Feriejobb – frågor och svar

Vanliga frågor och svar om feriejobb för ungdomar i Mölndal.

Måste jag vara folkbokförd i Mölndal för att ansöka om feriejobb?
Ja, för att kunna ansöka om och få feriejobb måste du vara folkbokförd i Mölndal.

Kan jag ansöka om jag inte har mina fyra sista siffror?
Nej.

Hur ansöker jag om feriejobb 2021?
Ansökan kommer att göras via en digital e-tjänst på molndal.se som är öppen under en begränsad period i början av året. Mer information kommer i början av 2021.

Det togs fram extra feriejobbsplatser 2020. Vad innebär det?
På grund av pandemins påverkan på arbetsmarknaden vilket gjort det svårare för ungdomar att få sommarjobb, beslutade social- och arbetsmarknadsnämnden om att Mölndals stad skulle försöka utöka antalet platser just i år. Istället för cirka 300 platser har cirka 345 ungdomar fått erbjudande om feriejobb. De extra platserna lottades ut bland reserverna.

Vad händer om jag tackar nej till erbjuden plats?
Om du har fått erbjudande om feriejobb men vill tacka nej – kontakta snarast ansvariga för feriejobb och meddela detta! Hör av dig via mejl, feriejobb@molndal.se, eller telefon: 031-315 12 47. Obs! Om du har tackat nej kan du inte ångra dig. eftersom platsen går direkt till annan sökande.

Vad händer om jag skrivit på anställningsavtal men ångrar mig?
Se svaret på förra frågan.

Kan jag välja vilka veckor jag ska arbeta?
Nej, men du kunde önska period i ansökan. Varje ungdom får endast arbeta under en period och du ska kunna arbeta samtliga dagar under perioden.

Hur många timmar per dag kommer jag att arbeta?
Arbetstiden är 6 timmar per dag. Du ska alltid ha minst en halvtimmes lunchrast. För att få betalt för 6 timmars arbete kommer du alltså vara på arbetsplatsen 6,5 timmar.

Vad har jag för arbetstider?
Arbetstiderna står på ditt anställningsavtal. Arbetstiderna varierar beroende på vilken arbetsplats du är på.

Förekommer arbete på kvällar och helger?
Nej.

Är jag försäkrad när jag arbetar?
Ja, du är olycksfallsförsäkrad via Mölndals stad. Försäkringen hjälper dig om du gör dig illa på din arbetsplats. Försäkringen täcker inte förlust av personliga föremål.

Vad gör jag om jag blir sjuk?
Vid sjukdom ska du kontakta din handledare på arbetsplatsen innan ditt arbetspass börjar. Vid sjukdom kommer du inte få någon lön eller annan ersättning.

Får jag ersättning för resor till arbetet?
Nej, du bekostar själv resor till och från arbetet.

Hur mycket får jag i lön?
Lönen följer Kommunals rekommendation om timlön.

När betalas lönen ut?
Lönen betalas ut månaden efter du arbetat. Detta under förutsättning att du har lämnat in din timrapport ifylld och underskriven. Exempel: Om du jobbar i juni får du din lön utbetald i juli.

Hur betalas lönen ut?
Lönen kan du få utbetald på två sätt, antingen till ditt bankkonto eller via utbetalningsavi.

  • Till bankkonto: För att få lönen utbetald till ditt bankkonto behöver du anmäla det till Swedbank, oavsett vilken bank du själv har. Om du är under 18 år behöver du gå till ett Swedbank-kontor tillsammans med din/dina vårdnadshavare för att anmäla kontot. Om du är 18 år eller äldre kan du anmäla konto via webben eller besöka ett av Swedbanks kontor.
  • Via utbetalningsavi: Om du inte har något bankkonto eller inte anmäler något konto till Swedbank, kommer en utbetalningsavi att skickas till din folkbokföringsadress. Utbetalningsavin måste du ta med dig till banken tillsammans med giltig legitimation för att få dina pengar. Banken tar ut en kostnad vid uttaget.

Ska jag betala skatt på min lön?
Det beror på vilka andra inkomster du har under året. Du får mer information om detta på informationsmötet som du blir kallad till om du blir erbjuden feriejobb.

Får jag ett intyg över att jag har arbetat?
Om du vill ha ett så kallat tjänstgöringsintyg där det framgår att du har arbetat ska du kontakta löneenheten i Mölndals stad.

Mer information

Klicka här för att komma till den övergripande sidan om feriejobb.


Kontakt

Feriejobb
feriejobb@molndal.se
031-315 10 00 (kontaktcenter)

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad