Bloggar
Inlägg från alla Pedagog Mölndals bloggar.
-
Distansundervisning - en extra utmaning för nyanlända elever?
Så har en vecka gått med distans- och fjärrundervisning för elever i årskurs 7-9 i Mölndal. Förhoppningsvis, och troligtvis, har en del börjat “sätta sig” och gjort att både elever och lärare känner sig mer bekväma med digital undervisning. Men hur fungerar distans- och fjärrundervisning för nyanlända elever? Är det något särskilt man som lärare kan tänka på för elever som inte helt behärskar undervisningsspråket?
-
Dela med dig 2021
Vi ser fram emot ett nytt år med fortsatt delat lärande i Mölndal genom text, bild och film. Välkommen att dela med dig!
-
Språkutbildning för lokalvårdare - ett rent nöje!
Tiden går fort när man har roligt och våra tio träffar inom pilotprojektet ”Språka” är förbi. ”Språka” är ett samarbetsprojekt med serviceförvaltningen där elva lokalvårdare under arbetstid har gått en språkutbildning i Språkcentrums regi. Från projektets start, med planeringsmöten mellan förvaltningar till våra träffar med lokalvårdarna, har projektet verkligen flutit på. Hur kommer det sig och vilka lärdomar går att dra?
-
De yngsta barnen och undervisningen
Lena Edlund som är pedagogisk utvecklare har skrivit en ny bok om hur de yngsta barnens kroppsliga, estetiska uttryckssätt kan tillvaratas i undervisningen och hur miljöer för de yngsta kan utformas. Det går att arbeta mot läroplanens mål redan första dagen av introduktionen.
-
Profilen Pia Eriksson
Möt läraren Pia Eriksson som för första gången på 25 år inte har en egen klass. I sin nya roll som speciallärare vill hon skapa ett tydligt sammanhang för alla elever på skolan.
-
En julkalender blir till
När corona satte käppar i hjulet för kulturskolans julkonserter gjorde vi istället en digital julkalender, där publiken kan titta in i kulturskolans olika rum varje dag fram till julafton!
-
Fantasifull film till vårdnadshavare
I Lackarebäcks fem förskolor är saga och fantasi utgångspunkten i hela arbetet. Nu har rektorer och pedagoger tillsammans använt sin kreativitet för att med hjälp av film hålla samarbetet med vårdnadshavare vid liv under rådande omständigheter.
-
Med språk i fokus
Under läsåret 20-21 har förskolan satt fokus på språkutveckling. Som förskollärare och samordnare av flerspråkighet och med många år inom förskola och skola gläder det mig förstås extra mycket. Som lärare för de allra yngsta barnen arbetar man ständigt med att stötta alla barns språkutveckling och vi vuxna är viktiga språkliga förebilder. Som pedagog är man sitt eget bästa verktyg såsom samtalspartner, lyssnare och den som ställer utvecklande frågor. Det är ett roligt arbete som erbjuder många möjligheter att utveckla efter fokusområden och intresse men samtidigt behöver man fortlöpande också inspiration och nya kunskaper.
-
Pojken med extra allt
Läraren och bloggaren Alexander Skytte har diagnoserna adhd och autism. I boken Pojken med extra allt – hur lärare kan bemöta adhd och autism beskriver han hur hans funktionsnedsättningar har påverkat hans uppväxt och hans vuxna liv som familjefar och yrkesverksam lärare. Med boken vill han öka medvetenheten hos lärare om vilka bemötanden som hjälper eller stjälper elever med npf.
-
Serier som kommunikationsform
Hösten 2020 startade kulturskolan en ny kurs: Serieteckning. Vår konstpedagog Cecilia berättar om vad serier kan vara och hur de kan användas i undervisnings- och kommunikationssyfte.