Elsa och Vidar vann musikstipendium

Det blev kulturskoleeleverna Elsa Gårdstam från Kållered och Vidar Lindström från Kvarnbyn som fick ta emot årets Lilla Ljunggrenska stipendiet på 15 000 kronor vardera.

Båda stipendiaterna går andra året på gymnasiet och har tillbringat åtskilliga timmar på kulturskolan. I slutet av mars deltog de i årets finaltävling för Lilla Ljunggrenska stipendiet som gick av stapeln i Fässbergssalen.

Juryns motiveringar

Elsa Gårdstam framförde sitt tävlingsbidrag på tvärflöjt och stycket hon valt ut var Russisches Zigeunerlied av Wilhelm Popp. Låten valde hon för att den innehåller både fartfyllda och lugna partier, vilket är en variation som hon gillar.

Framförande gick hem hos juryn som utsåg Elsa till en av kvällens vinnare med följande motivering:

Med ett lyhört spel, fin klang och intonation övertygar hon oss med sitt uttryck.

Vidar Lindström går just nu i slagverksundervisning på kulturskolan men det var på elgitarr som han framförde kvällens tävlingsbidrag. Låten han valt ut var Spain av Chick Corea. En låt han själv beskriver som lekfull, höginteraktiv och dansvänlig. Juryn höll med och utsåg Vidar till kvällens andra vinnare med följande motivering:

Han har en formidabel tajming och ett kommunikativt spel, både ensemblemässigt och solistiskt.

Bland de tävlande fanns också Ida Löfdahl som framförde sin egen känslomässiga tolkning av The Beatles Blackbird på cello och sång och Einar Feldt som bjöd på ett känslosamt framförande av Violinsonat i A-dur, sats 4 av César Franck – båda till publikens jubel.

Återvändande vinnare

Konserten inramades av kulturskolans Sceniska kör som höll ihop programmet och framförde ett flertal låtar under kvällen. Till sin hjälp hade de elever från Kulturskolans Högre kurs:musik, Ungdomskören, Ungdomssymfonin, Kulturskolans Storband och en gitarrensemble.

I år var det 20-årsjubileum för Lilla Ljunggrenska stipendiet, som har delats ut till två elever på Mölndals kulturskola varje år sedan 2004. Förutom de fyra finalisterna som tävlade om årets stipendium fick publiken möta en rad tidigare stipendiater som berättade vad stipendiet och kulturskolan betytt för dem. Flera av dem pratade om kulturskolan som ett andra hem under uppväxten och som en viktig grund för att kunna gå vidare till en karriär inom musiken.

Fortsatt stöd till musikelever

Lilla Ljunggrenska stipendiet instiftades av Ebba & Gustaf Ljunggrens minnesfond för att stödja barn och ungdomars utbildning. Fyrtio vinnare har fått ta emot priset genom åren och ännu fler har möjlighet att ta sikte på det i framtiden.

Har vi hållit på i 20 år så får vi hålla på i 20 år till! sa Lars-Gunnar Frisack, företrädare för Ebba & Gustaf Ljunggrens minnesfond, som fanns på plats i Fässbergssalen för att dela ut stipendiet.

Årets stipendiater ska, precis som sina föregångare, använda prispengarna till att fortsätta studera musik. Att musiken kommer att vara en stor del av deras liv även i framtiden råder det inga tvivel om. Kanske är de tillbaka på kulturskolans scen om 20 år för att berätta vad som hände sedan!

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad