan kl. 06-16 alla dagar i hela Sverige.

Elever som vill uppgradera sitt kort till att gälla utöver dessa tider kan göra det mot ett tillägg på 500 kr per år.

Hur är elevhälsan bemannad?

Hos oss arbetar alltid någon i elevhälsoteamet varje dag under veckan. Vi har specialpedagog och kurator på plats alla dagar i veckan och även våra mentorer är en del av elevhälsan.

När startade skolan?

Skolan startade hösten 2019.

Jag vill arbeta på Franklins. Hur och när ansöker jag?

Vad kul att du också är intresserad av att arbeta hos oss! Våra jobb kommer ut på Mölndals stads sida för lediga jobb. Känner du att detta är en möjlighet som du absolut inte vill missa och att du vill anmäla ditt intresse nu direkt? Då ska du kontakta maria.solerius@molndal.se

Vad kan man jobba med om man går natur?

Du som redan nu vet att du vill studera vidare till exempelvis: Läkare, veterinär, ingenjör eller forskare kommer att trivas här.
Har du inte en aning om vad du vill arbeta med i framtiden ännu så ger naturprogrammet dig en bred bas att stå på inför vidare studier inom alla områden. Hos oss har du möjlighet att nå maximal meritpoäng.

Är skolan handikappanpassad?

Lokalen har hiss och rullstolsanpassade toaletter.

 

Dela på:

Senast uppdaterad