Feriejobb – frågor och svar

Vanliga frågor och svar om feriejobb för ungdomar i Mölndal.

 • Feriejobb i Mölndal är till för att ungdomar ska få möjlighet att prova på arbetslivet. Detta sker genom arbete under tre veckor på sommaren, oftast inom någon av stadens verksamheter eller bolag. Som anställd inom ramen för feriejobb ersätter du inte ordinarie personal och du har en handledare på arbetsplatsen. Anställningarna hanteras samlat av arbetsmarknads­enheten (social- och arbetsmarknadsförvaltningen) som sköter logistiken kring ansökan, utlottningen av feriejobbs­platser och anställning. Varje år kan de som är födda vissa årtal ansöka om feriejobb – i år (2021) gällde det dig som är född 2003 eller 2004.
 • Vid sommarjobb eller sommarvikariat ställs högre krav på personen som anställs. Hen ersätter ordinarie personal under sommarsemestern och det finns en åldersgräns på 18 år. Mer information om dessa jobb finns på molndal.se/jobbaisommar och du ansöker via molnal.se/lediga jobb.

Utgångspunkten är att årets feriejobb ska genomföras. Men feriejobben kan komma att påverkas av rådande pandemi. Vi följer utvecklingen och smittläget noga. Detta innebär att både du som ansökt om feriejobb och de arbetsplatser som ska ta emot ungdomar för feriejobb, måste vara beredda på förändringar med kort varsel. Om du erbjuds och tackar ja till en feriejobbsplats, kommer du att få mer detaljerad och uppdaterad information längs vägen.

Nej, det går inte längre att ansöka om feriejobb sommaren 2021. Ansökan gjordes via en digital e-tjänst som var öppen under perioden 1-31 mars. Det går inte att ansöka i efterhand.

Vi hoppas kunna ge alla sökande besked senast 29 april. Om det mot förmodan inte skulle vara helt klart då, kommer du ändå att höra av oss. Informationen skickas via mejl.

Om du inte får ett erbjudande om feriejobb, hamnar du på reservlistan. Det innebär att du kan komma att få ett erbjudande längre fram, till exempel om någon som fått ett erbjudande tackar nej.

Observera att det inte finns någon garanti för att du får ett erbjudande om feriejobb om du står på reservlistan.

Om du har ansökt om feriejobb även inför sommaren 2021, kommer du att prioriteras i andra hand vid utlottningen av feriejobbsplatser.

Om du har fått erbjudande om feriejobb men vill tacka nej – kontakta snarast ansvariga för feriejobb och meddela detta! Hör av dig via mejl eller telefon (se kontaktuppgifter nedan).

Obs! Om du tackar nej kan du inte ångra dig. eftersom platsen går direkt till annan sökande.

Se svaret på förra frågan ("Vad händer om jag tackar nej till erbjuden plats?").

 • Period 1: Vecka 25-27 (21 juni-9 juli)
 • Period 2: Vecka 28-30 (12-30 juli)
 • Period 3: Vecka 31-33 (2-20 augusti)

Nej. Men du kunde ange önskemål om period i ansökan. Varje person får endast arbeta under en period och du ska kunna arbeta samtliga dagar under perioden.

Arbetstiden är 6 timmar per dag. Du ska alltid ha minst en halvtimmes lunchrast. För att få betalt för 6 timmars arbete kommer du alltså vara på arbetsplatsen 6,5 timmar.

Arbetstiderna står på ditt anställningsavtal. Arbetstiderna varierar beroende på vilken arbetsplats du är på.

Vid sjukdom ska du kontakta din handledare på arbetsplatsen innan ditt arbetspass börjar. Vid sjukdom kommer du inte få någon lön eller annan ersättning.

Nej, du får ingen ersättning för resor till arbetet. Du bekostar alltså själv resor till och från arbetet.

Lönen följer Kommunals rekommendation om timlön.

Lönen betalas ut månaden efter du arbetat. Detta under förutsättning att du har lämnat in din timrapport ifylld och underskriven.

Exempel: Om du jobbar i juni får du din lön utbetald i juli.

Lönen kan du få utbetald på två sätt, antingen till ditt bankkonto eller via utbetalningsavi.

 • Till bankkonto: För att få lönen utbetald till ditt bankkonto behöver du anmäla det till Swedbank, oavsett vilken bank du själv har.
  • Om du är under 18 år behöver du gå till ett Swedbank-kontor tillsammans med din/dina vårdnadshavare för att anmäla kontot.
  • Om du är 18 år eller äldre kan du anmäla konto via webben eller besöka ett av Swedbanks kontor.
 • Via utbetalningsavi: Om du inte har något bankkonto eller inte anmäler något konto till Swedbank, kommer en utbetalningsavi att skickas till din folkbokföringsadress. Utbetalningsavin måste du ta med dig till banken tillsammans med giltig legitimation för att få dina pengar. Banken tar ut en kostnad vid uttaget.

Det beror på vilka andra inkomster du har under året. Om du blir erbjuden ett feriejobb, får du mer information om detta på informationsmötet som du kallas till.

Om du vill ha ett så kallat tjänstgöringsintyg där det framgår att du har arbetat ska du kontakta löneenheten i Mölndals stad som du når via kontaktcenter.

Kontakt

Feriejobb
feriejobb@molndal.se
031-315 10 00 (kontaktcenter)

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad