Det här kan du göra - hållbara val
Utsläpp av växthusgaser från svensk konsumtion beror till 80 % på privat konsumtion och 20 % offentlig konsumtion. Det är därför en förutsättning att vi alla hjälps åt att minska utsläppen!
Det finns mycket man kan göra som privatperson för klimatet och miljön. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Utmana dig själv och se hur mycket du kan minska din miljöpåverkan!
Här följer en mängd tips på hur du kan bidra till att vi når miljömålen.
Vad du äter
Enorma mängder mat slängs varje år, i Sverige slänger vi 72 kg mat per person och år. Genom att minska svinnet så kan du spara både pengar och miljö. Förvara maten på rätt sätt för att öka hållbarheten och stirra dig inte blind på bäst före-datum, maten håller oftast mycket längre. Luktar och smakar maten okej så är den antagligen det. Köttproduktionen kräver stora mängder energi och vatten, särskilt nötkött. Genom att äta mindre kött och istället mer linser, bönor och ärtor så minskar du matens miljöpåverkan. Genom att även välja ekologisk och närproducerad mat så minskar du mängden kemikalier och transporter som krävs för att producera din mat. Eller varför inte odla egen mat i trädgården? Ekologiskt förstås!
Hur du reser
Gå, cykla eller åk kollektivt istället för att ta bilen. Då minskar du inte bara din miljöpåverkan utan sparar dessutom pengar och bidrar positivt till din hälsa! När du väl måste använda bilen, kör miljöanpassat och använd dubbfria däck för att minska utsläppen till luften.
Flygets klimatpåverkan är stor och beror både på de fossila bränslen som används, och på att vattenånga från motorerna blir en växthusgas när den släpps ut högt uppe i atmosfären. I Sverige har antalet utrikes flygresor per invånare mer än fördubblats sedan början av 1990-talet och den totala klimatpåverkan från flyget svarar nu för lika stora utsläpp som all bilkörning i Sverige. Många menar att flygresor är en lyxvara som vi i rika länder konsumerar alltför lättvindigt. Ett råd är att flyga mer sällan och i stället stanna borta längre, och att välja närmare resmål.
Vad du köper
Konsumtionen står för en stor miljöpåverkan. Hur mycket av det du konsumerar behöver du egentligen? Det bästa man kan göra är att ifrågasätta sina inköp och avstå ifrån att konsumera varor som är onödiga. Viss konsumtion är förstås nödvändig, men det finns några saker man kan tänka på för att minimera miljöpåverkan. Undvik engångsartiklar och billiga slit- och slängprylar och satsa istället på saker av god kvalitet som du kan ha nytta av länge. Använd till exempel ryggsäck eller flergångskasse när du handlar och undvik att köpa vatten på flaska.
När sakerna väl börjar bli slitna kanske det går att lämna in dem på reparation istället för att slänga och köpa nytt? Det finns mängder av second-handbutiker och nätauktioner där du kan köpa unika och snygga saker eller kläder som är begagnade men av god kvalitet. Att handla second-hand är dessutom oftast billigare än att köpa nytt. Ett annat sätt att minska din miljöpåverkan är att konsumera tjänster och upplevelser istället för prylar. Varför inte ge bort ett biobesök eller en utflykt i julklapp?
Det finns även många märkningar av produkter som hjälper dig att handla miljömedvetet. Håll utkik efter produkter som är ekologiska, Fairtrade-märkta eller miljömärkta med exempelvis Svanen eller Bra miljöval. Många produkter innehåller även giftiga ämnen men du kan alltid fråga personalen i affären eftersom de är skyldiga att svara. Genom att fråga ökas kunskapen samtidigt som problemet uppmärksammas.
Vad du slänger
Varje år produceras mängder med avfall; resultatet av vår höga konsumtion. Genom att minska konsumtionen minskar vi även avfallet. Men vi kan också minska mängden avfall genom att se till att saker får en så lång livslängd som möjligt. Genom att skänka eller sälja dina gamla kläder, möbler och andra prylar kanske någon annan kan få nytta av dem innan de åker i soporna. Det är även viktigt att vi tar hand om det avfall som uppstår på rätt sätt. Genom att källsortera ditt avfall bidrar du till att minska energiförbrukningen och öka materialåtervinningen. Se till att ditt farliga avfall såsom batterier, lågenergilampor, nagellacksrester och elektronik inte hamnar i hushållsavfallet utan lämnas till återvinning.
Hur du använder energi
Det finns mycket man kan göra i hemmet för att spara energi. Läs mer via länken till vår energi- och klimatrådgivning. Att spara energi är inte bara bra för miljön utan brukar även få stor effekt på elräkningen! När du har minskat ner din energianvändning kan du se till att den energi du faktiskt förbrukar är miljömärkt, kolla med ditt elbolag vad de kan erbjuda.
Relaterad information
Kontakt
Stadsledningsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.