Kostrekommendationer för fisk från Västra Ingsjön fastställs på grund av halterna av PFAS
Halten av PFAS är för hög i fisk från Västra Ingsjön. De tidigare tillfälliga kostrekommendationerna permanentas nu. Ingen bör äta fisk från Västra Ingsjön och tjärnarna mer än 2-3 gånger per år.
Lokala kostrekommendationer för fisk – tidigare rekommendationer fastställs
I samråd med Länsstyrelsen i Västra Götaland och Livsmedelsverket har Härryda, Marks och Mölndals kommuner tagit fram lokala rekommendationer för konsumtion av fisk från Västra Ingsjön och de tjärnar som ligger mellan sjön och flygplatsen, se kartan Avrinningsområden nedan.
Dessa rekommendationer var tidigare tillfälliga, men är nu permanenta.
Allmänheten bör inte äta fisk från sjön och tjärnarna mer än 2–3 gånger per år, vilket gäller samtliga fiskarter. Detta gäller så länge halterna av PFAS är höga i fisk.
Anledningen till den lokala kostrekommendationen är att det EU-gemensamma tolerabla veckointaget för PFAS har sänkts på grund av nya bedömningar som gjorts för hälsoeffekter.
Rekommendationen kring egenfångad fisk baseras på undersökningar gjorda 2021 och 2022 som visar att halten PFAS i abborre från Västra Ingsjön och Lilla Issjön är för hög, enligt Livsmedelsverkets nya rekommendationer för egenfångad fisk.
Ytterligare undersökningar gjorda 2023 inkluderade abborre och gädda konsumtionsstorlek från Västra Ingsjön och Kalven.
Kostrekommendationen innebär inte något förbud mot att fiska eller bada i Västra Ingsjön.
PFAS kan komma in i fisk via näringskedjan på olika sätt, men i detta fall är källan framför allt tidigare brandövningar med brandskum vid Landvetters flygplats.
Förhöjda halter av PFAS upptäcktes 2006 i samband med att Naturvårdsverket genomförde en nationell screening för PFAS vid möjliga punktkällor. Därefter har flera undersökningar utförts inom flygplatsens område för att kartlägga PFAS-förorening. Sedan 2010 renas grundvatten vid brandövningsplatsen med avseende på PFAS.
Tolerabelt veckointag (TVI)
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) tar fram tolerabla veckointag för olika miljögifter. Det tolerabla veckointaget motsvarar den mängd av ett visst ämne som en människa kan få i sig varje vecka under hela livet utan att riskera någon påverkan på hälsan.
Livsmedelsverket bedömer att risken att konsumera fisk med halter som leder till att det tolerabla veckointaget överskrids under kortare perioder, inte medför någon ökad risk för hälsan. Däremot är det viktigt att om möjligt begränsa, eller avstå från, att regelbundet äta fisk som man vet innehåller höga halter av PFAS.
Vad är PFAS?
PFAS är ett samlingsnamn för flera högfluorerade ämnen som är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i en mängd olika produkter. Det mest kända användningsområdet i Sverige är brandskum (klass B), men finns också exempelvis i vissa impregneringsmedel i textiler, läder och pappersförpackningar, skidvallor, Gore Tex-produkter och kosmetika.
Ämnena kan komma in i fisk via näringskedjan på olika sätt, men för PFAS i Västra Ingsjön och tjärnarna är det framför allt tidigare brandövningar med brandskum vid Landvetters flygplats som är källan.
Grundvattenrening och sanering kring flygplatsen
Det statliga flygplatsbolaget Swedavia har utfört en omfattande sanering för att rena marken runt brandövningsplatsen på flygplatsen. Flygplatsen kan med hjälp av kolfilter ta hand om, tvätta ut och rena grundvattnet från PFAS. Det sker i en reningsanläggning som ligger i anslutning till brandövningsplatsen.
Avrinningsområden
Inga lokala kostrekommendationer för fisk från Kalven och Östra Ingsjön
För Östra Ingsjön och Kalven behövs inga lokala rekommendationer utöver Livsmedelsverkets generella kostråd, kopplat till kvicksilver, det vill säga att gravida, ammande och de som planerar att bli gravida inte ska äta abborre, gädda, gös och lake från svenska sjöar oftare än 2-3 gånger per år.
Andra bör inte äta dessa arter oftare än en gång per vecka.
Relaterad information
Kontakt
Bygg- och miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se