Var med och plocka skräp

Under våren pågår Sveriges största aktivitet med skräpplockning, Håll Sverige rents skräpplockardagar. Du kan vara med och hålla staden ren och fin och samtidigt lära dig mer om miljön.

Välkommen att vara med i årets största skräpplockaraktivitet! Förra året deltog över 600 000 barn och unga runt om i landet. Det är allas ansvar att inte skräpa ner och att städa upp efter sig.

Alla som deltar får fint och noga genomarbetat digitalt material för att lära er mer. Skräpplockning är en meningsfull och rolig aktivitet att göra tillsammans. Det väcker frågor om miljö och hållbar utveckling och barnen lär sig att nedskräpning är fel.

Skräpplockardagarna är i första hand till för förskolor, skolor och föreningar eller organisationer med inriktning mot barn. Men självklart kan vem som helst ta ansvar och plocka skräp när den själv vill.

Hur anmäler vi oss?

Anmäl er på hsr.se/skrapplockardagarna.

När pågår skräpplockardagarna?

Mellan 1 mars och 31 maj. Det går självklart att plocka skräp när som helst.

Vad ska vi tänka på när vi plockar skräp?

Skräpplockning är inte en städaktivitet i första hand - det är en rolig och pedagogisk aktivitet som öppnar upp ögonen för skräpet och väcker tankar om miljö och hållbar utveckling. Därför är samtalet minst lika viktigt som själv skräpplockandet!

Använd de påsar eller kärl ni har till hands (den bästa plastpåsen är den som redan använts!) för att plocka skräpet i, och se till att deltagarna har vantar, handskar eller skräpplockare för att inte skada sig.

Hur hanterar vi skräpet?

Sortera det i dina vanliga kärl i första hand, alternativt sortera och lämna på Återbruket Kikås eller Lindome ÅVC.

Hittar du farligt avfall ska du alltid lämna in det så det tas om hand på rätt sätt.

Bakgrund

När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen hem och påverkar sin familj och andra närstående. Många är de barn som ifrågasätter skräpet eller hur föräldrar till exempel sorterar sitt skräp.

Att plocka skräp är ett enkelt och konkret sätt att göra skillnad för planeten här och nu. Men det handlar också om visa att man tycker om en plats och vill att det ska vara fint där. Skräp föder skräp och genom att plocka upp ett skräp gör man det svårare att slänga mer skräp just där.

Skräpplockardagarna riktar sig till förskolor, skolor, barn- och ungdomsföreningar i hela landet. Utöver skräpplockning finns det ett omfattande undervisningsmaterial som fördjupar barnens kunskaper.

Mer information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad