Temperatur och drag

Temperaturen i din bostad varierar beroende på vilken årstid det är. Du har rätt till en viss temperatur i din bostad oavsett årstid. Undantaget är onormalt kalla eller varma dagar som är av tillfällig natur.

Hur kallt och varmt får det vara?

Som hyresgäst har du rätt att kräva en lägsta temperatur på 18 grader, men många fastighetsägare har gjort överenskommelser med hyresgästföreningen om att hålla en temperatur på lägst 20 grader inomhus.

Kalla golv kan också vara ett problem ibland, särskilt om du bor över en port eller något annat ouppvärmt utrymme. Din golvtemperatur ska dock inte vara lägre än 16 grader under längre perioder.

Om du har det för varmt i din bostad kan luften också upplevas som mycket torrare och det kan påverka hur du mår. Normalt ska det vara högst 24-26 grader inomhus. Sommartid får man acceptera att det kan bli varmare inomhus. Under kortare perioder får det vara upp till 28 grader.

Drag och kallras

Drag i din bostad kan orsakas av otäta fönster och dörrar eller felaktigt fungerande ventilation. Drag kan ge en känsla av att det är kallt i bostaden även om temperaturen är bra.

Kalla väggar och fönster kan ge upphov till kallras som upplevs som drag. Även möbler som hindrar element att värma upp den kalla luften från fönster kan ge kallras.

Vem har ansvaret?

Fastighetsägaren ansvarar för att utreda och åtgärda problem med inomhustemperaturen.

Om du bor i en bostads- eller hyresrätt ska du i första hand vända dig till styrelsen eller fastighetsägaren om du upplever ett problem med inomhustemperaturen. Om du då inte får den hjälp du kan förvänta dig kan du höra av dig till bygg- och miljöförvaltningen.

Vad kan jag själv göra?

Om du har problem med inomhustemperaturen i bostaden kan du göra följande:

  • Håll element fria från möbler och textilier.
  • Placera inte soffor eller fåtöljer nära fönster eller balkongdörr.
  • Håll luftintag och frånluftsdon rengjorda och öppna.
  • Låt inte fönster stå öppna, vädra istället effektivt med korsdrag under en kort stund.
  • Tänk på att solinstrålning kan vara en orsak till hög inomhustemperatur. Hissa ner persienner eller markiser för att undvika solinstrålning.

Vad kan bygg- och miljöförvaltningen göra?

Om du inte tycker att fastighetsägaren har löst ditt problem med temperaturen inom en rimlig tid kan du anmäla detta till bygg- och miljöförvaltningen. Använd gärna vårt webbformulär Klagomål på boendemiljön när du skickar in din anmälan.

Vi har möjlighet att ställa krav på att fastighetsägaren om det är nödvändigt för att du ska får en bra temperatur i din lägenhet.

Kontakt

Bygg- och miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad