Bidra till hållbar användning av vårt vatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och ändå slösar vi mycket med det. Ta världsvattendagen som avstamp att använda vattnet mer hållbart och få ner vattenanvändningen.

I Mölndal använder varje person i snitt 140 liter vatten varje dag. Samtidigt är det miljarder människor runt om i världen som saknar tillgång till tillräckligt med vatten. Vi måste bli bättre på att använda vattnet hållbart.

Tillsammans kan vi se till att vattnet räcker även i framtiden. I till exempel Danmark är vattenanvändningen i snitt 40 liter lägre per person och dag än i Mölndal.

Genom mer hållbar användning av vatten sparas kemikalier och energi som behövs genom hela kedjan, från vattentäkt och vattenverk till avloppsreningen. Även framtida behov av nya vattentäkter minskar om vi använder vattnet bättre och då sparas både miljö och pengar.

Så kan du använda vattnet hållbart

Det finns flera små saker i vardagen där du kan använda vattnet mer hållbart, till exempel:

  • Stäng av kranen när du diskar, bortsar tänderna, rakar dig etcetera.
  • Duscha effektivt, en dusch drar 12 liter per minut.
  • Samla regnvatten för att vattna trädgården med

Det finns många fler tips, som du hittar på vår sida om hållbar vattenanvändning. Du kans se en del av dem i filmen här nedanför.

Var förändringen på världsvattendagen

Gör ett löfte om aktiviteter ni i er familj eller arbetsplats ska göra för att använda vattnet hållbart eller andra åtgärder för vattnet. Rapportera ert löfte på www.unwater.org/bethechange.

Där finns även tips på fler saker du kan ge som löfte.

Det här är världsvattendagen

Den 22 mars är det FNs världsvattendag varje år. Det är en dag när fokus ligger på världens viktigaste livsmedel, dricksvattnet. Årets tema är vatten för fred.

När klimatförändringarnas effekter ökar och befolkningen i världen växer, finns det ett akut behov, inom och mellan länder, att enas kring att skydda och bevara vår mest värdefulla resurs och viktigaste livsmedel. Risken är annars att konflikter om vatten ökar konflikterna i världen.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad