Lackarebäcks naturområde

Lackarebäcks naturområde är beläget mellan E6 och riksväg 40. Här finns under­bar bok­skog som med sin skira grönska ger ett behag­ligt ljus i terrän­gen. Du kan göra en utflykt till Norra Långevattnet.

En damm i ett naturområde.

Natur och kultur­ i området

Lackarebäcks naturområde ligger i Svejser­dalen, en vacker bäckravin norr om Gunnebo­gatan. Området var en gång en vida känd idyll. Svejserdalen fick sitt namn av att den ansågs lika vacker som en schweizisk dal­gång. Den för våra breddgrader ovan­liga bokskogen, dalgången med dess slingrande bäck, och de höga bergen med utsikt över dalen lockar fort­farande till utflykter.

Följer man stigen längs bäcken kan man se spår av tidigare vattenutnytt­jande. Här finns också Lackarebäcks källa, vars omtalade vatten redan på 1700-talet användes till bränn­vins­tillverkning. Har man tur kanske man också får se både hackspett och kattuggla.

På andra sidan Gunnebogatan ligger Ekekullen som fått sitt namn efter den rika ekskogen.

I området finns det dokumenterat fladder­möss. Av den anled­ningen finns det längs med gång- och cykelbanan genom skogen en rött lysande, närvarostyrd, belys­ning istället för den vanliga vita. Detta är för att inte störa fladdermössen.

Var rädd om naturen

  • Skräpa inte ner, släng skräp i papperskorgar eller ta med dig hem.
  • Mellan 1 mars och 20 augusti får du inte låta hunden springa lös i marker där det finns vilt. I praktiken innebär det att hunden ska befinna sig högst någon meter från dig, i koppel eller lösgående om den är mycket väldresserad och kan stoppas om den stöter på vilt.
  • Året runt gäller att du ska hålla hunden under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt.
  • Plocka upp efter din hund.

Hitta hit

Området ligger i norra Mölndal. Det går utmärkt att åka kollek­tivt hit. Närmsta hållplatser är Delsjömotet, Lackare­bäcks­hemmet eller Bergfotsgatan. Sök din resa hos Västtrafik.

Med bil kan du till exempel parkera vid Delsjöns pendel­parkering som du når från riksväg 40.

Mer information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad