Så sorterar du julen

Under jul- och nyårshelgen kan det bli mycket avfall. Här hittar du en liten guide vad du gör med det.

Ibland kan det vara svårt att veta hur saker ska sorteras, speciellt runt jul när det uppstår mycket avfall. I nedanstående lista får du hjälp.

Så här ska du sortera - A till Ö

Trasiga adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor som är elektriska sorterar du som elavfall och lämnar på Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral.

Lämna cellofan och bubbelplast som plastförpackning på återvinningsstation eller i ditt flerfackskärl.

Flaskor, för till exempel julmust, i PET eller glas med pant pantar du i din matbutik eller i Pantamera på Återbruket Kikås.

Glasflaskor utan pant sorterar du som färgat eller ofärgat glas.

Aluminiumburkar med pant, pantar du i matbutiken eller i Pantamera på Återbruket Kikås. Saknar burkarna pant sorteras de som metallförpackning.

Mindre mängder frigolit sorterar du som plastförpackning.

Större mängder av frigolit, eller stora bitar som varit om till exempel hemelektronik, lämnar du på Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral som plast.

Fritorolja samlar du i dunk eller flaska och lämnar in på Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral. Du ställer det vid farligt avfall, märk förpackningen med "frityrolja" eller "matolja".

Du får inte hälla ut frityrolja eller matfett i avloppet, det orsakar stopp och fettproppar.

Matfett samlar du i en behållare och slänger i brännbart eller lämnar på ÅVC eller Återbruket Kikås. Torka ur stekpannor med hushållspapper innan diskning, släng pappret i brännbart.

Olja från förpackningar, till exempel inlagd mat, samlar du också upp i flaska, häll inte ut i avloppet!

Förpackningar sorterar du efter material. Förpackningar av flera material sorteras som det som det består mest av. Tänk på att förpackningarna inte behöver vara kliniskt rena, du behöver alltså inte diska ur dem. Se bara till att de är tömda så mycket det går.

Tips! Om du är osäker på om det är en plast- eller metallförpackning: knyckla ihop förpackningen. Om den vecklar ut sig är det plast, om den stannar hopknycklad ska den sorteras som metall.

Till exempel chipspåsar är plast.

Granen lämnar du som ris på återvinningscentralen Lindome eller Återbruket Kikås. Gran och ris blir till fjärrvärme. Du får inte lämna granen ute i naturen, det räknas som nedskräpning!

En plastgran som är trasig lämnar du till återvinningscentralen som metallskrot, då många plastgranar har metallstomme. Om granen är av enbart plast går den i container för energiåtervinning.

Omslagspapper och julklappspapper sorteras som pappersförpackning och lämnas på återvinningsstation eller i ditt flerfackskärl.

Ta bort snören om det går, går det inte låt snöret vara kvar, det gör inget. Du behöver inte ta bort tejp och hälsningsetiketten.

Julklappssnören och band, oavsett material, slänger du i brännbart restavfall, det vill säga den vanliga soppåsen.

Julkort och kuvert lägger du i brännbart restavfall, hushållssoporna.

Om kortet spelar musik ska det däremot lämnas som farligt avfall på Återbruket Kikås eller Lindome ÅVC.

Om röret på konfettikanonen är gjort av papper sortera den som pappersförpackning, annars släng i brännbart.

OBS. Konfettikanoner och liknande som innehåller plast får du enligt lag inte använda utomhus.

Lacksigillet från julklapparna slänger du i brännbart.

Den lilla stumpen som är kvar när ljuset brunnit ner slänger du i restavfallet.

Alternativt spara den och stöp nya ljus av dem om du har lust. Det kan också finnas olika föreningar eller verksamheter som gärna tar emot dina ljusstumpar för att göra nya ljus.

En utbrunnen marschall sorterar du som metallförpackning. Se till att den är släckt ordentligt innan du slänger den.

En marschall som du inte använt sparar du till nästa år eller annat tillfälle.

Mossa från adventsljusstaken

Den vanliga "mossan" som används runt jul är flamskyddsbehandlad. Den ska slängas i brännbart eller hushållssoporna.

Ps. Mossan som används i ljusstaken är en lav som heter Fönsterlav. Ds.

Glitter, julgranspynt och dekorationer som är trasiga slänger du i brännbart restavfall, alltså soppåsen.

Trasigt porslin, även julpynt av porslin, och dricksglas som gått sönder lämnar du på återvinningscentralen som obrännbart.

Det som är kvar av tomteblossen lämnar du på återvinningscentral eller Återbruket Kikås i containern obrännbart.

Vax som varit runt till exempel ost ska du slänga i brännbart, det är inte matavfall.

Värmeljuskoppen lämnar du som metallskrot på återvinningscentralen. Dela gärna på vekhållare och kopp så att all metall kan återvinnas.

I små mängder kan wellpapp lämnas som pappersförpackning.

Vid större mängder och stora kartonger, lämna wellpappen på Återbruket Kikås eller Lindome ÅVC.

Överbliven mat från julbordet

Spara som matlådor eller gör nya rätter. Det finns gott om recept på nätet och i olika appar. Det som inte kan användas sorterar du som matavfall.

Låt gärna blöta matrester rinna av i vasken innan du lägger det i den bruna matavfallspåsen. Fyll inte matavfallspåsen mer än till den streckade linjen. Lägg gärna lite hushållspapper eller använda servetter i botten av påsen för att minska risken för att påsen blir blöt.

Läs mer om våra tips kring matavfallet under vintern Pdf, 573.6 kB..

Fyrverkerier som inte gått av eller som du inte avfyrat lämnas tillbaka till försäljningsstället! Alltså där du köpte dem.

Tänk på djur, människor och natur om du använder fyrverkerier och skjut helst endast vid tolvslaget och inte under hela kvällen. Tänk också på att smällare är förbjudna och raketer med styrpinne kräver tillstånd. Läs mer om fyrverkerier.

Avskjutna fyrverkerier, fyrverkeritårtor och raketer blir restavfall som du lägger i din vanliga soppåse, alltså brännbart.

Tack för att du hjälper till

Kom ihåg att platta till dina förpackningar så mycket du kan. Då får mer förpackningar plats i behållarna på återvinningsstationerna, i dina flerfackskärl eller i kärlen i ditt miljörum.

Är kärlet fullt? Lämna dina förpackningar en annan dag när det har tömts.

  • Lämna inte på marken bredvid på återvinningsstationen, det är nedskräpning och drar till sig skadedjur. Under julen tömmer vi återvinningsstationerna extra, så kom igen senare om det är fullt.
  • Locket på dina flerfackskärl ska vara stängt. Är ditt kärl fullt, vänta tills vi tömt så kan du lämna mer.

Relaterad information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad