Mera svenska – ja, tack!
När vi i Språkcentrum Mölndals introduktionsteam möter nyanlända elever för ett första introduktionssamtal inför skolstart får vi ofta frågan om det finns några extra kurser utanför skolan för att lära sig svenska snabbare. Idag kan vi svara ”ja” på den frågan, för vi har Mera svenska.
Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära.
Så inleds kursplanerna för grundskolans ämnen engelska, modersmål, svenska och svenska som andraspråk. Med det i åtanke är det inte svårt att förstå att man som nyanländ elev till Sverige gärna vill lära sig svenska. Fort!
I februari 2021 startade Mera svenska online och vi fick träffa vår allra första deltagare. Det var en efterlängtad start! Vi på Språkcentrum hade planerat för Mera svenska på Mölndals stadsbibliotek, men pandemin gjorde att vi fick tänka om och utveckla ett digitalt koncept.
För mig var det både utmanande och roligt att arbeta online med deltagare som inte pratade samma språk som mig utan att kunna använda hela min språkliga repertoar av gester, minspel och pekningar. Visst kunde jag använda en del språkliga strategier även där, men pauserna för att inte prata i munnen på varandra och att bara se ett ansikte skapade helt klart lite andra förutsättningar. Naturligtvis gick det hur bra som helst, men jag måste erkänna att vi nog alla var lite nervösa där vid vår första träff.
För att samla våra digitala resurser skapade vi en site med länkar och material från träffarna så att deltagarna kan använda det även på egen hand. Våra deltagare berättar att de utvecklar sitt språk vid våra träffar och de kommunicerar både med varandra och med oss. Och till vår stora glädje kommer de tillbaka.
Till Mera svenska behöver man inte komma varje gång. Det ska inte kännas som ett måste eller som en lektion. Vid varje tillfälle vill vi ge våra deltagare möjlighet att kommunicera och utveckla sitt språk. Kanske pratar vi om snön som fallit under dagen och hur man säger pulka, tumvantar och toppluva på olika språk, eller så läser vi en text om samer. Ibland delar vi upp oss i olika grupper för att möta de språkliga behoven från deltagarna. I slutet av varje träff pratar vi också om vad man lärt sig och vad man vill lära sig mer nästa gång. Det är fantastiskt roligt att få utgå får deltagarnas behov utan att behöva tänka in läroplanens mål eller någon form av bedömning. Men det är faktiskt inte helt lätt att inte tänka ”som en lärare” som skapar en lektion heller. Det gäller att tänka lite utanför ramen, och tack och lov har jag fantastiska kollegor som hjälper mig med det.
Idag, när vi snart avslutat första året med Mera svenska har vi fortfarande vår första deltagare med oss. Vi ser en stor språklig utveckling, vilket naturligtvis också beror på många andra faktorer, kanske till och med mest på andra faktorer, men vi hoppas såklart att Mera svenska bidragit.
När vi drar igång igen efter julledigheten hoppas vi att vår initiala önskan går i uppfyllelse. Vi ska vara på Mölndals stadsbibliotek och träffa våra deltagare ”på riktigt”. Vi har sett många fördelar med Mera svenska online och så småningom får vi se vilken form vi landar i. Ett är i alla fall säkert, vi fortsätter lära varandra mera svenska!
Emma Ryrlén
Samordnare för nyanländas utbildning och lärare i svenska som andraspråk
emma.ryrlen@molndal.se
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Språkcentrum Mölndals blogg
Där vi på Språkcentrum skriver.
Blogginlägg
-
Att bepröva sin erfarenhet
-
Mentorskap och kollegialt lärande i Barcelona
-
Hur skapar vi språkutvecklande arbetsplatser?
-
Inskolningsstöd - vad är det?
-
Beprövad erfarenhet i modersmålsundervisning
-
Språka – Språkutveckling för min yrkesroll
-
Allt du velat veta om språk!
-
Bokattack!
-
Öppna förskolan för nyanlända familjer - en väg in i det svenska samhället.
-
Likvärdig framtid
Kommentarer