Virtuell teknik ska förebygga smittspridning på äldreboenden
InnoCompTec är ett Interregprojekt mellan Mölndals stad och Vesthimmerland kommun i Danmark. Projektets mål är att förebygga smittspridning på äldreboenden med hjälp av virtuell teknik.
Äldreboenden hårt drabbade
Under pandemin drabbades äldreboenden extra hårt. InnoCompTec-projektets mål är att hitta sätt att förebygga infektioner för att undvika snabb spridning av covid-19 och andra infektionssjukdomar på äldreboenden framöver.
Under våren 2022 gjordes en förstudie på utvalda äldreboenden för att identifiera situationer där risk för smitta skulle kunna förebyggas.
Resultatet från förstudien var avgörande för att vi skulle få starta projektet. Nu kan vi gå vidare och utveckla teknik som ska hjälpa till att minska risken för smittspridning på äldreboenden i både Sverige och Danmark, säger Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mölndals stad.
Virtuell teknik för utbildning
Totalt kommer ett 60-tal medarbetare inom äldreboenden i Mölndals stad och Vesthimmerland kommun att delta i projektet för att arbeta fram ett underlag under våren 2024.
Utifrån underlaget kommer ett antal teknikföretag få i uppdrag att ta fram lämpliga virtuella lösningar som ska användas i utbildningssyfte.
Det handlar om virtuell teknik som exempelvis VR, AR och avatarer som används för att simulera olika scenarier som kan uppstå på ett äldreboende. Deltagarna kommer sedan att få prova dessa i ett så kallat living lab som vi just nu håller på att bygga upp, berättar Christina Josefsson Vik, projektledare för Mölndals stad.
Campus Mölndal stöttar med pedagogik
I projektet deltar även sex lärare och en projektledare från Campus Mölndal.
Den virtuella tekniken kan hjälpa oss praktiskt. Men om vi ska kunna genomföra en förändring och få till ett kontinuerligt lärande behövs även pedagogik. Så vi är väldigt glada för att Campus Mölndal vill vara med och delta i projektet utifrån detta perspektiv, säger Christina Josefsson Vik.
Om InnoCompTec
InnoCompTec är ett treårigt (2023-2026) Interregprojekt som medfinansieras av EU. Projektet drivs av Vesthimmerland kommune i Danmark i partnerskap med Mölndals stad, Campus Mölndal, University College Nordjylland och Danish Life Science Cluster.
Kontakt
Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se