Kinesiskt nyårsfirande på Mölndals stadsbibliotek

Den 22 januari välkomnades råttans år på Mölndals stadsbibliotek. Det var vår modersmålslärare i mandarin, Dongyun Liu Rytterfalk, som bjöd in till ett uppskattat kinesiskt nyårsfirande med runt femtio aktiva firare.

Kinesiskt nyår modersmålslärare

Evenemanget inleddes med att Dongyun samlade barnen, och många föräldrar, för att berätta sagor på mandarin. Med stor entusiasm och rekvisita som gosedjur till hjälp fångade hon allas intresse. De lyssnade hängivet och var lika engagerade som Dongyun själv! Detta med att läsa eller berätta sagor är något alla Språkcentrums modersmålslärare gör årligen på Mölndals stadsbibliotek. Varje onsdagkväll kl 17 bjuds det in till sagostund på olika modersmål. Hittills under läsåret har sagor lästs på tjugotalet språk, inklusive teckenspråk!

Efter den inledande sagostunden på kinesiska var det dags att gå en trappa upp och samlas för en workshop. I en lokal som var dekorerad av verk gjorda både av Lin och hennes elever fick besökarna chans att prova på flera olika aktiviteter. Vid ett bord var arbetet fokuserat på origami. Det veks febrilt och till slut hade flera barn lyckats vika till exempel råttor; passande nog då det nu är just råttans år i Kina. Vid ett annat bord vad koncentrationen total då målet var att skapa sig en ansiktsmask eller för att vara exakt; en Pekingoperamask, av en papperstallrik. Andra barn tog sig an utmaningen att skriva kalligrafi med pensel och tusch. Ytterligare andra valde att göra nyårspapperskonst genom att klippa detaljerade schabloner. Många valde tecknet som står för våren då man vid det kinesiska nyåret välkomnar just våren.

Firandet avrundades som sig bör med något sött - en lyckokaka fylld med ett visdomsord! Vi på Språkcentrum är så tacksamma över att Lin arrangerade detta nyårsfirande och att Mölndals stadsbibliotek hjälpte till vid arrangemanget. Tack och gott nytt år!

Elin Eineborg
elin.eineborg@molndal.se
Verksamhetsutvecklare Språkcentrum Mölndal


Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad