Ny utbildning på Krokslättsgymnasiet

Vid sidan av existerande inriktning mot elteknik kommer nu även en elektronikutbildning att starta på Krokslättsgymnasiet. Samhällets utveckling kräver mycket kompetens inom el-yrken. I nära samarbete med branschen vill vi skapa en utbildning som ger den kompetens som samhället kommer att behöva.

I en branschkartläggning genomförd av Smartare elektroniksystem går det att läsa att antalet anställda inom elektronikproduktion har ökat. Det är också tydligt att Västsverige är ett centrum för denna utveckling. En pandemi, ett krigsutbrott och en strandad lastbåt senare, är det också uppenbart för många att elektronikproduktion i Sverige är viktig för hela samhället.

Idag är det brist på kompetens i elektronikbranschen, nedläggningen av inriktningen elektronik på El- och energiprogrammet har förvärrat dagens situation. Därför startar Krokslättsgymnasiet hösten 2024 en utgång mot elektronikproduktion. För att komma runt problemet med att inriktningen elektronik har tagits bort baseras denna utgång på inriktningen automation.

Vi ligger också helt rätt i tiden med våra expansionsplaner. menar skolans rektor Kjell Hemmingsson. Han pekar på en rapport från skolverket som beskriver att yrkesutbildningarna behöver öka från dagens ca 35% till 42% i området.

Inför starten så har diskussioner förts med bland annat Alltronic AB, Altus AB, Aros electronics AB, Beyond Gravity Sweden AB, Frontside electronics AB, Marenius Elektronikutveckling AB, Plejd, Skill och branschorganisation Svensk Elektronik.

Vi har fått en fantastisk respons från branschen, berättar Martin Harari Thuresson som är El-lärare med ansvar för uppstart av skolans El- och energiprogram.

Det är också väldigt roligt att kunna starta El- och energiprogrammet, extra kul när vi kan erbjuda både lärling och skolförlagd utbildning, så att eleverna kan få den utbildningsform som passar just dem bäst, säger skolans rektor Kjell Hemmingsson.

Krokslättsgymnasiet är ett kommunalt yrkesgymnasium i Mölndal som växer. Hösten 2023 så startade Krokslättsgymnasiet El- och energiprogrammet.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad