Så kan du minska mängden avfall

Vi är bra på att källsortera i Mölndal och vi ska bli ännu bättre. Samtidigt ökar mängden avfall vilket är en ohållbar situation, mängden avfall måste minska.

Så kan du bidra till minskad mängd avfall

I ditt vardagliga liv finns det mycket du kan göra.

  • Använd flergångspåsar när du handlar – både till frukt och grönt men också när du packar ner din mat i kassan.
  • Fundera på om du verkligen behöver flera av en produkt, bara för att butiken har "ta 3, betala för 2"? Hamnar en vara i soporna för att den blivit dålig har du förlorat pengar i längden ändå. Du som har butik kan ändra hur du prissätter så den onödiga konsumtionen minskar.
  • Finns det take away-förpackningar du nästa gång kan tacka nej till? Från årsskiftet ska till exempel restauranger erbjuda flergångs take-away, läs mer.
  • Välj kranvatten i stället för att köpa det på flaska.
  • Var en aktiv konsument och köp varor som inte skapar onödiga mängder avfall.

Några andra tips för hur du kan minska mängden tidningar, matavfall och brännbart restavfall:

  • Byt plats på hushållspappret och byt vana till att i stället använda slaskskrapa och tvättbara disktrasor och tvättlappar.
  • Får du kundtidningar där du kan be företaget att sluta skicka eller skicka digitalt istället?
  • Hur många av böckerna i bokhyllan läser du? Låna gärna böcker på ett av våra bibliotek. Böcker du har och vill bli av med kan kanske säljas på loppis eller second-hand så glädjer de någon annan.
  • Använd dina sinnen och lukta och smaka på mat där bäst före-datumet har passerat.
  • Köp refill med flytande tvål och fyll på i en egen snygg tvålpump istället för nya engångspumpar varje gång.
  • Gör ditt egna sköljmedel med ättika istället för att köpa - billigare, kläderna håller längre och du undviker allergier.

För sällanköpsvaror

Alla produkter som tillverkas genererar avfall som du inte ser. Därför är det viktigt att du tänker efter före du köper nytt:

  • Finns varan på köp- och sälj-sidor?
  • Kan du låna av en kompis eller granne? Om du behöver till exempel ett verktyg en gång är det bättre än att köpa.
  • Kan du hyra verktyg från en byggvaruhandel för ditt projekt istället för att köpa nya?
  • Kan du laga produkten du har?
  • Har du kollat på second-hand butiker?
  • Behöver du verkligen, verkligen den där nya saken?

Ibland handlar det om att bryta vanor för att se att det du behöver inte måste köpas nytt. Kom ihåg att det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. När du väl köper nytt, köp kvalitet så det inte blir avfall så fort.

Tänk även till när du källsorterar eller lämnar avfall på en återvinningscentral. Vad är det du slänger? Finns det saker du kan avstå från att köpa nästa gång, eller saker du kunnat laga?

Europa minskar avfallet

Den 18-26 november fokuserar hela EU på att öka medvetenheten om förebyggande av avfall. I år är fokus på förpackningar.

Förpackningsavfallet inom EU har ökat med mer än 20 procent de senaste tio åren, mest i form av engångsförpackningar och kommer att öka med ytterligare 19 procent fram till 2030. Vi måste alla bli bättre på att minska vår mängd avfall, hur många förpackningar har du använt idag?

Fastighetsnära insamling från hushåll

Senast den 1 januari 2027 ska alla hushåll i hela Sverige källsortera matavfall, förpackningar och tidningar vid sin fastighet. Det beslutade regeringen sommaren 2022 – en nödvändig lagändring för att fler ska ta hand om den resurs som avfallet är. Du måste redan i dag källsortera ditt avfall men insamlingen kommer närmare och det blir lättare att göra rätt.

Du kan läsa mer om införandet av fastighetsnära insamling.

Nya lagar inom avfall

Det händer mycket inom avfallsområdet. Vid årsskiftet får kommunen ansvar för att samla in förpackningar. Då blir det också obligatoriskt med fastighetsnära insamling av matavfall från flerbostadshus och verksamheter med hushållsavfall. Det kommer också för hushåll att bli obligatoriskt med fastighetsnära insamling av förpackningar.

Från 1 januari 2024 är det även kravet innebär att restauranger, caféer och andra serveringsställen som erbjuder dryck i engångsmuggar och mat i engångsmatlåda, måste erbjuda sina kunder återanvändbara muggar och matlådor och för take-away. Läs mer om återanvändbara take-away.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad