Studieval och antagning

Att välja utbildning och yrke är en process som man kan behöva hjälp med. För att hjälpa dig har vi här samlat mer information kring val och antagning för gymnasier i Mölndal.

Studie- och yrkesvägledaren

På skolorna finns en studie- och yrkesvägledare till din hjälp som erbjuder vägledning till samtliga elever i åk 9. Studie- och yrkesvägledaren kan hjälpa dig i ditt gymnasieval. Du kan bland annat få hjälp med:

  • information om hur gymnasiet fungerar
  • information om vad som finns att välja på
  • självkännedom, bli medveten om dina starka sidor och din fallenhet
  • se till dina egna önskemål
  • att ha en målsättning med ditt val.

Samverkansavtal

Mölndals stad har samverkansavtal med övriga tolv kommuner inom Göteborgsregionen. Du som elev kan välja bland ett stort antal gymnasieutbildningar i hela regionen.

Indra

Här informerar Gymnasieantagningen om alla skolor och utbildningar i Göteborgsregionen som ingår i det regionala samarbetet. Du behöver inte vara inloggad för att ta del av informationen. Här kan också elever som fått sitt lösenord göra sin ansökan själv mellan någon gång i början på december och till början på februari. Exakt datum för antagning kan skilja sig åt från år till år.

Inför gymnasievalet

Gymnasiedagarna

Tidigt under hösten får alla elever i årskurs 9 en övergripande gymnasieinformation av studie- och yrkesvägledaren. Därefter får alla elever åka till mässan Gymnasiedagarna där samtliga gymnasieskolor informerar om sina utbildningar.

Öppet hus

Gymnasieskolorna har öppet hus under kvälls- och helgtider både på hösten och våren. Det är viktigt att du besöker de skolor som finns med i ditt gymnasieval. Ta gärna med dina föräldrar vid besöket.

Antagning

Gymnasieval

Den 1 februari ska elever i årskurs 9 ha lämnat sitt gymnasieval på Gymnasieantagningens hemsida. Du kan göra flera val och har även möjlighet att ändra ditt val ändra fram till slutet av terminen.  

Du söker med dina slutbetyg från grundskolan och besked om du får plats kommer senare under sommaren. Antagningspoäng för respektive utbildning vet vi inte i förväg, poängen avgörs av:

  • hur många som söker till en skolas utbildning
  • vad de sökande har för betyg
  • hur många platser det finns att söka på den skolans utbildning.

För mer information om aktuella datum, gymnasiebehörighet med mera kontakta Studie- och yrkesvägledaren på grundskolan eller använd länkar nedan.

Kontakt

Vägledning & Kompetens Mölndal
Brogatan 9
431 30 Mölndal
031-315 10 14
vkm@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad