Vi besvarar dina frågor

Vi förstår att du kan ha många frågor om hur det är att läsa på Franklins. Hittar du inte svaret på din fråga nedan? Ställ din fråga här istället, så svarar vi snarast möjligt.

Frågor & Svar

Varför heter skolan Franklins gymnasium?

Rosalind Franklin var en av de forskare som starkt bidrog till upptäckten av DNA-molekylens uppbyggnad. I början av 1950-talet lyckades hon ta tydliga röntgendiffraktionsbilder av DNA. Vid den här tiden arbetade forskare världen över med att lösa gåtan om hur DNA var uppbyggt. Men trots den bild Rosalind lyckades ta, fick hon ingen ära och berömmelse för sitt arbete. Hennes forskarkollega Maurice Wilkins tog nämligen delar av hennes arbete och visade för forskarna James D Watson och Francis Crick. Tillsammans lyckades de bygga en modell av den dubbla spiralformade DNA-molekylen, till stora delar tack vare Rosalinds arbete. De publicerade sina resultat i en artikel tidskriften Nature år 1953 utan Rosalinds vetskap – och utan att nämna henne.

Fem år senare dog hon i cancer, bara 38 år gammal, medan Watson och Crick tillsammans med Maurice Wilkins belönades med Nobelpriset i medicin år 1962. Rosalind fick aldrig Nobelpriset, men hon får Franklins gymnasium uppkallat efter sig.

Var ligger skolan?

Franklins gymnasium ligger i superfräscha, nyrenoverade lokaler mitt i Mölndals centrum, ett stenkast från bussar och spårvagnar. Adressen till oss är Göteborgsvägen 19 och i våra lokaler låg tidigare Mölndals stadsbibliotek. Supercentralt med andra ord. Du har riktigt nära till caféer, restauranger och gallerian. Kom gärna på Öppet hus så får du spana in oss med egna ögon!

Är ni en kommunal eller privat skola?

Franklins gymnasium är en kommunal skola som drivs av Mölndals stad.

Hur ser schemat ut?

Börja kl. 09.00 - sluta ca kl. 15.00
Eftersom forskning visar att ungdomar i gymnasieåldern når bättre studieresultat när de sover lite längre på morgonen, så börjar alltid dina ordinarie lektioner ca. kl. 09.00. Du slutar vid cirka kl. 15.

Längre lektioner
En vanlig dag har du en längre lektion på förmiddagen och en längre lektion på eftermiddagen. Att ha längre lektioner är väldigt uppskattat av både elever och lärare. Vi hinner med både ämnesfördjupningar och att variera lektionerna (självklart finns det utrymme för bensträckare och mikropauser under de längre passen).

Till schemavisaren (skola 24)

Kommer skolans elever att få låna en dator under de tre skolåren?

Ja, du som elev på Franklins gymnasium kommer att få låna en egen dator (PC) under din skoltid. Alla elever på skolan får likadana datorer. Datorn du får låna är anpassad för att klara av CAD-program.

Vilka kurser för individuellt val har ni?

Just nu erbjuder vi:

Matematik 5

Matematik specialisering

Engelska 7

Idrott och hälsa 2

Programmering

Moderna språk

Entreprenörskap

Psykologi

Estetisk kommunikation

Fler kurser kan bli aktuella om det finns ett intresse från elever.


Vilken poäng behövs för att söka in till Franklins gymnasium?

Eftersom det inte är skolan själv som bestämmer det så kan vi inte veta det med exakthet. Antagningspoängen beror på hur höga poäng elever som söker till skolan vid just det tillfället.

Slutantagning 2021:

Natur - 270.5
Teknik - 275.5

Slutantagning 2020:

Natur - 260
Teknik - 265

Går det att skugga en elev hos er?

Vi försöker alltid ta emot elever för skuggning, men för närvarande har vi ett begränsat antal platser pga. situationen med Coronaviruset.

Välkommen att kontakta oss för information om det aktuella läget och bokning.
E-post: maria.solerius@molndal.se
Telefon: 0707-690155

E-post: louise.nordhall@molndal.se
Telefon: 0707-690884

När har ni Öppet hus?

Läsår 2021-2022 har vi öppet hus 13/11, 8/12 och 20/1.
Läs mer om Öppet hus och lämna en intresseanmälan .

Om du vill komma till skolan på ett enskilt möte så går det jättebra! Till bokningssidan.

Hur serveras lunchen ?

För att kunna prestera väl i skolan behövs bra och näringsrik lunch. Du som är elev på Franklins gymnasium får lunchkort som gäller på flera restauranger i Mölndals innerstad. Lunchkortet är väldigt uppskattat bland skolans elever.

På vilka restauranger gäller lunchkortet och hur fungerar det?

Ditt lunchkort är laddat med en dagens lunch, oavsett vad lunchen egentligen kostar på restaurangen. Lunchkortet gäller på följande restauranger i Mölndal:

  1. Avokado Salladsbar
  2. Mersmak
  3. Restaurang Freja
  4. Mölndal Sushi
  5. Gamla Beirut
  6. Café Skåne
  7. Subway
  8. MAX hamburgerrestaurang

Var har ni idrott?

Vi har stora delar av idrottsundervisningen i Nordic Wellness lokaler i den nya gallerian i Mölndals innerstad.

En bonus med detta är att alla våra elever i anslutning till idrottsundervisningen får ett gratis gymkort som även går att använda utanför ordinarie lektionstid - både på anläggningen i Mölndal Galleria och på den i Krokslätts fabriker-området.

Kan eleverna uppgradera sitt gymkort på Nordic Wellness?

JA, det går hur bra som helst. Dessutom till ett väldigt förmånligt pris.

Alla elever har i dagsläget tillgång till gymmet i Mölndal Galleria och i Krokslätt, även utanför lektionstid.

Elever som vill uppgradera sitt kort till att gälla i Göteborgsregionen kan göra det mot ett tillägg på 500 kr per år (här ingår flera kranskommuner. Fråga gärna vad som gäller för just din hemkommun. För yttre kranskommuner kan summan skilja en del.) 

Hur är elevhälsan bemannad?

Det arbetar alltid någon i elevhälsoteamet varje dag under veckan. Just nu (läsår 20/21) är vår specialpedagog på plats måndag - torsdag och skolsjuksköterskan är på plats torsdag - fredag. Vår kurator är på plats olika dagar i veckan, utifrån behov.

Under nästa läsår 21/22 så kommer vi ha fler elever på skolan, vilket troligtvis innebär en annan bemanning.

När startade skolan?

Skolan startade hösten 2019.

Jag vill arbeta på Franklins. Hur och när ansöker jag?

Vad kul att du också är intresserad av att arbeta hos oss! Följ vår Facebooksida och besök vår hemsida regelbundet, så ser du när vi drar igång nya rekryteringsprocesser. Känner du att detta är en möjlighet som du absolut inte vill missa och att du vill anmäla ditt intresse nu direkt? Då ska du kontakta maria.solerius@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad