Vi besvarar dina frågor

Vi förstår att du kan ha många frågor om hur det är att läsa på Franklins. Hittar du inte svaret på din fråga nedan? Ställ din fråga här istället, så svarar vi snarast möjligt.

Frågor & Svar

Varför heter skolan Franklins gymnasium?

Rosalind Franklin var en av de forskare som starkt bidrog till upptäckten av DNA-molekylens uppbyggnad. I början av 1950-talet lyckades hon ta tydliga röntgendiffraktionsbilder av DNA. Vid den här tiden arbetade forskare världen över med att lösa gåtan om hur DNA var uppbyggt. Men trots den bild Rosalind lyckades ta, fick hon ingen ära och berömmelse för sitt arbete. Hennes forskarkollega Maurice Wilkins tog nämligen delar av hennes arbete och visade för forskarna James D Watson och Francis Crick. Tillsammans lyckades de bygga en modell av den dubbla spiralformade DNA-molekylen, till stora delar tack vare Rosalinds arbete. De publicerade sina resultat i en artikel tidskriften Nature år 1953 utan Rosalinds vetskap – och utan att nämna henne.

Fem år senare dog hon i cancer, bara 38 år gammal, medan Watson och Crick tillsammans med Maurice Wilkins belönades med Nobelpriset i medicin år 1962. Rosalind fick aldrig Nobelpriset, men hon får Franklins gymnasium uppkallat efter sig.

Var ligger skolan?

Franklins gymnasium ligger i superfräscha, nyrenoverade lokaler mitt i Mölndals centrum, ett stenkast från bussar och spårvagnar. Adressen till oss är Göteborgsvägen 19 och i våra lokaler låg tidigare Mölndals stadsbibliotek. Supercentralt med andra ord. Du har riktigt nära till caféer, restauranger och den nybyggda gallerian. Kom gärna på Öppet hus så får du spana in oss med egna ögon!

Är ni en kommunal eller privat skola?

Franklins gymnasium är en kommunal skola som drivs av Mölndals stad.

Hur ser schemat ut?

Sammanhållna skoldagar
Vi har gjort undersökningar med elever, som visar att de allra flesta vill ha så korta och fokuserade skoldagar som möjligt. Mer tid över för egna aktiviteter, vänner och självstudier helt enkelt. Vår ambition är att därför att ge dig just detta i så stor utsträckning som bara är möjligt. Sammanhållna skoldagar innebär att du inte har håltimmar mellan lektionerna och att tiden i skolan används effektivt.

Börja kl. 09.00
Eftersom forskning visar att ungdomar i gymnasieåldern når bättre studieresultat när de sover lite längre på morgonen, så börjar alltid dina ordinarie lektioner kl. 09.00.

Kommer skolans elever att få låna en dator under de tre skolåren?

Ja, du som elev på Franklins gymnasium kommer att få låna en egen dator (PC) under din skoltid.

Vilka kurser för individuellt val har ni?

För att fånga upp det som ni elever är mest intresserade av och vill läsa, så kommer vi att föra en dialog om individuellt val under ditt första år på Franklins. Därefter kommer vi att ta fram ett utbud av kurser som motsvarar det som ni gemensamt visar störst intresse för.

Erfarenheten säger att det på naturvetenskaps- och teknikprogrammet ofta är fler programmeringskurser eller kurser av allmän karaktär som t ex psykologi eller retorik som är av intresse. Några brukar också vilja läsa kursen entreprenörskap för att kunna driva ett företag i Ung Företagsamhet.

Det vi kan garantera att vi erbjuder är alla kurser som ger extra meritpoäng, som t.ex. Engelska 7 och Matematik 4-5. Dessutom har alla gymnasieskolor skyldighet att erbjuda en idrottskurs (Idrott och hälsa 2) samt någon estetisk kurs (ex bild eller musik), vilket vi självklart också gör.


Vilken poäng behövs för att söka in till Franklins gymnasium?

Eftersom det inte är skolan själv som bestämmer det så kan vi inte veta det med exakthet. Antagningspoängen beror på hur höga poäng elever som söker till skolan vid just det tillfället.

Vid slutantagningen juni 2019 var antagningspoängen för Naturvetenskapsprogrammet 292,5.
För Teknikprogrammet var antagningspoängen 253.

Vid slutantagningen juni 2020 var antagningspoängen för Naturvetenskapsprogrammet 260.
För Teknikprogrammet var antagningspoängen 265.

Hur serveras lunchen ?

För att kunna prestera väl i skolan behövs bra och näringsrik lunch. Du som är elev på Franklins gymnasium får lunchkort som gäller på flera restauranger i Mölndals innerstad.

När har ni Öppet hus?

Nu har vi spikat nya datum för Öppet hus läsår 2020-2021:

  • 10 oktober kl. 11-13
  • 3 november kl. 17-18
  • 26 november kl. 17-19
  • 27 januari kl. 17-19

Vänligen observera att på grund av situationen med Coronaviruset kan tiderna behöva förbokas. Mer information om bokning kommer inom kort. Fler tider kan tillkomma under hösten.

Var har ni idrott?

Vi har stora delar av idrottsundervisningen i Nordic Wellness lokaler i den nya gallerian i Mölndals innerstad.

En bonus med detta är att alla våra elever får ett gratis gymkort som även går att använda utanför ordinarie lektionstid - både på anläggningen i Mölndal Galleria och på den i Krokslätts fabriker-området.

När startade skolan?

Skolan startade hösten 2019.

Jag vill arbeta på Franklins. Hur och när ansöker jag?

Vad kul att du också är intresserad av att arbeta hos oss! Hösten 2021 kommer vi sannolikt att behöva anställa ännu fler lärare när verksamheten växer med fler årskurser. Följ vår Facebooksida och besök vår hemsida regelbundet, så ser du när vi drar igång nya rekryteringsprocesser. Känner du att detta är en möjlighet som du absolut inte vill missa och att du vill anmäla ditt intresse nu direkt? Då ska du kontakta maria.solerius@molndal.se

Kan eleverna uppgradera sitt gymkort på Nordic Wellness?

JA, det går hur bra som helst. Dessutom till ett väldigt förmånligt pris.

Alla elever har i dagsläget tillgång till gymmet i Mölndal Galleria och i Krokslätt, även utanför lektionstid.

Elever som vill uppgradera sitt kort till att gälla i Göteborgsregionen kan göra det mot ett tillägg på 500 kr per år (här ingår flera kranskommuner. Fråga gärna vad som gäller för just din hemkommun. För yttre kranskommuner kan summan skilja en del.) 

Går det att skugga en elev hos er?

Ja, det går jättebra!

Kontakta Maria (rektor) eller Louise (specialpedagog) så bokar vi in dig!

E-post: maria.solerius@molndal.se
Telefon: 0707-690155

E-post: louise.nordhall@molndal.se
Telefon: 0707-690884

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-09-09 09.56