Moln- och virtualiserings­specialist

Två personer tittar på en skärm med kodning.

Start: Augusti 2024

Längd: 400 YH-poäng (2 år)

Studietakt: 100 %

Praktik: 20 veckor

CSN: Ger studiemedel

Ansökan: Öppen 12 februari - 31 maj

Var med och forma framtidens virtuella verksamheter. Som moln- och virtualiseringsspecialist ansvarar du för planering av infrastruktur - oavsett om den finns i molnet eller fysiskt på plats.

Virtualisering är den bakomliggande tekniken som gör det möjligt att dela kapacitet mellan olika instanser i servrarna. Lär dig att bygga infrastrukturnät i Windows Server och få kunskaper i nätverksarkitektur med ett stort fokus på it-säkerhet.

Välkommen till en kreativ utbildningsmiljö som blandar teori med praktiska moment från verkligheten. Vi ger dig kunskaperna och verktygen för att sätta upp hårdvara, konfigurera servrar och administrera funktioner och roller. Genom implementering av molnbaserade lösningar möjliggörs både kostnadsoptimering och effektivitet.

I utbildningen får du fördjupade kunskaper inom molnplattformarna Microsoft Azure och Amazon AWS och lär dig att forma och drifta applikationer. Du lär dig också hur du bygger och sätter upp tjänster inom Windows 365 så som Microsoft Exchange, Microsoft SharePoint och Microsoft Teams.

I kursen Examensarbete väljer du själv ett språk eller en teknologi som du vill bredda eller fördjupa dig inom. Utbildningen avslutas med en 20 veckor lång LIA-period där du som studerande får kliva ut i arbetslivet, knyta kontakter och testa dina kunskaper i en verklig miljö.


Du läser utbildningen på plats i Mölndal, strax söder om Göteborg.

Urvalsprov

Vid fler behöriga sökande än antal platser till utbildningen görs ett urval, där sökanden rangordnas baserat på antal poäng på ett urvalsprov.

 

För att öka dina chanser att bli antagen rekommenderar vi att anmäla sig till urvalsprov i god tid.

 

Urvalsproven består av svenska, engelska och en samarbetsövning och är uppdelade vid två tillfällen. Varje test tar ungefär 30 minuter vardera och sker digitalt.

 

Tillfälle 1: Svenska och engelska. Proven genomförs via exam.net. Självrättande.

 

Tillfälle 2: Samarbetsövning med andra sökande, där ni samarbetar kring en uppgift. Två utbildningsledare deltar vid tillfället och bedömer din förmåga att lyssna in, hur du tar eget initiativ och bidrar till att slutföra uppgiften.

Välkommen till vår inspirationskväll!

Varmt välkommen till vår inspirationskväll där du får möjlighet att träffa företag från branschen, tidigare studerande och utbildningsledaren!

 

När: 11 april klockan 17.00 - 19.00.

Var: Krokslätts Fabriker 30, våning 4.

Hur: Anmäl dig i formuläret via länken: Intresseanmälan Inspirationskväll 11 april

 

Utbildningen innehåller kurserna:

 • Microsoft server, 30 YH-poäng
 • Active Directory, 30 YH-poäng
 • Servervirtualisering, 30 YH-poäng
 • Konsultmässighet och kommunikation, 10 YH-poäng
 • Data/IT-säkerhet, 10 YH-poäng
 • Microsoft Exchange, 20 YH-poäng
 • Microsoft Sharepoint, 20 YH-poäng
 • Microsoft Teams, 20 YH-poäng
 • Microsoft Intune och Autopilot, 20 YH-poäng
 • Support, 10 YH-poäng
 • Azure, 40 YH-poäng
 • AWS, 40 YH-poäng
 • Examensarbete, 20 YH-poäng
 • Lärande i arbete, 100 YH-poäng


5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

Vi arbetar ständigt med att utveckla våra utbildningar. Syftet är att säkerställa att utbildningens mål matchar arbetsmarknaden behov och krav.

Många företag befinner sig i en övergång från fysiska servrar och nätverk till virtuella system. Molntjänster har kommit att bli en värdefull del i företagens affärsstrategier och det finns ett stort behov av bred kompetens inom området.


Efter utbildningen kan du arbeta inom en rad olika yrken så som:

 • Drifttekniker, data - fokuserar på att övervaka och underhålla IT-system och servrar för att säkerställa att de fungerar smidigt och effektivt. De hanterar dagliga driftsproblem och optimerar prestanda.
 • Windowstekniker - specialiserar sig på att arbeta med Windows-operativsystemet och dess olika komponenter. De ansvarar för installation, konfiguration och felsökning av Windows-miljöer.
 • IT-tekniker, support - erbjuder teknisk hjälp och stöd till användare och organisationer. De löser problem, svarar på frågor och ger vägledning för att säkerställa att IT-system används effektivt.
 • Molnspecialist - fokuserar på att designa, implementera och hantera molnbaserade lösningar. De använder sig av olika molntjänster för att optimera lagring, databehandling och nätverksresurser.
 • Virtualiseringsspecialist - expert på att skapa virtuella versioner av datorer, servrar och nätverk. De använder virtualiseringsteknik för att effektivisera resursanvändning och hantera IT-infrastruktur.
 • Systemkonsult IT - arbetar med att analysera kunders behov och designa skräddarsydda IT-lösningar. De ger rådgivning om systemarkitektur och implementerar tekniska lösningar.
 • IT-konsult - erbjuder breda konsulttjänster inom IT, vilket kan inkludera allt från systemintegration och projektledning till att ge strategisk rådgivning för att förbättra IT-miljöer.
 • Säkerhetstekniker inom IT - fokuserar på att skydda IT-system och nätverk från hot och attacker. De implementerar säkerhetsprotokoll, övervakar hotbilder och svarar på incidenter för att säkerställa datasäkerhet.
 • DevOps engineer - integrerar utvecklings- och driftsprocesser för att förbättra snabbhet och effektivitet. De automatiserar och optimerar leveranskedjan för mjukvaruutveckling och systemhantering.


Hos oss får du kunskapen och verktygen att ta dig an morgondagens arbetsmarknad.

Grundläggande behörighet

Gymnasieexamen eller motsvarande.

Särskild behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du, utöver grundläggande behörighet till yrkeshögskolan, kunskaper som motsvarar godkänt betyg i:

 • Dator- och nätverksteknik, 100 poäng
 • Datorteknik 1a, 100 poäng

Har du fått kunskap på annat sätt finns möjlighet att göra ett prov som bedömer din reella kompetens.

Saknar du särskilda behörighetskurser?

Låt inte det hindra dig! Du har möjlighet att bli behörig via vår självstudiekurs. Den kan du ta del av på distans under antagningsperioden. Vi har studerande med tidigare erfarenhet inom yrken såsom vård, textil och kockbranschen.

 

Ett behörighetsgivande prov kan erbjudas om du som sökande saknar betyg i de särskilda förkunskaperna.

 

Mer information om behörighet

Läs mer om behöriget på sidan Från ansökan till antagning

Senaste nytt

Ung kvinna tittar in i kameran.

Jonna blev behörig utan tidigare förkunskaper

Jonna valde att utbilda sig inom IT, men betygen styrkte inte förkunskaperna. För att bli behörig att studera IT på Yrkeshögskolan Campus Mölndal läste hon skolans självstudiekurs på distans.

En person jobbar på datorn på ett hemmakontor.

Ankido byggde upp sin kunskap på distans

Ankido valde att genomföra utbildningen Moln- och Virtualiseringsspecialist på distans. I intervjun berättar han om det stora stöd han fått från Yrkeshögskolan, trots fysiskt avstånd.

Tre studenter som gör LIA på Atea.

Ett nära samarbete med näringslivet

Lyssna till intervjun där Anders Wåhlin på Atea Sverige berättar om deras samarbete med oss som skola samt hur de ser LIA, lärande i arbete som en del av deras rekryteringsprocess.

porträttbild på carl från xenit

LIA är ett framgångsrikt koncept för att rekrytera nya framtida kollegor

Läs vår intervju med Carl Ekener, HR Manager på Xenit, som sitter med i ledningsgruppen för utbildningen Moln- och virtualiseringsspecialist.

En man ler mot kameran.

En utbildning med bred grund som ger flera valmöjligheter

Hur navigerar man för att hitta rätt i utbildningsdjungeln? I intervjun med Rasmus berättar han varför han valde just Moln- och virtualiseringsspecialist.

Publicerad: 2022-05-18
Senast uppdaterad: 2024-02-14