Mer öppet med meröppet i Kållered

Nu har du möjlighet att besöka Kållereds bibliotek nästan precis när det passar dig. Detta tack vare att det nyligen införts ett så kallat meröppet.

Ett meröppet bibliotek är precis vad det låter som - ett bibliotek som är öppet mer. Med fler timmar tillgängligt för sina besökare.

Det som skiljer detta från ett vanligt utökande av öppettider är att personalen inte finns på plats under meröppettiderna. Besökarna loggar in genom ett passersystem och kan använda biblioteket som vanligt till att hämta reservationer, låna och återlämna media, läsa, studera och låna datorer.

Kållered är först ut av biblioteken i Mölndal, men meröppet är inget nytt påhitt. Danmark var bland de första i världen att inför meröppet år 2004. Och fem år senare var det Sveriges tur. Sedan har kurvan pekat stadigt uppåt. Kungliga bibliotekets nationella statistik angav 2019 att hela 140 av landets kommuner hade ett eller fler meröppna bibliotek.

Under åren har en del kritiska röster mot meröppet höjts. Bland annat att meröppet skulle vara ett sätt att spara pengar och ersätta bemannade öppettider. Andra har uttryckt oro för att den ökade tillgängligheten ska leda till stök i lokalerna.

Men det har visat sig att farhågorna i de flesta fall varit obefogade. De meröppna biblioteken har över lag utökat det totala antalet timmar de är öppna och de flesta besökare är rädda om sina bibliotek.

Målet är att bibliotek ska vara tillgängliga för alla som vill - i så stor omfattning som det bara går. Därför välkomnades möjligheten till meröppet av personalen på Kållereds bibliotek.

Vi är så glada över att kunna erbjuda biblioteksbesökarna i Kållered möjligheten att använda det nya, fina biblioteket så mycket som möjligt. De som testat hittills tycker att det fungerar bra och att det är smidigt att logga in, säger enhetschef Chatarina Söderholm.

För att kunna använda biblioteket under meröppettider behöver du vara över 18 år. Du behöver besöka Kållereds bibliotek under ordinarie öppettid för att lägga till behörighet för meröppet på ditt lånekort. De ordinarie öppettiderna är måndag-tisdag kl. 10-19, fredag kl. 10-15 och lördag kl. 10-14.

När du sedan har blivit meröppet-användare kan du till exempel sticka in och låna några böcker på väg till jobbet, läsa i lugn och ro på kvällskvisten eller studera en söndag. Bibliotekets dörrar blir öppna för dig från kl. 7.00 till 22.00 nästan varje dag.

Välkommen både nya och gamla besökare! Hälsar Chatarina med personal.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad