Borgerlig begravning

En borgerlig begravning är ett alternativ när den avlidna eller de anhöriga inte vill ha en kyrklig begravningsgudstjänst.

När en person har avlidit är det de anhöriga som bestämmer hur begravningen ska gå till. En borgerlig begravning kan utformas helt efter era egna önskemål. Ni kan välja var ni vill vara, hur det ska gå till och vem som ska hålla i ceremonin. Det kan till exempel vara en vän, en släkting eller en begravningsförrättare. Ceremonin kan till exempel innehålla minnestal, dikter, sång och musik.

Alla medborgare betalar en begravningsavgift i den kommun de är folkbokförda. Det gör att man har rätt till gravplats, gravsättning, kremering, transporter och en lokal för begravningsceremonin.

En borgerlig begravningsceremoni kan äga rum i stort sett var som helst eftersom det inte finns några formella krav på lokalen. Vanligast är ändå att använda de kapell som finns på stadens kyrkogårdar. De praktiska arrangemangen kring en begravning sköts ofta av en begravningsbyrå.

Begravningsbyråns personal har stor kunskap om vilka möjligheter som finns och kan ge råd om både begravningsceremonin och själva gravsättningen. De kan även ge tips på andra begravningsförrättare som kan anlitas.

Begravningsförrättare

Du kan anlita en borgerlig begravningsförrättare via kommunen. Det kostar ingenting. Begravningsförrättare i Mölndals stad:

  • Bernt A Runberg (S)
  • Lars Gunnar Månsson (L) Ej tillgänglig mars 2024

Begravningsförrättare i Härryda kommun.
Begravningsförrättare i Lerums kommun.
Begravningsförrättare i Partille kommun.

Begravningsombud

I begravningsombudets uppgifter ingår bland annat att ha aktuell kunskap och ge råd om begravningsfrågor för dem som inte tillhör Svenska kyrkan, samt att finna värdig och passande lokal utan religiösa symboler till begravningsceremoni. Ombudet granskar även om begravningsavgiften ligger på en rimlig nivå.

Begravningsombud i Mölndal:

  • Bernt A Runberg

Det är Länsstyrelsen i Västra Götalands län som utser begravningsombud i regionen, länsstyrelsen har också tillsynsansvaret över dessa.

Kontakt

Begravningsförrättare:

Bernt A Runberg (S)
0707-57 80 41
bernt.runberg@molndal.se

Lars Gunnar Månsson (L)
Ej tillgänglig mars 2024
0705-26 40 25
lars.gunnar.mansson@gmail.com

Begravningsombud:

Bernt A Runberg
0707-57 80 41

Dela på:

Senast uppdaterad