Programblad SSA Rikskonferens 2024

Låt dig redan nu börja inspireras kring samverkan mellan skola och arbetsliv. I programbladet hittar du flertalet spännande exempel på samverkan, underhållande föreläsningar, life science, dimensionering och roliga kvällsaktiviteter.

På den här sidan kan du se programbladet för konferensen som äger rum 15-17 maj. Seminariepassen släpps i början av 2024!

Panelsamtal

Ett spännande och utmanande panelsamtal där vi lyfter aktuella frågor kring samverkan mellan skola och arbetsliv och kompetensförsörjning. Som åhörare får du möjlighet att ställa frågor till panelen.

Deltagarna i årets panelsamtal är:

  • Stefan Gustafsson – Kommunstyrelsens ordförande Mölndal
  • Jens Holm – Förvaltningschef, utbildningsförvaltningen Mölndal
  • Anna-Lena Johansson – Verksamhetsstrateg kompetensförsörjning, Business Region Göteborg
  • Amad Raja – Chef kompetensförsörjning, Västsvenska Handelskammaren
  • Emma Theiland Nilsson – Enhetschef, Göteborgsregionen

Här får du ta del av de inspirerande tankar som våra paneldeltagare kommer dela med sig av kring kompetensförsörjning och hur de ser på samverkan mellan skola och arbetsliv.

Astra Zeneca, GoCo Health Innovation City,
Västsvenska Handelskammarens Mathivation

Matti Ahlqvist, Executive Site Senior Director på Astra Zeneca i Mölndal berättar om Astra Zenecas engagemang inom skolan. Du får även höra om Mattis egen erfarenhet, hur avgörande ett möte med en studie- och yrkesvägledare kan vara!

Moa Dicksdotter, Community Manager på GoCo Health Innovation City, bjuder på en spännande presentation om GoCo och deras samverkan mellan skola och arbetsliv. GoCo Health Innovation City växer fram i Mölndal som ett kluster för hälsa, medicinsk utveckling och digitala hälsotjänster. Företag, bostäder, träningsanläggning och ett pulserande stadscentrum bildar ett nyskapande stadsområde. Under konferensen får du besöka GoCo för mingel, samt ta del av en utställning med elevarbeten från ett SSA-projekt.

Chef för kompetensförsörjning Amad Raja och projektledare Angelica Magnusson lär oss hur Västsvenska Handelskammarens program Mathivation utmanar, inspirerar och engagerar elever i matematik och programmering genom elevlett lärande.

Svenska företag upplever idag en kompetensbrist inom teknik och IT. Mathivation arbetar för att stärka den svenska utbildningen i nära samverkan med skolan, näringslivet och akademin. Genom att inkorporera riktiga företags utmaningar i sina lektioner visar Mathivation hur matematiken och programmeringen kan tillämpas i det verkliga livet.

Huvudtalare – Christina Stielli

En av Sveriges mest uppskattade föreläsare som är expert på medarbetarskap och som dessutom två år i rad blivit utsedd till årets talare. Här bjuds du på underhållning och får ett lyckopiller med långtidsverkan!

Mingelkväll på GoCo med musik

Mingel med tilltugg och musikunderhållning i inspirerande GoCo House! Här får du möjlighet att mingla i huvudbyggnaden, uppleva det innovativa området som byggs upp och även se utställning av elevarbeten som gjorts i ett SSA-projekt mellan Framtidsfrön, GoCo och Mölndals stad. Ett perfekt tillfälle att nätverka!

Framtidsfrön & GoCo projekt

Hur ser en skola ut där alla elever mår bra och når önskade resultat? Vad bör forskning fokusera mer på? Hur blir GoCo en levande stadsdel? Detta får du veta mer om när Framtidsfrön presenterar det spännande SSA-projektet där GoCo Health Innovation City bett Mölndals stads grundskoleelever om hjälp, där närmare 80 klasser är med och tävlar om fina priser.

Huvudtalare – Fredrik Löfgren

OS och VM-medaljören i robotik berättar om hotet och möjligheterna som AI och robotiseringen för med sig. Hur kan framtidens arbetsmarknad komma att se ut och förändras? Hur ska vi dra nytta av teknikens framfart? Detta vill du inte missa!

Livslångt lärande på allas agenda

Enhetschef Johanna Redelius och projektledare Åsa Vikner på RISE Research Institutes of Sweden.

Aldrig har samtalet om livslångt lärande i samhället varit så aktuellt som nu. Kontinuerligt lärande, kompetensutveckling, kompetensförsörjning och bildning genomsyrar många sammanhang och det betonas överallt att kompetensförsörjning är ett akut behov.

I dagens samhälle eftersträvar många organisationer och verksamheter en ökad grad av lärande för att förstå hur befintliga kompetenser kan utvecklas på bästa sätt för att möta kompetensförsörjningsbehoven.

Det är en omfattande transformation där struktur, organisation och kultur för lärande behöver förbättras, både på arbetsplatsen och i samhället i stort. Johanna och Åsa bjuder på en viktig och spännande presentation om detta högaktuella ämne.

Huvudtalare – Charbel Gabro

Charbel är den prisbelönte talaren som älskar att beröra och utmana vår tankevärld. Med varm humor och personlig erfarenhet ifrågasätter och skakar han om, när han pratar om mångfald, inkludering och att bygga broar. Inom samverkan måste vi våga utmana vår tankevärld för att kunna bygga broar! Här blir du som deltagare både utbildad och berörd på djupet!

Spännande seminariepass

Oavsett om du är från skolans värld eller näringslivet finns det seminariepass som passar dig. Vi djupdyker i teman som kompetensförsörjning, värdeskapande lärande, samverkan skola arbetsliv, välfärdsteknik och mycket mer! Seminariepassen släpps i början av 2024.

Life science för nästa generation

Annica Grimberg Lignell, Director Innovation & Business, Head of CO-AX Accelerator, Sahlgrenska Science Park.

En av morgondagens mest växande branscher handlar om hälsa och vård. AI och deeptech, produktdesign och robotics, medicin och bioteknologi – allt detta är exempel på framtida kompetenser och healthtech, medtech samt biotech är några av områdena som utgör kärnan i de nya innovationer och arbetssätt som vi som individer möter i framtidens vårdtjänster. Men hur lockar vi unga till en bransch som få vet om?

Hur påverkas vägledningen av dimensioneringen

Mikaela Zelmerlööw, undervisningsråd på Skolverket. Ändringar i skollagen ställer krav på att huvudmän väger in arbetsmarknadens behov när de planerar och erbjuder utbildning i gymnasieskolan och komvux. Kommuner ska samverka när utbildningar inom gymnasieskolan och komvux planeras, dimensioneras och erbjuds. Dessa lagändringar gäller för utbildning som påbörjas 2025.

Många lyfter fram vikten av studie- och yrkesvägledning, inte minst när det gäller kompetensförsörjning och planering och dimensionering av yrkesutbildning. Hur kan det och andra reformer påverka vägledningen?

Minifestival i historiska Kvarnbyn

En alldeles speciell och oförglömlig kväll med festivalkänsla där du bjuds på underhållning, mat och tillfälle att mingla runt i de industrihistoriska byggnaderna. Passa på att nätverka och umgås samtidigt som du rör dig i den historiska miljön.

Här får du uppleva Mölndalsfallen och Kvarnbyn som är själva ursprunget till Mölndals stad. Redan på medeltiden utnyttjades vattenkraften till att driva kvarnar och i slutet av 1800-talet utvecklades Kvarnbyn till ett av Sveriges viktigare industriområden med papperstillverkning, textilindustri och oljeslageri. Med andra ord en kväll att minnas!

Huvudtalare – Beppe Singer

Vinnare av Kristallen för Årets bästa Barn- och Ungdomsprogram. Hur får vi barn och ungdomar att vilja lära sig? Som före detta ”IG-barn” genomsyras allt Beppe gör av att på ett lustfyllt och enkelt sätt avdramatisera NO-ämnena så att fler barn och unga blir nyfikna, tror på sina egna förmågor och vågar ta plats.

Kontakt

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad